MOL, interesată de Romgaz,dar nu exclude nici achiziţia unor producători mici de gaze

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 mai 2007

MOL, interesată de Romgaz,dar nu exclude nici achiziţia unor producători mici de gaze

MOL este interesată de achiziţia Romgaz, pe care îl consideră "o oportunitate de afaceri potrivită strategiei grupului", dar nu exclude nici posibilitatea evaluării oportunităţilor oferite de unii producători mici de gaze, a declarat directorul general al MOL România, Zsolt Szalay. "Aşteptăm o decizie a autorităţilor în privinţa privatizării producătorului român de gaze Romgaz, dar în mod sigur se va reanaliza această potenţială afacere la momentul respectiv", a spus Zsolt Szalay, citat de NewsIn.

Acesta a adăugat însă că MOL nu exclude nici posibilitatea achiziţionării unor mici producători de gaze, dacă aceştia vor fi suficient de interesanţi pentru companie din punct de vedere al rentabilităţii şi al strategiei de dezvoltare.

În ceea ce priveşte posibilitatea cumpărării de acţiuni la Petrom, din pachetul de 8% ce revine salariaţilor, sau la Rompetrol, oficialul MOL a spus că grupul petrolier maghiar nu este interesat să fie minoritar într-o companie petrolieră românească, nici măcar în condiţiile în care aceasta deţine mai multe rafinării.

Zsolt Szalay a confirmat că MOL este interesat de oportunitatea achiziţionării unei rafinării pe piaţa autohtonă, deşi, în acelaşi timp, ştie că, în prezent, nu există nicio unitate de procesare a ţiţeiului de vânzare.

MOL intenţionează să cumpere, în 2007, de pe piaţa românească, două benzinării particulare şi nu exclude achiziţia unei reţele de staţii, care să ajute firma să-şi urce cota de piaţă din România la 20%.

"Ca urmare a stategiei de creştere organică, de exemplu, pentru anul 2007, am anunţat deschiderea a opt benzinării, iar pentru 2008 cel puţin alte 7. Acestea presupun atât investiţii greenfield, cât şi brownfiled (benzinării particulare), atâta vreme cât acestea din urmă corespund unor standarde acceptabile pentru MOL", a spus directorul general al MOL România.

Potrivit acestuia, există cazuri în care pentru MOL poate să fie mai scumpă aducerea unei benzinării particulare la standardele companiei decât construirea uneia noi. Zsolt Szalay a adăugat că, pentru acest an, MOL plănuieşte cumpărarea a două benzinării particulare.

Întrebat cum va reuşi MOL România să-şi majoreze cota de piaţă de la 14% în 2006 la 20% în următorii doi-trei ani, directorul general al companiei a răspuns că "fără o achiziţie a unei reţele de benzinării acest lucru nu este posibil".

El a mai arătat că nu exclude posibilitatea ca MOL să cumpere o reţea de staţii de distribuţie carburanţi, dar, în acelaşi timp, compania din România ia în calcul şi cumpărarea mai multor benzinării independente de pe piaţa internă pentru a-şi atinge ţinta de piaţă.

Zsolt Szalay a mai afirmat că societatea ţinteşte în acelaşi timp şi creşterea eficienţei benzinăriilor şi a subliniat că vânzările de carburanţi per staţie au sporit cu 11,4% în primele trei luni din 2007, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

"Acest trend de creştere s-a menţinut în permanenţă, MOL fiind pe locul doi în România la volume de carburanţi vândute pe staţie", a mai punctat responsabilul MOL România.

MOL România are, în prezent, un număr de 121 benzinării şi doreşte să-şi extindă reţeaua de staţii inclusiv în oraşele mici şi mijlocii, la frontiere sau pe viitoarele autostrăzi.

MOL a anunţat, la sfârşitul lunii trecute, că va investi în România peste 23 milioane de euro, în 2007 şi 2008, pentru optimizarea reţelei de distribuţie, prin achiziţionarea şi/sau construirea a cel puţin 15 noi benzinării.

Compania a înregistrat, în primul trimestru al lui 2007, o cifră de afaceri de aproximativ 114 milioane euro, în scădere cu 5% faţă de nivelul de 119 milioane euro, consemnat în primele trei luni ale anului trecut.

În a doua jumătate a lunii aprilie, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, spunea că aproximativ 15 benzinării independente au fost scoase la vânzare în ultima perioadă, din cauză că proprietarii lor nu îşi permit să facă investiţiile necesare pentru respectarea în totalitate a normelor europene de protecţie a mediului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb