Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus-o, ieri, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe consiliera sa, procurorul Monica Şerbănescu.
Ea urmează să îl înlocuiască pe Daniel Morar, al cărui mandat în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie expiră.
Cătălin Predoiu a anunţat că va propune ca Daniel Morar să ocupe postul de înalt reprezentant pe Justiţie al României pe lângă Comisia Europeană, funcţie care urmează a fi înfiinţată, sau cel de adjunct al procurorului-şef al DNA.
Daniel Morar va fi delegat să asigure interimatul la conducerea DNA, până la aprobarea numirii noului şef al Direcţiei.
Morar a fost numit în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie acum trei ani, la propunerea fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei.
Potrivit articolului 54 din aceeaşi Lege 303/ 2004 privind statutul judecătorului şi cel al procurorului, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.
Recentul raport pe justiţie privind România, dat publicităţii de Comisia Europeană pe 23 iulie, evalua pozitiv activitatea DNA. Raportul preciza că Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie au înregistrat performanţe în ceea ce priveşte cercetarea dosarelor şi au început procedurile pentru lansarea anchetelor în câteva cazuri ce implică foşti miniştri şi membri ai Parlamentului. Totuşi, eforturile depuse de DNA pentru a continua investigaţiile în unele cazuri importante au fost oprite, întrucât Parlamentul a amânat adoptarea avizului de începere a urmării penale, se arăta în documentul prezentat de CE. În acest sens, Comisia consideră că investigarea independentă a foştilor miniştri şi parlamentari de către autorităţile judiciare trebuie să poa-tă continua, pentru a reface încrederea publică în lupta împotriva corupţiei şi în res-pectarea supremaţiei legii.
La sfârşitul lunii iulie, imediat după publicarea Raportului CE, mai multe organizaţii neguvernamentale, reunite în Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, îi solicitau ministrului Justiţiei să nu cedeze presiunilor politice exercitate asupra sa şi să formuleze propunerea de reînvestire a lui Daniel Morar în funcţia de procuror-şef al DNA.
Recent însă, mai multe organizaţii neguvernamentale afirmau că reînnoirea mandatului lui Daniel Morar la conducerea DNA nu este justificată, întrucât acesta s-ar face vinovat de "politizarea actului de justiţie" din România.
Daniel Morar a fost învestit în funcţia de procuror-şef al Parchetului Naţional Anticorupţie, prin decret, semnat de preşedintele Traian Băsescu pe 11 august 2005.