Moştenire cu iz penal în localitatea arădeană Nadăş

PAULA BULZAN, Arad
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 27 februarie 2014

Moştenire cu iz penal în localitatea arădeană Nadăş

Mai multe proprietăţi ale familiei Colţeu din satul arădean Nadăş, care a dobândit aproape toate terenurile din extravilanul localităţii, au fost puse sub sechestru, după ce procurorii DNA au deschis un dosar vizând presupuse infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu de peste 20,9 milioane de euro.

În urma percheziţiilor efectuate de procurorii DNA au fost ridicate mai multe documente de la birouri notariale şi de la Ocolul Silvic aparţinând familiei Colţeu. De asemenea, a fost pus sechestru pe o parte din proprietăţile familiei Colţeu, iar cercetările au continuat, urmând să fie pus sechestru şi pe alte proprietăţi ale familiei Colţeu.

"Au fost chemate la audieri cinci persoane fizice şi o persoană juridică în urma percheziţiilor de marţi. Acestea vor fi audiate zilele următoare", a precizat Tamas Schiffsbek, procurorul-şef al DNA Timişoara.

Percheziţiile procurorilor DNA au avut loc în urma unei plângeri penale formulate în numele localnicilor din Nadăş, în anul 2012, plângere care a fost depusă la Parchetul instanţei supreme, dosarul fiind transmis ulterior către DNA.

În această plângere, localnicii spun că familia Colţeu nu avea dreptul să moştenească terenurile pentru că proprietarul iniţial de la care ar fi moştenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturile ligitioase familiei Colţeu, nu mai deţinea acele pământuri din anul 1939.

Totodată, procurorii au început urmărirea penală împotriva notarului public Adrian Vlai, din Arad, care a eliberat certificatul de moştenitor care i-a îndreptăţit pe membrii familiei Colţeu să revendice mii de hectare de teren în localitatea Nadăş şi mai multe apartamente în Arad.

Adrian Vlai este acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Tot ieri, Judecătoria Făgăraş a amânat procesul prin care Prefectura Arad solicita revizuirea sentinţei din 2006 prin care familia Colţeu a fost împroprietărită în satul Nadăş cu aproape toate terenurile localităţii, judecătorii aşteptând un dosar care nu a ajuns de la Tribunalul Arad.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, a declarat că magistraţii Judecătoriei Făgăraş au decis amânarea procesului pentru 26 martie.

Povestea moştenirii familiei Colţeu, care a moştenit aproape toată suprafaţa de teren extravilan din satul Nadăş, cunoscută în toată ţara, a început în anul 2006. Atunci, la Judecătoria Ineu a fost admisă o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea.

Iniţial, atât Comisia locală Tauţ cât şi Comisia judeţeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de familia Colţeu.

Împotriva sentinţei Judecătoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeţeană şi Direcţia Silvică Arad, iar acţiunea a fost admisă de Tribunalul Arad, care motiva că reclamanţii Viorica şi Mihai Colţeu, prin Ecaterina Mairovitz (de la care au beneficiat de certificatul de moştenitori), nu au calitatea de persoane îndreptăţite să solicite reconstituirea dreptului de proprietate, întrucât nu au vocaţie succesorală.

Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestaţie în anulare formulată de soţii Colţeu, devenind valabilă şi irevocabilă sentinţa nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu.

Astfel, în 2009, soţii Colţeu au reuşit să intabuleze suprafaţa dobândită în Cartea Funciară.

În 2012, fiica împroprietăriţilor, Simona Ilieş, a precizat, pentru mass-media, că părinţii săi au obţinut dreptul de proprietate prin moştenire de la o vecină, o bătrână evreică, Ecaterina Mairovitz, care a murit la vârsta de 93 de ani.

În noiembrie 2012, totul a ieşit la iveală după ce între unii localnici şi familia Colţeu a izbucnit un scandal în momentul punerii în aplicare a unei sentinţe de evacuare a unei familii. Familia Colţeu a mers atunci cu un buldozer pe o păşune unde exista un adăpost pentru ciobani şi animale, intenţionând evacuarea terenului. Jandarmii şi poliţiştii au intervenit pentru a se evita conflictele între părţi, iar evacuările nu au fost puse în practică.

Localnicii au susţinut, de-a lungul proceselor, că jumătate din suprafeţele obţinute de familia Colţeu intraseră în proprietatea sătenilor din Nadăş în urma reformelor agrare de dinainte de 1918, din timpul Imperiului Austro-Ungar, şi în urma reformei agrare din anul 1921.

În februarie 2013, Prefectura Arad, Direcţia Silvică şi o parte dintre localnici s-au adresat Judecătoriei Ineu, cerând revizuirea sentinţei din 2006, sătenii afirmând că au intrat în posesia unor documente de arhivă care ar demonstra că familia Colţeu nu ar fi trebuit să obţină terenurile.

Instanţa a respins solicitarea câteva luni mai târziu, dar s-a declarat recurs, care a fost respins în septembrie 2013.

O lună mai târziu, Prefectura Arad a depus la Judecătoria Ineu o nouă cerere de revizuire a sentinţei din 2006, afirmându-se că există probe noi în acest caz.

Procesul este pe rol la Judecătoria Făgăraş.

Localnicii speră că cercetările care vor avea loc în acest caz vor conduce la anularea sentinţei prin care au pierdut terenurile în anul 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb