Moţiunea de cenzură este citită în Parlament

A.M.
Politică / 3 februarie 2020

Moţiunea de cenzură este citită în Parlament

Actualizare - Ludovic Orban: "Nu iau demisia în calcul"

---

Actualizare - Marcel Ciolacu: "Îi recomand în continuare premierului să-şi dea demisia dacă doreşte anticipate; să nu se bazeze pe PSD"

---

Actualizare - Orban anunţă că PNL nu îi va primi în partid pentru a candida la alegerile locale pe primarii care acum sunt în PSD.

"Am luat în dezbatere câteva chestiuni legate de pregătirea alegerilor locale. Aici Biroul Politic Naţional a adoptat două decizii în unanimitate. Prima decizie este aceea ca preşedinţii filialelor judeţene, acolo unde nu există, conform sondajelor de opinie, candidaţi care să rezultate din sondajele de opinie că au şansa de a câştiga, să-şi asume răspunderea candidaturii, fie la Primăria municipiului reşedinţă de judeţ, fie la preşedinţia Consiliului Judeţean", a afirmat Ludovic Orban.

Acesta a mai spus că niciun primar de la PSD nu va candida din partea PNL la alegerile locale din acest an.

"A doua decizie pe care am luat-o, care este în lumina deciziei anterioare a partidului care a vizat parlamentarii, care a fost luată după învestirea Guvernului pe care îl conduc, este aceea ca în alegerile locale PNL să nu primească ca şi candidat la funcţia de primar niciun primar care este astăzi în PSD", a explicat Orban.

---

Actualizare - Ludovic Orban: "PNL nu are nimic de discutat cu PSD. Liberalii vor vota la vedere împotriva moţiunii"

---

Actualizare - Marcel Ciolacu: "Sunt sigur că acum avem voturile necesare să treacă moţiunea de cenzură. Se pare că vom veni cu o propunere de prim-ministru din afara partidului."

"S-a venit în Parlament cu asumarea răspunderii pe două tururi. PSD împreună cu UDMR-ul şi Forţa Naţională în momentul acesta susţin o moţiune. În cazul în care, Doamne-fereşte, nu trece această moţiune, noi mai avem o pârghie de a ataca la Curtea Constituţională. Presupun că niciun prim-ministru, indiferent cum îl cheamă, sper nici domnul Orban nu poate să îi mai treacă prin cap să vină cu ordonanţă atâta timp cât eşti la Curtea Constituţională. Am ieşit totuşi logic din orice calendar de modificare a alegerilor cu privire la două tururi. Deci ce înţelegere să fac? Înţelegerea ar fi fost în cazul în care nu s-ar fi venit cu această asumare în Parlament. Atunci aş fi spus că, domnule, hai că suspicionăm o anumită înţelegere. Dar cât timp totul se joacă în Parlament, la CCR, despre ce înţelegere vorbim? Îi recomand în continuare domnului prim-ministru să-şi dea demisia dacă doreşte anticipate să îşi dea demisia să nu se bazeze pe PSD", a declarat Ciolacu, potrivit News.ro.

Întrebat dacă prin adoptarea moţiunii, se deschide calea anticipatelor, Ciolacu a declarat: "Nu se deschide nico cale a anticipatelor, urmează să mai cadă încă două guverne. PSD la fel ca PNL separat fiecare, au o strategie. Urmează să anunţăm strategia după ce o să treacă moţiunea. Votul pe moţiune este atributul Biroului Permanent Reunit, eu, în comparaţie cu domnul Orban, respect democraţia. Astăzi la ora 16 atât la Cameră, cât şi la Senat se vor alege noile Birouri Permanente, cele două birouri permanente se vor reuni şi vor stabili un calendar. Noi am vrea cât mai repede să tranşăm acest aranjat, cum îi spuneţi dumneavoastră, cu alte cuvinte, să-l trimitem pe domnul Orban acasă. Dacă domnul Orban îşi va da demisia, o să ne bucurăm şi mai mult. Nu se deschide nicio cale a anticipatelor, urmează să mai cadă încă două guverne. PSD la fel ca PNL separat fiecare, au o strategie. Urmează să anunţăm strategia după ce o să treacă moţiunea".

---

Actualizare - Dan Barna: "Nu votăm moţiunea de cenzură şi votul va fi la vedere. Este o decizie clară a USR."

---

Actualizare - Ludovic Orban: "Moţiunea de cenzură nu va trece"

---

Plenul Parlamentului s-a reunit, luni, pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de PSD, după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Moţiunea are 208 semnături ale PSD şi UDMR.

Data dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură va fi stabilită într-o şedinţă următoare a Birourilor permanente. Joi, PSD a depus moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", după ce Executivul şi-a angajat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 198 de parlamentari şi UDMR - 30, deci în total 228. La aceştia se adaugă şi patru parlamentari ai Partidului Forţa Naţională, condus de senatorul Teodor Meleşcanu. În total - 232 de parlamentari care, teoretic, dacă nu se înregistrează absenţe în ziua votului, vor vota pentru moţiune. Cu un vot mai puţin decât e nevoie pentru ca guvernul Orban să pice.

De altfel, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, matematic, se bazează exact pe 232 de voturi pentru susţinerea moţiunii.

"Mai avem negocieri în continuare, în zilele următoare. Avem şi o strategie făcută împreună cu colegii mei din teritoriu, punctual cu anumiţi parlamentari independenţi sau neafiliaţi. (...)Am luat o decizie, alături de colegii mei: în cazul în care un parlamentar al PSD nu votează moţiunea sau lipseşte nemotivat de la ziua în care va fi votul pe moţiune, o perioadă, respectiv până după alegerile generale, va fi suspendat din PSD, cu alte cuvinte nu va participa pe listele PSD la viitoarele alegeri", a declarat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. .... Tara arde...baba se piaptana...e o zicala. Stimati alegatori uite de ce se ocupa PSD-isti. Sa depui o motiune de cenzura PENTRU ca nu esti deacord cu alegerile primarilor in doua tururi ???!!! e o bataie de joc la adresa noastra a votantilor. Si mai trist este ca acesta LEGE "se gaseste in Parlament de ~ 2 ani de zile.

    1. Eu cred ca in sfirsit parlamentarii si-au dat seama ce inseamna munca. Adica inainte erau toti strinsi uniti contra poporului si furau uniti iar acuma s-au trezit ca trebuie sa-si dea la gioale puternic pentru a prinde ceva firimituri.

      E buna bataia intre ei pentru ca nimeni nu poate sa-i bata acolo in parlament. Trebuie sa stam ca prostii sa vedem ce ramine de la masa lor si apoi prin votul fiecaruia sa-i facem sa inteleaga ca si ei trebuie sa o arda cum o ardem noi, desculti prin noroi. 

      Foarte bine ca neutralizeaza acest govern de penibili care habar nu au ce vor sa faca. Acest govern trebuie demis prin motiune de cenzura si apoi lasat sa administreze tara si sa stearga birourile de praf pana la alegerile reale la termen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb