Actualizare 11:20 Kelemen Hunor: Se poate gândi o etapizare în ceea ce priveşte reducerea TVA, de la 24 la 22 sau 21
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că Uniunea ar putea susţine reducerea TVA în mai multe etape, la consultările cu PNL şi PSD, precizând că ministrul de Finanţe sau premierul trebuie să arate, cu cifre exacte, că nu există niciun risc în privinţa adoptării Codului Fiscal.
"S-ar putea să ne gândim la o etapizare a reducerii TVA, important este să fim prudenţi, important este să nu punem în pericol ceea ce am realizat în anii care au trecut, pentru că aici a fost un sacrificiu comun şi sacrificiul cetăţenilor nu trebuie aruncat la coş, nu ar fi corect, nu ar fi normal. De aceea, eu cred că se poate gândi la o etapizare în ceea ce priveşte reducerea TVA, de la 24 la 22 sau la 21 şi să vedem dacă bugetul rezistă, dacă veniturile nu scad, dacă se poate fiscaliza o anumită parte a economiei care nu este fiscalizată, prin reducerea TVA, dacă putem într-adevăr să accesăm şi suntem în stare să accesăm fondurile europene pentru investiţii, pentru că aici avem o problemă, noi nu folosim aceste fonduri europene pentru investiţii, atunci putem să trecem la etapa a doua a reducerii TVA", a declarat Kelemen Hunor, potrivit RFI.
Liderul UDMR a mai afirmat că Guvernul trebuie să vină cu cifre exacte la consultările pe care le va avea cu partidele parlamentare, reamintind că atât guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, cât şi alţi "oameni lucizi" au fost de părere că reducerea bruscă a TVA cu cinci puncte procentuale ar creşte deficitul bugetar.
"Trebuie să vină ori ministrul de Finanţe ori premierul şi trebuie să ne arate cu cifre exacte, cu venituri, cu cheltuieli şi cu proiecţia pentru următorii doi ani, cel puţin, că nu există nici un risc. Eu nu pot să spun în acest moment că există sau nu există, dar sunt voci, de la guvernatorul Băncii Naţionale până la alţi oameni lucizi, care spun că ar exista totuşi un risc destul de mare, dacă noi reducem brusc TVA cu cinci puncte procentuale, să nu avem veniturile necesare, să crească deficitul bugetar şi aşa mai departe", a spus Kelemen Hunor, citat de RFI.
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, luni, în contextul discuţiilor privind reexaminarea Codului Fiscal, că reducerea TVA ar putea fi aplicată în două etape, astfel încât Taxa pe Valoarea Adăugată să fie redusă la 21% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19%, de la 1 iulie.
---
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi ministrul finanţelor publice Eugen Teodorovici au discutat, luni, pe marginea Codului Fiscal, fiecare dintre cei doi reiterându-şi punctele de vedere faţă de măsurile de relaxare fiscală prevăzute în textul de lege.
Domnul Isărescu a spus, ieri, că întâlnirea a fost una instituţională, fără nicio noutate: "Aceste întâlniri fac parte din întâlnirile instituţionale şi din conlucrarea între cele două instituţii. Zilnic, specialişti din Banca Naţională se întâlnesc cu specialişti din Ministerul de Finanţe, este o chestiune absolut normală (...) Schimbul de informaţii a fost foarte bun, nu ne-am spus lucruri noi pentru că ne ştim poziţiile, noi am reiterat riscurile la adresa stabilităţii, dânsul a subliniat şi contextul politic în care are loc această dezbatere despre Codul Fiscal".
Guvernatorul BNR a subliniat, din nou, că reducerile de taxe prevăzute de cod nu pot fi adoptate toate în acelaşi timp, întrucât acest lucru ar conduce la o reducere de circa 2% din PIB, putând "schimba traiectoria economică".
Vineri, ministrul Teodorovici a spus că se va întâlni cu Mugur Isărescu pentru a-i mai explica o dată faptul că măsurile de relaxare fiscală nu sunt atât de periculoase pentru economie, adăugând că "sub nicio formă" nu va modifica textul actual al Codului Fiscal.
Ieri, Mugur Isărescu a apreciat consideraţiile transmise luni de reprezentanţii FMI pe această temă: "Am citit şi eu comunicatul Fondului şi mi se pare că merge în aceeaşi direcţie (n.r. ca BNR) şi că insistă pe aceleaşi lucruri. În sfârşit, dânşii fiind mai apropiaţi pe probleme fiscale cu Ministerul de Finanţe, fac şi recomandări privind unele opţiuni".
Fondul Monetar Internaţional recomandă României să tempereze amploarea şi viteza de implementare a măsurilor de politică fiscală, precum şi noile planuri de cheltuieli pentru a reuşi să reducă treptat datoria publică, să relaxeze povara fiscală şi să finanţeze proiecte noi.
Una dintre cele mai importante măsuri prevăzute în Codul Fiscal este reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 19%.