Municipiul Buzău va avea buget chiar din primele zile ale anului următor

Ana Felea
Miscellanea / 29 decembrie 2022

Municipiul Buzău va avea buget chiar din primele zile ale anului următor

Primăria municipiului Buzău are aproape gata bugetul pentru anul 2023. Anunţul a fost făcut de primarul Constantin Toma care a explicat că documentul va putea fi lansat în dezbatere publică chiar în primele zile ale anului, ceea ce reprezintă o premieră pentru municipiul reşedinţă de judeţ dar şi un avantaj care-l face pe edilul şef al Buzăului să afirme că "anul 2023 va fi anul marilor proiecte finalizate".

"Pe 3 ianuarie vom lansa în dezbatere publică bugetul pentru anul 2023. Este un moment deosebit pentru că ne putem derula investiţiile la timp. 2022 a fost un an al marilor şantiere începute, şi neterminate. E adevărat, dar fiind proiecte de anvergură nu se puteau termina într-un sngur an, însă anul viitor va fi un an al marilor proiecte începute şi terminate!", a concluzionat primarul Constantin Toma.

Pe de altă parte, primarul municipiului Buzău s-a declarat mulţumit şi de bugetul pe care l-a avut în 2022 mai ales că a fost un an greu din punct de vedere economic, cu multe cheltuieli neprevăzute.

"Bugetul anului 2022 a crescut cu 19 milioane de euro la capitolul venituri faţă de bugetul anului 2016, când am venit la Primăria municipiului Buzău. Dacă în urmă cu şase ani am încheiat anul cu 44 milioane de euro la venituri, şi 12,5 milioane de euro datorii ,în 2022 bugetul pe venituri, fără fonduri europene şi fără credite contractate, a fost de 63 milioane de euro şi nu am avut nici datorii", a spus Constantin Toma.

De altfel edilul care comunică foarte des pe pagina sa de Facebook a făcut pentru următorii din mediul online şi un scurt bilanţ al anului care tocmai se încheie.

"Anul 2022 a fost un an important în reabilitarea străzilor. În afara proiectelor mari, Bulevardul Unirii, Bulevardul Industriei şi Strada Transilvaniei, care sunt aproape de finalizare, s-au reabilitat 10 străzi şi s-a finalizat Pasajul de la Metalurgica. De asemenea, se lucrează la reabilitarea totală a Pieţei Dacia, care va fi finalizată în prima parte a anului următor. S-a început reabilitarea Bulevardului Republicii, care împreună cu Strada 1 Decembrie 1918, vor fi finalizate în 2023.

Investim mult în educaţie, atât în reabilitarea infrastructurii şcolare, dar şi în proiecte precum ,,clase de inspiraţie finlandeză", unde anul acesta sunt prinşi 7000 de copii, sau ,,Buzăul citeşte", unde fiecare elev de la clasa I până la clasa a-XII-a a primit câte 4 cărţi importante, Primăria donând 80.000 de cărţi în fiecare an.

De asemenea, proiectul ,,Şcoala din Parc" adună mii de copii în parcurile buzoiene, pentru desfăşurarea multor proiecte educaţionale.

Anul 2022 a însemnat şi preluarea în proprietatea municipiului Buzău a Pădurii Crâng, de circa 180 de hectare. Această moştenire nepreţuită va fi regenerată şi transformată în una din cele mai mari păduri-parc din Europa, ce va fi pusă la dispoziţia tuturor locuitorilor urbei noastre. În prima parte a anului viitor, vom finaliza încă un parc nou, de 7,4 hectare, în prelungirea Parcului Tineretului.

Pentru îmbunătăţirea mobilităţii urbane, am achiziţionat deja, pe fonduri europene, 13 autobuze electrice şi 485 de biciclete ce vor putea fi închiriate şi vor funcţiona odată cu finalizarea recepţiei Bulevardului Unirii. Pe fonduri europene am mai câştigat încă 30 de microbuze electrice, pe care le vom utiliza în special pentru transportul elevilor la şcoli. V-am prezentat doar o mică parte din proiectele Buzăului din 2022", a scris Constantin Toma, primarul Buzăului, pe Facebook.

Pentru Primăria Buzău, 2023 vine ţinte mari, în special, în atragerea de fonduri europene. Tot Constantin Toma, în bilanţul prezentat, a arătat că în ultimii ani a accesat 140 de milioane de euro prin diferite proiecte cu finanţare de la Uniunea Europeană, însă până în 2024 vrea să ajungă la 400 milioane de euro.

"Sunt semne bune pentru anii viitori pentru că suntem deja la 140 de milioane de euro, accesate prin programe cu fonduri europene. Ne batem, în continuare, să accesăm fonduri de la Uniunea Europeană şi sper că până în 2024 să ajungem la 400 de milioane de euro. Cu siguranţă, odată puşi în opera aceşti bani, Buzăul va arăta altfel", a mai spus Toma.

Anul viitor, funcţionarii din Primăria Buzău vor lucra la noi proiecte pentru accesarea banilor europeni pentru modernizarea străzilor dar şi pentru rebilitarea termică a blocurilor de locuinţe din oraş.

"Anul 2023 va însemna începerea reabilitării a cel puţin 20 de străzi. Anul 2022 a însemnat şi finalizarea reabilitării energetice a 20 de blocuri, iar pe fonduri europene am semnat contracte de peste 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă încă 40 de blocuri. Pregătim acum, proiecte de finanţare pentru încă 150 de blocuri de locuinţe. Vrem să ne consolidăm poziţia la nivel naţional, de fruntaşi în atragerea de fonduri europene, ceea ce creşte siguranţa unui viitor mai bun pentru Buzău şi buzoieni. 2023 sper să fie la fel de bun ca 2022, în sensul în care să nu ne scadă veniturile, să nu avem datorii şi mai ales să avem cel puţin la fel de mulţi bani pentru investiţii. Am reuşit, în ultimii ani, inclusiv prin sistemul Kaizen să avem mai mulţi bani pentru investiţii",a spus Constantin Toma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb