"Murfatlar" speră să-şi mărească exporturile după aderarea României la UE

Ioana Rosenberg
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 21 august 2006

Sperăm ca după aderare cantitatea de vinuri pe care le exportăm să crească, ne-a declarat Cosmin Popescu, director executiv al "Murfatlar" SA. Producătorul român de vinuri exportă aproximativ 15-20% din cantitatea totală a producţiei. Dacă Uniunea Europeană recomandă ţării noastre să se concentreze asupra producţiei de vinuri obţinute din soiuri tradiţionale, pentru a putea face faţă concurenţei vinurilor europene consacrate, domnul Popescu este de părere că "piaţa va decide singură asupra căror soiuri vor ieşi din competiţie". "Murfatlar" deţine în prezent o cotă de piaţă de 32% în România.

Murfatlar estimează o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro pentru anul acesta

Murfatlar a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro, iar cifra de afaceri estimată pentru sfîrşitul lui 2006 este de 40 de milioane de euro, ne-a mai declarat directorul executiv al societăţii. Aceste aşteptări optimis-te se datorează, în primul rînd, faptului că anul 2006 a fost, pînă acum, "un an bun, cu început ploios şi vară călduroasă, favorabil producţiei de vinuri din regiune", a mai spus directorul executiv al societăţii. Domnia sa a declarat că în primele şase luni ale acestui an, cifra de afaceri a producătorului de vin a fost cu 50% mai mare decît cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu o capacitate totală de producţie (care include stocajul şi fermentarea) de 28,5 milioane de litri pe an, "Murfatlar" produce în medie aproximativ 15 milioa-ne de litri de vin. Anul acesta, compania estimează o producţie de cel putin 16 milioane de litri. Daniel Negrescu, brand manager în cadrul companiei, preconizează că pînă la sfîrşitul anului "Murfatlar "va vinde peste 400.000 de sticle de vin din noua gamă recent lansată - "Conu" Alecu".

Capacitatea totală de producţie pe care doreşte să o atingă "Murfatlar" este de 36 de milioane de litri pe an

Pînă în prezent, "Murfatlar" a investit aproximativ 9 milioane de dolari în mărirea capacităţii de producţie, din care investiţia proprie a fost de 1,5 milioane de euro. Anul acesta companiei producătoare de vinuri i-au fost alocaţi pînă acum 2 milioane de euro printr-un program SAPARD, dar Murfatlar speră să acopere, pînă la sfîrşitul anului, un plafon investiţional de 4 milioane de euro, a mai declarat Cosmin Popescu, directorul executiv al companiei. Capacitatea totală de producţie pe care "Murfatlar" doreşte să o atingă este de 36 milioane de litri.

Dacă în prezent 70% din vinul produs este alb, managerii companiei au declarat că intenţionează să echilibreze raportul între producţia de vin alb şi roşu, pînă la 50-50%. Cererea de vin roşu a crescut atît pe piaţa internă, cît şi la export.

Reprezentanţii companiei nu au putut da un răspuns clar privind intenţia de listare la Bursă a "Murfatlar", însă au declarat că "acest lucru este probabil".

Privatizată în 2000, "Murfatlar" exploatează în prezent aproximativ 2600 de hectare de vie din zona localităţilor Basarabi, Valul lui Traian, Poarta Alba şi Siminoc. "Murfatlar" deţine, conform declaraţiilor reprezentanţilor companiei, una dintre cele mai mari suprafeţe de vie din Europa, cultivate de un singur cultivator. Complexul "Murfatlar" are o suprafaţă de 63.000 de metri pătraţi din care 24.000 o constituie suprafaţa construită. Compania numără aproximativ 800 de angajaţi. Reprezentanţii "Murfatlar" estimează că vor avea nevoie de aproximativ 2000-2500 de lucrători zilieri pentru sezonul recoltei din acest an, care va începe între 10 şi 15 septembrie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb