Concretizarea proiectului gazoductului "Nabucco" depinde foarte mult de gazul iranian, a declarat, ieri, la Bucureşti, cu ocazia unei conferinţe Forum Invest, Gerhard Schroeder, fostul cancelar al Germaniei. Ori, în prezent, Iranul este o zonă instabilă, fără posibilităţi imediate de a se transforma în furnizor sigur de gaze pentru Europa. Domnul Schroeder, în prezent preşedinte al comitetului acţionarilor companiei "Nord Stream", gazoduct susţinut de Gazprom, a explicat: "SUA, care susţin Nabucco, nu doresc ca Iranul să se finanţeze, pentru programul nuclear, din exportul de ţiţei şi gaze. Acesta este şi motivul pentru care cotaţiile petrolului se vor menţine la cote scăzute în perioada următoare. Dar SUA vor intra sub administraţia lui Obama, care doreşte să rezolve problema Iranului prin dialog, şi nu intervenţie armată. Aceasta este şansa Europei de a câştiga Iranul ca furnizor pentru Nabucco, dar nu se ştie în cât timp va deveni stabilă zona. Kazahstanul şi Azerbaidjanul nu pot asigura tot gazul necesar capacităţii de transport a Nabucco".
La rândul său, Mircea Geoană, preşedintele PSD, a declarat, ieri, că viitorul Guvern trebuie să facă eforturi susţinute pentru ca România să fie inclusă pe rutele de transport ale gazului şi ţiţeiului în regiune. Domnia sa crede că se impune strângerea relaţiilor cu Rusia pentru asigurarea unui parteneriat economic de lungă durată: "Ţara noastră va trece prin unul-doi ani de criză economică şi este foarte vulnerabilă din cauza ineficienţei producţiei de energie, dar şi a consumului energetic în industrie. De aceea trebuie să asigurăm securitatea alimentării cu gaze şi electricitate, dar şi să negociem importuri la preţuri competitive".
Preşedintele PSD pledează pentru pragmatism în relaţia cu Rusia şi susţine că soarta Nabucco depinde de politica lui Obama în ceea ce priveşte problema Iranului şi a Orientului Mijlociu. Domnia sa crede că SUA va avea, în perioada următoare, o politică de menţinere la un nivel scăzut a preţurilor la energie.
Gazoductul "Nabucco" este proiectat să aducă în Europa de Vest gaz din zona Caspică prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia.