Nefericirea: o analiză matematică

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 29 martie 2016

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Am fost criticat. Săptămâna trecută am publicat un editorial despre probabilitatea - derivată din date demografice - ca o femeie să rămână necăsătorită. Eu credeam că este un text, în ultimă instanţă, despre o experienţă foarte omenească, a singurătăţii. Spre surpriza mea, o prietenă care l-a citit - foarte deşteaptă - nu a fost de acord. Ba chiar a fost indignată. "Este neomenesc... exces de logică... anihilezi tot ce este misterios şi imprevizibil în viaţă".

Din câte se pare, nu prea învăţ din greşeli. Şi cred că am să recidivez. Chiar mai mult: am să împing lucrurile încă şi mai departe...

Personajele următoarei scene sunt comune. Oameni de ambele sexe. Ar putea fi oricare dintre noi. Aşadar, să îi prezentăm. Cinci bărbaţi şi cinci femei. (Numărul este ales la întâmplare). De vârsta căsătoriei.

Să încercăm să îi combinăm. Orice om, indiferent de sex, are preferinţele sale. Un bărbat, privind la cele cinci domnişoare, le poate lista în ordinea preferinţelor: 1, 2, 3, 4 şi 5. Invers, fiecare dintre cele cinci domnişoare are, la rândul său, o ordine proprie a preferinţelor. De pildă, George o preferă mai degrabă pe Elena (1), apoi pe Rodica (2) etc. Cât despre Elena, ea poate să îl prefere pe Radu (1) înaintea oricărui altui pretendent. Dacă Radu nu este disponibil, atunci Victor (2). Dacă nu Victor, atunci George (3). Ş.a.m.d.

Nu are rost să pretindem că nici unul dintre cei 10 nu este matematician. Nu este nevoie. Realitatea este că toţi avem preferinţe. În ce îi priveşte pe ceilalţi oameni ori în ce priveşte diferite obiecte din jurul nostru (de pildă preferăm, unii dintre noi, îngheţata de vanilie îngheţatei de fistic). Iar aceste preferinţe pot fi exprimate matematic. Fie că o ştim, fie că nu...

Aşadar, cei 5 domni şi cele 5 domnişoare au preferinţe. Cum să facem să îi combinăm ţinând seama de aceste preferinţe? Există o metodă optimă?

Amatorii de matematică ştiu deja că mă refer la ceva numit "algoritmul Gale-Shapley" şi că modelul pe care îl folosesc acum este descris în literatura de specialitate ca "problema mariajului stabil". Să vedem, în limbaj natural, despre ce este vorba.

Pornim de la preferinţele celor 5 domni, care le abordează pe cele 5 domnişoare disponibile cu o propunere de căsătorie. Fiecare se orientează către favorita sa (numărul 1 pe lista sa de preferinţe). Se prea poate ca unele domnişoare să primească mai multe propuneri (de pildă George şi Radu o preferă înaintea tuturor celorlalte pe Elena). În cazul în care o domnişoară primeşte o propunere din partea unui bărbat care e primul în lista sa de preferinţe, atunci ei se vor căsători (în exemplul precedent, Elena cu Radu). Ceilalţi sunt respinşi.

În următorul pas, bărbaţii respinşi trec la următoarea fată necăsătorită de pe lista preferinţelor. Iar cele care au rămas din cele 5 care formau grupul iniţial aleg dintre propunerile primite tot în funcţie de lista preferinţelor proprii (excluzându-i, evident, pe bărbaţii deja căsătoriţi dintre cei 5 cu care am pornit). Şi tot aşa, până când fiecare bărbat va fi căsătorit cu o femeie. Configuraţia finală este considerată "stabilă" din punct de vedere matematic, pentru că nimeni nu poate să găsească un partener mai bun decât cel cu care a ajuns să fie căsătorit şi care, la rândul său, să îl prefere pe acela partenerului curent.

Interesante, din punctul nostru de vedere, sunt două proprietăţi ale algoritmului Gale-Shapley. Bărbaţii, pentru că în acest scenariu ei sunt cei care aleg, beneficiază din plin. Din punctul lor de vedere, algoritmul este optimal. Ei se căsătoresc cu cea mai bună femeie disponibilă, date fiind preferinţele unora şi altora.

Pentru femei, este invers. Ele se aleg doar cu cel mai puţin rău dintre partenerii posibili.

De unde această diferenţă? Totul pleacă de la partea care face propunerile. În viaţa reală, este vorba, de regulă, despre bărbaţi. De aceea, algoritmul Gale-Shapley descrie ceva foarte relevant. Şi foarte omenesc. Cum anume se face că în multe căsătorii femeile, mai curând decât bărbaţii, sunt cele care au senzaţia că au nimerit prost.

Matematica ne arată că, de fapt, nu este vorba doar de o senzaţie subiectivă, ci de un adevăr factual. Depinde a cui este lista de preferinţe cu care se începe. Partea activă este avantajată, pentru că va fi combinată cu cea mai bună opţiune disponibilă. În schimb, partea pasivă, care doar aşteaptă, îl va putea alege doar pe cel mai puţin rău (în ordinea preferinţelor sale) dintre cei care ajung să o abordeze.

Dincolo de detaliile tehnice, întrebarea pe care o formulez este simplă. Ce se întâmplă cu noi? Abordările riguroase exact asta ne ajută să înţelegem. Ele sunt departe de a fi tehnici fără suflet. Dimpotrivă. Ele ne ajută să descoperim sursa nefericirilor noastre. Şi să înţelegem ce opţiuni avem.

Mulţi credem că în viaţă totul se reduce, în cele din urmă, la "noroc". Dar şi acesta are regulile sale. Nu suntem jucăriile Soartei decât în măsura în care o lăsăm să se joace cu noi.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ... iar Soarta in a ei domnie, in oameni naste simpatie si acolo sta misterul, care impinge cavalerul, sa ceara pe domnita, cand ii zari gurita, gurita ce-i sopti, ca ea a lui va fi ... caci de iubirea-i forta, poi simpatia-i torta, torta ce aprinde focul si leaga norocul ... de ei se intalnira si-n taina isi soptira, un zambet pe ascuns, un gest mai jucaus si iaca se gasira si ei se sfatuira, ca in a lor prinsoare, sa plece-n lumea mare, de asta-i fericirea, ei sa ne aduca stirea!!! ... iar la problema de mai sus, sunt multe dar de spus, caci fericirea este o poveste veche iar ea n-apare numai in pereche, de una si cu unu face doi, apoi si Raiul ar fi printre noi ... dar lumea parca iadul poarta, nefericire pe la orice poarta, ca-nloc sa simta implinire, multi cauta agonisire, iubirea vor a masura si nu mai stiu aprecia - putinul cel delung trudit, azi e inlocuit de credit, si iaca asa ca ei deodata, de s-or gasi si laolalta, vor fericirea s-o consume toata, daca se poate, dintr-o data ... si ce cred ei ca fericire a fost, deodata se intocea pe dos si far-a prinde ei de stire sunt singuri-impreuna si-n nefericire ...

    Scenariul este desuet. Bărbaţii nu prea mai aleg nimic sau se aleg cu praful de pe tobă:).

    Domnișoarele (de unde atâtea?) au luat de mult inițiativa și de aici vine și sursa nefericirii noastre:))

    În era discriminării pozitive, când femeia îndeplinește tot mai mult și funcțiile masculine, Vasilica se transformă în Vasile și își caută cu disperare ursitul ... pe adevăratul Vasile :) 

    casatoria este o conditionare sociala in care barbatul ajunge sa fie foarte pagubit dpdv financiar prin toate actele legislative care au fost date in sprijinul femeii

    Daca asimilam casatoria unei investitii la Bursa, atunci ea devine o afacere foarte proasta pentru barbat. Nu de alta dar activele achizitionate (femeia) se vor prabusi dramatic sub pretul pietei mult mai repede decat spera investitorul... Asa ca, macar din acest punct de vedere, barbatul trebuie sa beneficieze de oarece compensatii... Un investitor destept stie cand sa vanda...

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb