Negocierile politice ale premierului desemnat Ludovic Orban pentru constituirea viitorului Guvern s-au încheiat fără rezultatul aşteptat de liderul PNL. În acest moment nu există majoritatea pralamentară necesară pentru votarea viitorului cabinet.
Cu toate acestea, Biroul Politic Naţional al PNL se va reuni, astăzi, la ora 13:00, pentru a valida lista cu miniştrii Cabinetului Orban şi programul de guvernare. Ulterior, premierul desemnat, Ludovic Orban, este aşteptat să depună aceste documente la Parlament.
Potrivit unor surse liberale, înainte de şedinţa conducerii partidului, Ludovic Orban va avea o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis.
În urma negocierilor politice, liberalii au fost nevoiţi să taie din opţiunile iniţiale pentru ocuparea portofoliilor ministeriale.
Astfel, ei l-au înlăturat dintre variantele de miniştri ai Sănătăţii pe Horaţiu Suciu, după ce USR i-a avertizat că nu va vota Guvernul PNL dacă acesta va fi ministru. În cazul lui Suciu, liderul USR Dan Barna a invocat mai multe probleme de integritate.
Potrivit unor surse liberale, în aceste condiţii, favorit pentru Sănătate este medicul chirurg Victor Costache.
Conform aceloraşi surse, lista ministerelor şi a miniştrilor ar fi următoarea:
1. Ministerul Afacerilor Externe (se comasează Ministerul Afacerilor Europene şi cel al Românilor de pretutindeni) - Bogdan Aurescu
2. Ministerul Afacerilor Interne - Laurenţiu Leoreanu (pe listă era anterior şi Marcel Vela)
3. Ministerul Apărării Naţionale - general Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării
4. Ministerul Finanţelor - Florin Cîţu (pe listă figurau anterior şi Lucian Heiuş şi Bogdan Iulian Huţucă)
5. Ministerul Economiei (se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri şi Turismul) - Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Pe lista iniţială figura şi Ion Ştefan.
6. Ministerul Dezvoltării - Raluca Turcan (pe listă figura iniţial şi Robert Sighiartău)
7. Ministerul Justiţiei - Cătălin Predoiu (pe listă figura şi Ioan Cupşa)
8. Ministerul Agriculturii - Adrian Oros (pe listă figurau anterior şi Emil Dumitru şi Nicolae Giugea)
9. Ministerul Muncii - Violeta Alexandru, preşedintele PNL Bucureşti
10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor şi Pădurilor) - Costel Alexe
11. Ministerul Educaţiei (se comasează cu Ministerul Cercetării) - Monica Anisie
12. Ministerul Fondurilor Europene - un independent
13. Ministerul Tineretului şi Sportului - Sorin Moldovan
14. Ministerul Transporturilor (se comasează Ministerul Comunicaţiilor) - Lucian Bode
15. Ministerul Culturii - Liviu Brătescu
16. Ministerul Sănătăţii - Victor Costache (în calcul fuseseră luaţi Horaţiu Suciu şi Vasile Rîmbu)
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, după încheierea negocierilor cu partidele parlamentare care au susţinut moţiunea de cenzură prin care a fost demis guvernul Dăncilă, că va transmite o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care va propune un calendar "cât mai rapid" de învestire a guvernului. Orban a spus: "Luni după-amiază şi marţi să fie audierea miniştrilor, iar miercuri să se convoace plenul pentru realizarea votului de învestitură".
Ludovic Orban s-a arătat încrezător că Guvernul va trece de Parlament: "Am încredere că, aşa cum au existat 238 de parlamentari care au înţeles necesitatea de a pune punct guvernării PSD, se vor găsi un număr suficient de parlamentari, minim 233, care să înţeleagă că este vital pentru România să aibă un guvern legitim".
El a menţionat că a angajat negocieri cu peste 25 de parlamentari pentru a susţine învestirea guvernului, în afară de partidele partenere.
Dilemele cu privire la votarea cabinetului Orban în Parlament sunt aleşii PMP, partid care nu a fost invitat să facă parte din viitorul guvern deşi ldierii acestuia ar fi dorit măcar un portofoliu, şi aleşii Pro România care, prin liderul Victor Ponta, au declarat că nu vor vota guvernul PNL.
Referitor la acest aspect, după negocierile de ieri, Ponta a spus:"Vom susţine un guvern doar când vom fi convinşi că proiectele de competenţă şi profesionalism sunt garantate pentru electoratul nostru".
În privinţa cvorumului necesar desfăşurării şedinţei de învestitură a guvernului Orban, liderul Pro România Ponta a spus că prezenţa parlamentarilor acestui partid va fi stabilită ulterior de conducerea formaţiunii politice.
Victor Ponta a răspuns şi celor care susţin că un vot împotriva guvernului liberal înseamnă un vot pro Dăncilă. El a precizat: "Am votat moţiunea de cenzură pentru că guvernul Dăncilă era unul incompetent. Asta nu înseamnă că o sa votăm un alt guvern. O să votăm unul care corespunde aşteptărilor noastre. Acum e o grupare infracţională care mai stă la Palatul Victoria".
Legat de decizie celor de la Pro România, liderul USR, Dan Barna, a declarat că nu este o surpriză anunţul lui Victor Ponta şi că strategia fostului social-democrat este aceea de a o susţine pe Viorica Dăncilă în continuare la butoanele României şi la furtul şi risipa banului public.
1. costache penal
(mesaj trimis de tavi în data de 24.10.2019, 13:52)
victor costache are dosar penal si are calitatea de suspect (pt omor)