Peste 400 de angajaţi ai platformei Romag Prod din Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin au refuzat, astăzi, să intre la lucru, rămânând în faţa unităţii, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile, care trebuia să le fie remise pe 25 februarie, şi acuzând conducerea că nu comunică date privind închiderea societăţii, scriu surse din presă.
Muncitorii i-au huiduit şi fluierat pe angajaţii de la birouri, în timp ce aceştia intrau în sediu, din cauză că nu s-au alăturat demonstraţiei.
Oamenii au declarat că sunt nemulţumiţi de faptul că nu li se spune nimic despre viitorul lor ca angajaţi, în perspectiva închiderii platformei industriale.
La protestul spontan, nu au participat liderii de sindicat, aflaţi în Capitală, unde se va discuta, în şedinţă de Guvern, memorandumul privind închiderea controlată a Combinatului de apă grea, care ar reduce problemele de mediu şi ar asigura, în acelaşi timp, plăţi compensatorii şi salarii de completare pentru cei circa 1.800 de salariaţi care ar urma să fie disponibilizaţi până la jumătatea anului.
Memorandumul adoptat de către reprezentanţii Ministerului Energiei şi cei ai sindicatelor menţionează că închiderea paltformelor Romag Prod şi Romag Termo ar urma să se facă etapizat, astfel încât să nu existe riscul poluării mediului cu hidrogen sulfurat sau cel al producerii unei explozii.Documentul precizează ca disponibilizările să se facă în trei etape: 400 de angajaţi în martie, 600 în aprilie, iar 800 cel mai târziu la sfârşitul lunii iunie. În urma disponibilizărilor colective, angajaţii ar urma să primească un venit de completare de 1.700 lei şi plăţi compensatorii de până la şapte salarii, în funcţie de vechimea fiecăruia.
Sindicatele atrag atenţia că memorandumul Ministerului Energiei nu a fost aprobat de Guvern.
În prezent, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare are 2.300 de salariaţi. RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 milioane lei. De atunci, compania a mai acumulat datorii de peste 70 milioane lei. Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la declanşarea procedurii de insolvenţă, se numărau peste 300 societăţi comerciale, instituţii publice, administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu compania.