Premierul scoţian Nicola Sturgeon, lider al Partidului Naţional Scoţian (SNP), a declarat, marţi, că s-a săturat de Brexit, că Scoţia trebuie să organizeze un nou referendum pentru independenţă în 2020 şi că va solicita în curând prerogativele necesare pentru ca scrutinul să aibă loc în condiţii de legalitate.
Scoţienii au respins independenţa la un referendum organizat în 2014, dar SNP afirmă că votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană modifică în mod fundamental aranjamentele constituţionale şi că asta înseamnă că trebuie pusă din nou întrebarea privind independenţa Scoţiei, informează News.ro.
Sturgeon a decalarat că "s-a săturat de Brexit" şi că Regatul Unit este un sistem politic stricat care a impus Scoţiei politici împotriva voinţei ei.
Marea Britanie în ansamblul ei a votat în 2016 pentru ieşirea din Uniunea Europeană, dar Scoţia a votat pentru rămânere, iar Sturgeon a susţinut deseori separarea motivând că ţara este scoasă acum din UE împotriva voinţei ei.
Sondajele de opinie arată că Brexitul a dus la creşterea uşoară a opţiunilor de vot pro-independenţă, dar sugerează că acestea sunt doar în jurul a 50%.
Vorbind la conferinţa anuală a SNP din Aberdeen, Sturgeon a spus: "Este timpul ca Scoţia să îşi aleagă propriul viitor. Este timpul să ne cerem independenţa".
"Sarcina noastră este să obţinem independenţa. Cred că referendumul trebuie să aibă loc anul viitor. Şi ne pregătim", a adăugat ea.
Potrivit legii, pentru organizarea unui nou referendum Scoţia trebuie să obţină permisiunea guvernului britanic de la Londra.
Premierul britanic Boris Johnson a spus că ar fi "total greşit" să fie organizat un nou referendum şi, pentru organizarea votului, guvernul britanic ar trebui să transfere puterea parlamentului scoţian.
Sturgeon a spus că va cere prerogativele respective, în conformitate cu secţiunea 30 a Legii Scoţiei, pentru a se asigura că votul va fi legal.
"Înainte de sfârşitul acestui an, voi cere transferul de putere care va pune în legalitate referendumul, fără niciun dubiu", a spus aceasta.
SNP şi-a exprimat deseori simpatia pentru cauza separatiştilor catalani. Luni, Curtea Supremă din Spania a decis încarcerarea a nouă lideri separatişti catalani, pentru rolul lor în tentativa eşuată de obţinere a independenţei.
Sturgeon a spus că, deşi înţelege importanţa respectării legii, "orice lege care trimite la închisoare politiceni pentru organizarea unui vot este o lege care în mod sigur trebuie schimbată".
Ea a adăugat că "politicienii şi activiştii din Catalonia...sunt susţinători paşnici ai dreptului la auto-determinare, aşa cum suntem şi noi!