Nicolae Ciucă a discutat cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ

S.B.
Politică / 21 ianuarie 2022

Nicolae Ciucă a discutat cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, vineri, o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, cele două părţi stabilind un mecanism de lucru pentru continuarea dialogului şi soluţionarea dificultăţilor pe care le întâmpină acest domeniu, în cadrul unui calendar convenit de comun acord, a transmis Executivul, informează news.ro.

"Dialogul este calea pentru a găsi măsuri echilibrate. În colaborarea cu dumneavoastră plecăm de la dorinţa comună de a susţine prestigiul dascălilor, de a motiva cadrele didactice şi de a plăti corect munca fiecărui angajat din sistemul de învăţământ pentru a avea, în viitor, oameni bine pregătiţi şi educaţi", a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, conform comunicatului de presă al Guvernului.

"Consultările vor fi coordonate, la nivelul Guvernului, de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu participarea ministerelor Muncii şi Finanţelor, şi vor avea în vedere identificarea de soluţii şi termene de aplicare ale acestora, ca răspuns la problemele semnalate de sindicatele din domeniu. Pe termen scurt, sunt avute în vedere soluţii pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eşalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri şi suplimentarea personalului nedidactic şi didactic auxiliar, în raport cu nevoile corect identificate în sistemul naţional de învăţământ. Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor şi asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanţii federaţiilor sindicatelor reprezentative din învăţământ este 4 februarie 2022", arată sursa menţionată.

Conform sursei citate, aceste angajamente sunt circumscrise celor asumate prin Programul de Guvernare, respectiv ca în termen de 120 de zile de la preluarea mandatului, să fie prezentat un calendar de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017.

Pe termen mediu şi lung, consultările vor continua în perspectiva reformei legii salarizării, angajament asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a subliniat faptul că Executivul este preocupat de soluţionarea dificultăţilor semnalate de sindicatele din domeniu. În acest context, a menţionat două măsuri aprobate de Guvern în şedinţa din această săptămână, respectiv suplimentarea cu 1.175 a numărului de posturi din învăţământul preuniversitar şi includerea universităţilor de stat şi private în categoria instituţiilor publice care beneficiază de schema de compensare şi plafonare aplicată în contextul crizei energetice.

Un punct al discuţiei de vineri, de la Palatul Victoria, a vizat pachetul de măsuri guvernamentale pentru gestionarea crizei energetice.

Primul-ministru Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că "aceste măsuri au scopul să protejeze cetăţenii, indiferent de domeniul social în care lucrează, precum şi sectoarele economice, de efectele creşterii preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Pe lângă măsurile aflate acum în aplicare, începând cu 1 februarie, Guvernul va veni cu noi soluţii de atenuare a efectelor crizei energetice, al căror impact, pentru lunile februarie şi martie, este unul semnificativ", mai spune sursa amintită.

La întâlnire, au mai participat, din partea Guvernului, reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor, Muncii, Cancelariei Prim-ministrului.

Din partea Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au participat preşedintele Marius Ovidiu Nistor şi secretarul general Ionel Barbu, secretarul general al Federaţiei Naţionale Sindicală Alma Mater, Mihai Buţu, preşedintele Anton Hadăr şi vicepreşedintele Alin Mazăre iar Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a fost reprezentată de preşedintele Simion Hancescu şi Cornelia Popa Stavri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb