Sărbătoarea încheierii războiului şi înfrângerii Germaniei naziste trebuie să fie un moment de mobilizare dar şi de speranţă pentru înfrângerea viitoare a aventurismului militarist rus, condamnat cvasi-unanim la nivel mondial prin votul a 144 de state din întreaga lume, în cadrul Adunării Generale a ONU, a transmis premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj adresat cu prilejul marcării zilei de 9 mai 1945 - încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa şi capitularea Germaniei Naziste, conform Agerpres.
"Europa a fost zguduită de război pe scară largă în mijlocul secolului trecut în ceea ce avea să devină cel de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă, o dictatură având la bază ideologia de extremă dreaptă a lui Hitler, a vrut să cucerească lumea. La 7 mai 1945, trupele germane au capitulat necondiţionat în Vest, iar la 9 mai 1945, în Est. Dorinţa de cucerire şi dominaţie prin forţa armelor s-a sfârşit tragic, dar a deschis calea revenirii la pace, la Europa unită, la democraţie. Au fost 6 ani de profundă suferinţă pentru întreaga omenire. Pentru Europa, cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat distrugere, a însemnat tragedie umană şi, de asemenea, eroismul rezistenţei vitejeşti a statelor supuse invaziei, cuceririlor, dominaţiei străine. Pactul Ribentropp-Molotov dintre Germania nazistă şi Rusia sovietică, care a pregătit declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, este cea mai perfidă expresie a politicii de Mare Putere, o formulă de împărţire a lumii, teritoriilor şi de batjocorire a sorţii oamenilor, de nesocotire a voinţei popoarelor, a dreptului lor la viaţă şi istorie, la suveranitate, independenţă şi integritate teritorială, a dreptului lor la pace", a afirmat premierul.
Potrivit acestuia, odată cu finalul celui de-al Doilea Război Mondial a existat speranţa că "va fi ultima oară când vom avea parte de războiul total, distructiv, pe scară largă în Europa, când tehnica militară şi bombele au pus la pământ oraşe, sate, oameni, vieţi şi destine", dar "din păcate nu a fost aşa". "Astăzi Rusia a declanşat un război de cucerire pe scară largă împotriva Ucrainei, război prin care pune sub semnul întrebării securitatea în Europa, dreptul internaţional, lumea bazată pe reguli", a adăugat Nicolae Ciucă.
Şeful Executivului reiterează că Rusia şi-a încălcat, astfel, toate angajamentele pe care le-a luat după al Doilea Război Mondial, promovând excepţionalismul şi suveranitatea limitată în Europa, nesocotirea Chartei ONU şi a tuturor angajamentelor luate după sfârşitul Războiului Rece.
"Este motivul pentru care România, poporul român şi cetăţenii noştri celebrează astăzi victoria raţiunii, adevărului şi a dreptăţii asupra militarismului, autoritarismului şi dictaturii în Europa. În 1945 a fost vorba despre nazism, cea mai oribilă formă de degradare umană, care a pus sub semnul întrebării dreptul la viaţă şi la existenţă egală pe baza rasei şi etniei. Holocaustul e pe deplin legat de cel de-al Doilea Război Mondial şi va rămâne o rană adâncă în istoria omenirii, pe care nu mai trebuie ca nimeni, niciodată să o uite", a spus şeful executivului.
Premierul a arătat totodată că lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial trebuie să ne facă "să nu tolerăm războiul total şi nejustificat, aruncatul cu cuvintele şi etichetele legate de nazism sau folosirea unei asemenea imagini a propagandei pentru a justifica un război de cucerire împotriva unui stat independent, aşa cum procedează astăzi Rusia în Ucraina".
"Sărbătoarea încheierii războiului şi înfrângerii Germaniei Naziste trebuie să fie un moment de mobilizare dar şi de speranţă pentru înfrângerea viitoare a aventurismului militarist rus, condamnat cvasi-unanim la nivel mondial prin votul a 144 de state din întreaga lume, în cadrul Adunării Generale a ONU. Astăzi, în plin secol XXI, nu mai e loc de sfere de influenţă şi suveranităţi limitate, de state care aplică politica bunului plac al vreunui lider vremelnic. Suntem o comunitate internaţională unită, de state suverane, care a trăit în pace aproape 80 de ani tocmai pentru că a respectat regulile şi ne-am respectat unii pe alţii. Cel de-al Doilea Război Mondial, al cărui final în Europa îl celebrăm astăzi trebuie să ne reamintească tuturor care e soarta tiranilor şi a celor ce visează să ocupe teritoriile vecinilor şi să domine lumea. Sperăm ca raţiunea şi pacea să revină pe continentul european cât mai curând", a subliniat Nicolae Ciucă.
1. ?
(mesaj trimis de Oarecare în data de 08.05.2022, 21:46)
Toate bune pana la sfarsit.
"Astăzi, în plin secol XXI, nu mai e loc de sfere de influenţă şi suveranităţi limitate ..."
Ce frumos ar fi fara sfere de influenta :) Sa fim seriosi.
Suveranitati limitate? Pai insasi constructia UE de astazi a implicat cedarea de suveranitate din partea tarilor membre.
"Suntem o comunitate internaţională unită, de state suverane, care a trăit în pace aproape 80 de ani tocmai pentru că a respectat regulile şi ne-am respectat unii pe alţii."
Pace 80 de ani? Unde, pe ce planeta? Doar au existat atatea razboaie "pline de respect reciproc" :)) si inca unele devastatoare dupa al doilea razboi mondial.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2022, 22:40)
Lăsați bolovanul transpirat în pace. Citește și el ce i s-a dat.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2022, 09:47)
Domnule GENERAL. Atunci cand vorbiti de ,sfere de influenta,suveranitati limitate,comunitate unita,respect,va referiti probabil la tari care respecta tot ce spuneti dumneavoastra.In romania,exista asa ceva,eu,cred ca glumiti. Pai cand dumneavoastra ca si premier al romaniei,si generalii care conduc romania,nu respecta toate aceste principii cum este.Ce voi spune acum, voi fi ijurat cu sarg.Niste burtosi din armata sau rudele generalilor ma vor injura cu foc.Am mai postat aceste lucruri insa nu am sa ma opresc pana ce guvernul si cei care conduc armata nu vor respecta aceste principii.Cum altfel puteti interpreta incalcarea acestor principii,cand echipa de fotbal adevarat(FCSB,STEAUA de drept,este batjocorita in propia-i tara}? Daca rusii serbeaza ziu victoriei pe 9 mai,in batjocura atacarii unui stat suveran precum ucraina,mie mi se pare ca o astfel de batjocura s-a petrecut in romania pe 7 mai atunci cand marea echipa a armatei,STEAUA,a cucerit Cupa Campionilor la fotbal,ingenunchind cele mai titrate echipe europene ale timpului. Batjocura,este si mai mare cand toti cei care conduc azi armata,in loc sa organizeze o mare sarbatoare cu ocazia acestei mari izbanzi,batjocoreste vreo 5 milioane de romani,simpatizanti ai actualei echipe FCSB,adevarata continuatoare a marii echipe cuceritoare de cupa a campionilor europeni.Nu cumva refuzul mai marilor armatei romane,seamana a PUTINISM.? Cum sa nu ii permiti unei echipe romaneasca de fotbal,sa joace fotbal pe orice stadion din romania,peste care armata s-a declarat stapana in timp ce stadionul este construit din banii tuturor cetatenilor romaniei. Am mai spus,cumva armata romana este o armata de ocupatie.? Dupa cum se comporta fata de romanii care simt romaneste ,se pare ca da.Pai cum se poate ca armata,sa detina o echipa de fotbal,in care joaca niste jucatori,care sunt doar jucatori si nu fotbalisti.? Ba mai mult,desi forurile europene ii dau cu flit acestei echipe,armata romana,face mari diligente ca echipa aceasta sa revina la comunism,activand ca si echipa departamentala. Domnule GENERAL,dati ordin mai marilor armatei romane,sa intre in legalitate si sa nu se comporte ca si STAPANII pe plantatie.!
2. Aventurismul militar rus
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2022, 07:59)
Frumoasă formulă, îmi place. Ar trebui extinsă, pentru că aventurismul militar pare a fi o caracteristică a acestei lumi de sfârșit al istoriei și a ultimului om. Se numește militar pentru că există cel puțin două tabere care se omoară între ele și pe oricine altcineva care se nimerește să mai fie pe acolo. Și se numește aventurism pentru că nicio tabără nu-și atinge scopurile. Lista este lungă, câteva exemple post-belice: Coreea, Vietnam, Cuba, Chile, Argentina, Cambodgia, Congo, Mozambic, Angola, Iran, Irak, Afghanistan, India, China, Pakistan, Liban, Siria, Egipt, Iordania, Yemen, Arabia Saudită, Mali, Filipine, Jugoslavia, Ucraina, etc. Și în absolut toate acestea au fost implicate, pe față sau sub acoperire așa numite "mari puteri" ale regiunii nord-atlantice. Doar că atunci, oricine o fi fost în locul lui Ciucă nu le-a numit aventurisme militare. Poate le spunem de acum încolo.
La unele dintre ele - Irak, Afghanistan - a participat și România.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2022, 08:54)
ONU, biroul de presa, raporta asta:
"Known informally as the world’s “town hall”, the Assembly is whe reall 193 UN Member States have a voice. A total of 141 countries voted in favour of the resolution, which reaffirms Ukrainian sovereignty, independence and territorial integrity. "
Ciuca are greseli chiar si in discursul de 9 Mai. Si mai minte prin omisiune pentru ca nu ne spune ca acea rezolutie cere si Ucrainei sa aplice acordurile de la Minsk.
Ciuca, mobilizeaza-te singur si du-te pe front. Eu nu ma duc si nu dau un ban Ucrainei.