Compania Strabag are posibilitatea să recupereze întârzierile după ce lucrările de construcţie la proiectul ELI-NP ("Laserul de la Măgurele") s-au deblocat, ne-a declarat, ieri, directorul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir.
Domnia sa ne-a explicat că toate clădirile "clasice" au fost finalizate şi finisate, respectiv clădirea-poartă, clădirea de birouri, casa de oaspeţi şi cantina, cele patru unităţi având o suprafaţă totală de circa 15.000 de metri pătraţi.
"S-au terminat lucrările la drumuri. Mergem înainte şi poate recuperăm şi întârzierile la clădirile care vor găzdui laserele", ne-a spus domnul Zamfir, subliniind că pe partea de workshop şi laboratoare au fost încheiate lucrările, la laser se fac finisaje, iar pe partea de experimente încă n-au început finisajele.
Directorul proiectului a adăugat: "În prezent, conform contractului, echipele noastre fac recepţia la componentele şi la sistemul gama, precum şi la primul laser de 10 petawaţi. Se mai recuperează din întârzieri. La toate celelalte componente nu există nicio întârziere, doar la clădirile speciale o lună sau două, însă lucrurile depind şi de vreme".
De asemenea, Nicolae Zamfir apreciază că în cadrul proiectului activează circa 100 de experţi, însă mai sunt şi specialişti care se află în diferite etape de echivalare a diplomelor, de obţinere a permiselor de muncă.
"În echipa ştiinţifică sunt aproape 100 de specialişti. Cred că aproape 50 au venit în 2015. Până în 2018 vom avea în permanenţă interviuri şi evaluări, dar suntem în grafic la acest capitol", ne-a mai spus domnia sa.
Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară a reuşit să reorganizeze activităţile proiectului ELI-NP, astfel încât "Laserul de la Măgurele" să nu piardă bani în urma întârzierii lucrărilor executate de compania Strabag.
Directorul proiectului ne-a spus recent că a purtat o discuţie cu fostul ministru al Fondurilor Europene, Dan Nica, în urma căreia s-a găsit soluţia reorganizării proiectului în cadrul celor două faze de implementare până la finele anului 2018, astfel încât întreaga finanţare să fie asigurată din fonduri europene.
Potrivit domniei sale, ancheta privind întârzierile Strabag este încă în desfăşurare, fiind o analiză care trebuie să trateze o serie de elemente cu impact asupra graficului de lucrări.
Totodată, Nicolae Zamfir a cerut extinderea proiectului cu încă 20 de milioane de euro şi aşteaptă un răspuns pozitiv de la Comisia Europeană, în perioada următoare.
"După depunerea documentaţiei la Comisia Europeană, aceasta a adresat întrebări pe anumite cerinţe suplimentare ale noastre cu privire la etapa a doua de implementare. Am reacţionat imediat şi sperăm ca în perioada următoare să avem un răspuns pozitiv", susţine domnul Zamfir.
Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară a pornit recent o anchetă după ce compania austriacă Strabag a întârziat lucrările de construcţie a "Laserului de la Măgurele", iar Comisia Europeană a fost notificată privind această situaţie.
Nicolae Zamfir ne-a vorbit în luna februarie despre dificultăţile cu care se confruntă institutul, din cauza neînţelegerilor dintre constructor şi proiectant. Domnia sa ne-a declarat atunci că firma responsabilă de managementul proiectului a avut deficienţe în supervizarea lucrărilor, iar contractul a fost reziliat. Conform contractului încheiat cu Comisia Europeană, în cadrul proiectului trebuie să fie finalizată o clădire până la sfârşitul anului curent. Proiectul paneuropean ELI-NP este găzduit de ţara noastră, Cehia şi Ungaria, iar în cadrul "Laserului de la Măgurele" activează circa 100 de cercetători din toată lumea, cei mai mulţi dintre ei fiind specialişti din ţara noastră.