Ministerul Apărării Naţionale nu a iniţiat niciun act normativ cu privire la modificare legilor din acest domeniu şi nici cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărare, a afirmat, ieri, senatoarea liberală Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, care a precizat că nu exclude o întâlnire cu conducerea MApN în următoarele zile.
Nicoleta Pauliuc a declarat: "La începutul fiecărei sesiuni parlamentare, cât şi ori de câte ori Comisia de apărare solicită întrevederi cu Ministerul Apărării - este ministerul de resort care se află în control parlamentar la Comisia de apărare - aceste întâlniri au loc. Întâlnirea de mâine (n.red. - astăzi) era programată cu o săptămână înainte pentru a discuta despre provocări, despre nevoia de modificări legislative sau alte teme pe care Ministerul Apărării vrea să le aducă, sau de ce nu, teme pe care colegii mei vor să le pună pe tapet. Nu există o decizie de a merge mâine la Ministerul Apărării, pentru că orice solicitare de deplasare a membrilor comisiei se ia cu aprobare în şedinţă. Mâine la ora 12:00 avem o şedinţă. Deci, după ce avem această şedinţă şi colegii vor aproba deplasarea la Ministerul Apărării, de abia atunci putem vorbi despre o deplasare şi o întâlnire cu Ministerul Apărării şi reprezentanţii lui. În decembrie în momentul în care s-a discutat bugetul şi în momentul în care a fost domnul ministru Tîlvăr, am solicitat în mod expres şi l-am întrebat pe domnul ministru, de fapt pe fiecare reprezentant al instituţiilor care se află sub control parlamentar al Comisiei de apărare, dacă există nevoia de modificare a legilor de organizare sau alte proiecte legislative pe care să le introducem în urgenţă în Parlament, pentru ca fiecare minister să-şi îndeplinească atribuţiile ce-i revin conform legii. Nu am primit niciun răspuns că există ceva, o urgenţă în decembrie. (...) Nu a fost niciodată o solicitare care să nu fie soluţionată cu celeritate, mai ales în momentul în care vorbim de securitate".
Declaraţiile doamnei Pauliuc au loc în contextul în care generalul Gheorghiţă Vlad, Şeful Statului Major al Apărării, a afirmat săptămâna trecută într-u interviu acordat în mass-media că este necesară modificarea legii privind pregătirea cetăţenilor pentru apărare şi ar fi nevoie de introducerea unui sistem de voluntariat de pregătire a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. Şeful Statului Major al Apărării susţinea în interviul respectiv că ţara noastră ar avea nevoie de încă 40.000 de militari angajaţi, pe lângă cei 80.000 existenţi în prezent în Armata României.
Întrebată despre existenţa vreunui proiect de lege pe temele de mai sus, Nicoleta Pauliuc a adăugat: "Eu sunt preşedintele Comisiei de apărare, de profesie sunt jurist, eu nu pot să vorbesc de pe surse, eu nu cunosc niciun proiect de lege, nu am fost înştiinţaţi cu niciun proiect de lege. Dacă există un proiect de lege, îl invit pe domnul ministru Tîlvăr să îl trimită în Parlament, iar aici, împreună cu colegii, în procedură de urgenţă, dacă ni se solicită procedură de urgenţă, îl vom amenda, dacă consideră colegii că trebuie amendat, dar, din punctul meu de vedere, există toată deschiderea ca, dacă Ministerul Apărării îşi doreşte un proiect legislativ care îl ajută să-şi îndeplinească obiectivele, cu mare drag".
Referitor la afirmaţiile Şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă - preşedintele Senatului -, fost premier şi fost ministru al Apărării Naţionale, a arătat că ţara noastră nu a beneficiat niciodată de garanţii de securitate mai puternice şi mai consolidate decât cele din prezent, dar a menţionat că este nevoie de actualizarea legii privind pregătirea teritoriului pentru apărare, la condiţiile actuale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Iuliu în data de 06.02.2024, 16:41)
Motto:
„Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră.”
(Victor Rebengiuc , între teatru și Marcel Ciolacu)
Seful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad a facut unele precizări cu privire la pregătirea populaţiei pentru apărare, în contextul în care războiul din Ucraina s-ar extinde. El a invocat si pozitia șefului Comitetului Militar al NATO, generalul Rob Bauer, care spunea că un război nu-l câștigă doar Armata, îl câștigă și societatea civilă, dacă susține armata.
In acest sens, generalul Gheorghiță Vlad avertiza că Rusia nu se va opri la Ucraina, dacă va câștiga războiul. De aceea, trebuie să avem o societate rezilientă și pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război. Trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării.
Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici a menționat că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare.
La toate aceste îngrijorări, premierul Marcel Ciolacu, pe care nu prea îl duce mintea ne îndeamnă să stăm linistiti că ne apără NATO:
„România nu are niciun risc să fie angajată într-un război. România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important şi vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi, mai ales, din SUA, sunt pe teritoriul României şi Poliţie aeriană. Deci, haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război”, spunea Ciolacu sigur de sine dar cu o lipsă de responsabilitate greu de calificat.