Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dispus marţi rejudecarea de către Curtea de Apel Bucureşti a dosarului privind anularea acordurilor petroliere pentru explorarea şi explorarea gazelor de şist în zonele Bârlad, Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi, a anunţat activistul Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".
Domnia sa a precizat că, în 2012, organizaţiile non-guvernamentale România Dreaptă, Greenpeace România, Euro Agora şi Salvaţi Bucureştiul au solicitat Curţii de Apel Bucureşti anularea celor patru acorduri, motivând că emiterea acestor documente a fost făcută fără o legislaţie care să prevină contaminarea mediului şi, în special, a contaminării apei potabile şi fără că populaţia să fie informată în prealabil.
Activistul a menţionat: "Acordul petrolier pentru zona Bârlad a fost emis prin Hotărârea de Guvern 2238/2004 pentru compania Regal Petroleum. Prin Ordinul ANRM 25/2011, acordul petrolier a fost transferat către compania Chevron. Acordurile petroliere pentru zonele Vama Veche, Costineşti, Adamclisi au fost emise prin Hotărârile de Guvern 188/2012, 189/2012 şi 190/2012 pentru compania Chevron".
Nicuşor Dan a declarat că ONG-urile amintite au solicitat Guvernului, în cursul judecării cauzei, documentaţiile pe care companiile Regal Petroleum şi Chevron le-au depus în cadrul apelului de ofertă, precum şi anularea acordurilor petroliere pentru că au depăşit cadrul Legii petrolului.
Potrivit sursei citate, Curtea de Apel a respins acţiunea ONG-urilor, pe motiv că "nu s-a făcut dovada că acordurile petroliere permit explorarea şi exploatarea gazelor de şist, nici a prejudiciului pentru mediu al explorării şi exploatării acestora" şi că motivul privind depăşirea cadrului Legii petrolului a fost formulat tardiv.
În plus, Nicuşor Dan a anunţat că, prin decizia de marţi, ÎCCJ a decis că Executivul trebuie să depună la dosarul cauzei întreaga documentaţie din cadrul apelului de ofertă, magistraţii hotărând şi că motivul privind depăşirea cadrului Legii petrolului nu a fost formulat tardiv.
"În concluzie, după depunerea întregii documentaţii, va fi rejudecat dosarul, inclusiv motivul privind depăşirea acestui cadru", a spus Nicuşor Dan, subliniind că, după redactarea deciziei Înaltei Curţi, dosarul va fi înapoiat Curţii de Apel Bucureşti, unde judecata va fi reluată.
Activistul a precizat: "Contaminarea mediului şi în special a apei potabile la explorarea şi exploatarea gazelor de şist a fost documentată de numeroase studii ştiinţifice. Mai multe rapoarte de sinteză ale Uniunii Europene arată că legislaţia statelor membre nu este adecvată problemelor de mediu generate de explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Politica Germaniei faţă de acest subiect este relevanţă, iar Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului au interzis fractuarea hidraulicăg până în anul 2021 în toate locurile în care există riscul contaminării apei potabile,inclusiv în zone similare zonei Bârlad, în care apa din pânza freatică estet folosită că apă potabilă".
Nicuşor Dan ne-a spus recent că asociaţia pe care o conduce are mai multe procese cu Chevron pe tema gazelor de şist, principalul element disputat fiind dacă aceste resurse aparţin statului sau comunităţilor locale.