Notarii vor să-şi reducă tarifele pentru ipoteci

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 28 septembrie 2010

Notarii vor să-şi reducă tarifele pentru ipoteci

Notarii publici au propus Minis-trului Justiţiei o nouă scădere a onorariilor pentru serviciile notariale, după reducerile operate în cadrul programului "Prima Casă" şi după cele determinate de reducerea cu 10% a valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa. Micşorarea onorariului notarial pentru autentificarea actelor de garanţie mobiliară sau imobiliară în cadrul programelor sociale adoptate de stat, atinge limite semnificative, arată un comunicat remis redacţiei. Astfel, la o creanţă de 400.000 lei, onorariul notarial va scădea de la 1.775 lei la 500 lei. Scăderi semnificative se vor înregistra şi la autentificarea celorlalte acte de garanţie, aces-tea atingând limita de 35%. Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipotecă la un împrumut în valoare de 100.000 lei va fi de 575 lei faţă de 875 lei cât este în prezent, propune Uniunea Notarilor Publici (UNNPR).

Pentru autentificarea oricăror alte acte privind creditarea bancară, cum ar fi o refinanţare, onorariul propus pentru serviciul notarial este de doar 100 lei, măsură ce avantajează direct cetăţenii afectaţi de modificarea condiţiilor de creditare şi nevoiţi să încheie acte adiţionale de renegociere a creditelor deja contractate.

Pentru înstrăinări imobiliare s-au propus reduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, având drept obiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sunt de peste 40%, ajungând chiar până la 90%. Astfel, la un act de partaj privind un bun imobil cu o valoare declarată de 40.000 lei, onorariul notarial scade de la 806 lei la 421 lei. De asemenea, pentru procedurile succesorale reducerile propuse sunt în medie de 10%.

UNNPR a propus Ministrului Jus-tiţiei ca onorariul să se calculeze la valoarea bunului stabilit de stat şi nu prin raportare la expertizele notariale pentru vânzarea apartamentelor ANL către chiriaşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb