NOTIFICARE "S&T" CĂTRE LOTERIA ROMÂNĂ, OBŢINUTĂ DE ZIARUL BURSA: "Ambasada Franţei cere, periodic, informaţii despre contractul de furnizare a terminalelor loteristice"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 11 august 2017

"Ambasada Franţei cere, periodic, informaţii despre contractul de furnizare a terminalelor loteristice"

Asocierea S&T România (lider) - Safran Identity&Security (asociat), desemnată câştigătoare, în luna iulie

Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalităţii economico-financiară în domeniul jocurilor de noroc: "Loteria investeşte 7 milioane de euro în echipamente care există, deja, în agenţiile companiei"

După Cezar Pantea, Mihai Păduraru - noul director al Loteriei Române

Ambasada Franţei din România solicită periodic informări privind stadiul contractului dintre Loteria Română şi asocierea S&T România SRL - Safran Identity&Security, privind furnizarea unui număr maxim de 2.181 de terminale loteristice, potrivit unui document obţinut de ziarul BURSA. Contractul are o valoare de circa 8 milioane de euro (27,1 milioane de lei), pentru următorii patru ani.

Compania S&T, în calitate de lider al asocierii S&T România SRL (lider) - Safran Identity&Security (asociat), asociere desemnată câştigătoare a achiziţiei de terminale loteristice a transmis, recent, o notificare, cerând Loteriei Române să spună data la care reprezentanţii celor două firme vor fi invitaţi să semneze Acordul Cadru pentru acest contract, dar nu mai târziu de 11 august 2017.

Documentul menţionează: "În contextul vizitei preşedintelui Franţei la Bucureşti (24.08.2017) şi a întâlnirilor cu Preşedintele şi prim-ministrul a României, vă informăm că Ambasada Franţei din România a inclus contractul respectiv pe lista colaborărilor economice bilaterale în cadrul definit de «Declaraţia comună privind instituirea unui Parteneriat strategic între Franţa şi România» şi ne solicită periodic informări privind stadiul acestuia. Partenerul nostru francez, Safran Identity&Security, este o companie de înaltă tehnologie, cu o valoare de piaţă de 2,425 miliarde de euro şi 7800 de angajaţi în 50 de ţări, în care statul francez deţine acţiuni, de aceea preocuparea reprezentanţilor diplomatici francezi de la Bucureşti este firească".

Potrivit S&T, valabilitatea ofertei şi a garanţiei de participare depusă de către asociere expiră la 21 august 2017, iar în conformitate cu prevederile legii nu au apărut situaţii care să impună solicitarea de prelungire a acesteia.

Asocierea formată din S&T România (lider) şi Safran Identity&Security (Franţa) - asociat - a depus singura ofertă pentru furnizarea către Compania Naţională Loteria Română (CNLR) a unui număr maxim de 2.181 de terminale loteristice, inclusiv instalare, configurare şi punere în funcţiune.

Notificarea precizează că asocierea a fost desemnată câştigătoare a acestei proceduri de achiziţie, conform comunicării Loteriei Române din 12 iulie 2017.

Recent, Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalităţii economico-financiare în domeniul jocurilor de noroc şi fost consilier al Loteriei Române, a acuzat că echipamentele pe care Loteria Română le-a solicitat în cadrul acestei licitaţii au aceleaşi funcţii ca echipamentele deja existente în sediile companiei, instalate acum patru ani de firma Novomatic. Sorin Constantinescu mai spune că, chiar dacă echipamentele Novomatic nu ar fi fost compatibile, iar Loteria ar fi trebuit să achiziţioneze echipamentele, preţurile din acest contract sunt foarte mari.

"Toată această licitaţie nu are nici o logică, decât că există cineva care vrea să pună mâna pe nişte bani ai Loteriei, din nou", ne-a spus Sorin Constantinescu, precizând: "Un terminal din caietul de sarcini al acestei licitaţii, pe piaţa internaţională, costă în jur de 1000 de dolari sau euro. Pentru 2.181 de terminale loteristice, preţul ar fi 2,18 milioane de euro, nu şapte milioane de euro".

Reprezentanţii Loteriei Române ne-au transmis: "În ceea ce priveşte terminalele existente deja în o parte din agenţiile Loteriei Române, acestea sunt terminale de tip POS (Point of Sale) şi nu terminale loteristice, ele făcând parte dintr-un sistem informatic care gestionează echipamentele tip VLT (videoloterie), sistem aflat în proprietatea Novomatic. Una din diferenţele majore între aceste echipamente este dată de existenţa posibilităţii de scanare a biletelor cu marcaje completate direct de către participant, terminalul de tip POS neavând o astfel de opţiune".

Oficialii Loteriei Române au adăugat: "Pentru achiziţia de terminale loteristice, CN «Loteria Română» SA a început efectuarea studiului de piaţă încă din anul 2015 şi s-a adresat, de la început, companiilor producătoare de terminale loteristice, companii identificate în baza cererilor adresate către organismele internaţionale de profil (World Lottery Association şi European Lotteries), al căror membru este şi Loteria Română. Astfel, s-a efectuat un studiu de piaţă ce a constat în adresarea de cereri de preţ estimativ în mai multe rânduri direct producătorilor de terminale loteristice, oferte care au stat la baza estimării valorii în cadrul procesului de achiziţie a terminalelor loteristice. Pentru asigurarea deplinei transparenţe, toate aceste cereri de preţ au fost postate şi pe site-ul Loteriei Române".

Într-un interviu acordat ziarului BURSA, Cezar Pantea, fostul director general al Loteriei, ne-a declarat, acum câteva săptămâni, că procedura acestei achiziţii a decurs într-un mod complet transparent: "Licitaţia este în desfăşurare. Acesta este motivul pentru care nu vă pot da detalii, însă vă asigur că procedura a decurs într-un mod complet transparent, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Procedura aleasă de Loteria Română a fost cea de licitaţie deschisă, desfăşurată on-line. Întreaga documentaţie de atribuire, inclusiv caietul de sarcini, a fost publicată în SEAP, pe site-ul www.e-licitaţie.ro, aceasta putând fi accesată şi descărcată gratuit de către toţi cei interesaţi".

Mihai Păduraru - noul director al Loteriei Române

Consiliul de Adminsitraţie al Loteriei Române a decis, aseară, să-l numească la conducerea Loteriei Române pe tânărul de 34 de ani Mihai Păduraru, potrivit informaţiilor obţinute de Ziarul BURSA.

Surse apropiate situaţiei ne-au declarat că acesta este fiul lui Ion Păduraru, director adjunct la Cancelaria Băncii Naţionale a României.

La finalul lunii iulie, conducerea Loteriei Române a decis să-l numească director general interimar pe Dănuţ Sporea, director economic, în locul lui Cezar Marius Pantea, care a fost eliberat din funcţie. Sursele ne-au precizat, la acel moment, că eliberarea din funcţie a lui Cezar Marius Pantea ar avea legătură cu licitaţia de terminale loteristice ce s-a desfăşurat în această vară, privind achiziţionarea unui număr maxim de 2.181 de terminale loteristice.

Cezar Marius Pantea a stat la conducerea Loteriei doar patru luni, înlocuindu-l pe Cătălin Chesa, care era şef al Loteriei de la finalul lunii septembrie 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb