Nou punct de import al gazelor la graniţa cu Bulgaria

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 iulie 2008

Nou punct de import al gazelor la graniţa cu Bulgaria

"Transgaz" urmăreşte realizarea unui nou punct de import al gazelor la graniţa cu Bulgaria, în zona localităţii Negru Vodă. Valoarea lucrărilor a fost estimată la 1,5 milioane de lei, potrivit proiectului Strategiei de interconectare a Sis­temului Naţional de Transport al gazelor naturale cu cele din ţările vecine, elaborat de Transgaz şi aflat în dezbatere publică.

Aspectele tehnice ale acestei construcţii ar fi trebuit convenite de "Trangaz" şi "Bulgargaz", în urma unei întâlniri care ar fi urmat să aibă loc în trimestrul doi al acestui an. Potrivit Rompres, în anexa proiectului se arată, totuşi, că soluţia tehnică privind staţia de măsurare a gazelor din import a fost definitivată la 30 aprilie 2008.

Ca urmare a dezvoltării de noi zone de consum în Dobrogea, distribuitorul "Congaz" Constanţa a început alimentarea cu gaze din conducta de tranzit din această zonă şi urmăreşte încheierea unui contract de import cu "Wiee" (Germania), în calitate de exportator de gaze în România, sau cu "Bulgargaz".

Totodată, în ceea ce priveşte diversificarea punctelor de import din Ucraina, "Transgaz" urmăreşte să realizeze noi inteconectări pe direcţia Ucraina - Siret - Bucecea, al căror studiu de fezabilitate este avizat, însă nu se cunoaşte poziţia oficială a Ucrainei în ceea ce priveşte acest proiect.

Aceste noi puncte de import ar asigura alimentarea cu gaze a nord-estului ţării, întrucât cele existente devin insuficiente în perioadele reci. Pentru finalizarea acestei intenţii, este necesară încheierea, în acest an, a unei convenţii cu "Gazprom Export".

În prezent, România importă gaze naturale din Rusia prin două conducte, respectiv cea din Tekovo (Ucraina) - Medieşul Aurit, cu o capacitate de 11 milioane metri cubi pe zi, şi Orlovka - Isaccea, cu o capacitate de 24 milioane metri cubi pe zi.

Conducta de interconectare a sistemelor de transport al gazelor din România şi Bulgaria, Giurgiu - Ruse, va costa 11,5 milioane de lei şi va avea o capacitate maximă de de 1,5 miliarde metri cubi pe an, potrivit proiectului Strategiei de interconectare a Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale cu cele din ţările vecine. Gazoductul va avea o lungime de 8 km şi va transporta iniţial 500 milioane metri cubi pe an, urmând ca această capacitate să se tripleze ulterior.

În ceea ce priveşte conducta Arad - Szeged, care va permite interconectarea cu Ungaria, proiectul de strategie arată că au fost deja realizaţi 37 km din cei 62 în total, respectiv conducta care se află pe teritoriul României. Detaliile tehnico-economice pentru finalizarea gazoductului vor fi stabilite până la finele acestui an, se mai arată în document.

Conducta Arad-Szeged ar urma să aibă o capacitate proiectată de 1,5 - 2 miliarde metri cubi pe an, iar tronsonul nerealizat încă, de 25 km, de pe teritoriul Ungariei, va costa 35 milioane lei.

"Transgaz" doreşte reluarea discuţiilor cu Serbia pentru realizarea de interconectări cu acest stat. În proiectul de strategie se arată că discuţiile în acest sens au fost demarate în 2003, însă, până în prezent, nu au mai avut loc întâlniri între cele două părţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb