Noua conducere a CSM va fi aleasă astăzi

Andreea Cuzub
Politică / 5 ianuarie 2018

Consiliul Superior al Magistraturii (Sursa foto: Facebook)

Consiliul Superior al Magistraturii (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 14:10 Toader: "Am avut şi avem multe activităţi de un real beneficiu pentru sistemul judiciar; chiar şi opiniile contradictorii din Consiliu pot genera soluţii bune"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde se alege noua conducere a CSM, că activităţile acestuia au adus beneficii pentru sistemul judiciar şi că inclusiv opiniile contradictorii manifestate în şedinţele Consiliului pot aduce soluţii bune. Toader a citit din dosarul unuia dintre candidaţi care făcea referire la respectarea atribuţiilor magistraţilor, pe care a numit-o "sinteză a sintezelor" şi a subliniat că procurorii şi judecătorii trebuie să îşi cunoască atribuţiile şi limitele.

"Nu fac eu evaluarea, aprecierea activităţii CSM din perspectiva demnităţii pe care o am, ci din calitatea de membru al CSM. Chiar şi opiniile contradictorii pot genera soluţii bune. Am avut şi avem multe activităţi de real beneficiu pentru sistemul juiciar. Eu am un proiect de candidatură în faţă. Citesc o jumătate de frază: respectarea strictă a atribuţiilor constituţionale şi legale a statutului judecătorilor şi procurorilor. Este o sinteză a sintezelor. Să ne cunoaştem atribuţiile, competenţele şi limitele constituţionale indiferent de locul pe care îl ocupă, şi să le îndeplinim corect şi la timp. Eu îmi exprim convingerea faptului că în continuare vom avea o bună colaborare, pentru că în sistem sunt multe probleme de rezolvat", a declarat Toader în plen.

Minsitrul Justiţiei i s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis, amintind că la preluarea mandatului s-a angajat să analizeze sistemul judiciar pentru a vedea în ce mod poate fi îmbunătăţit echilibrul puterilor în stat. De asemenea, a adăugat că nu comentează procedura de elaborare a Legilor justişiei, însă subliniază faptul că ministrul doar a prezentat Comisiei speciale proiectul de legi, care şi l-a însuşit.

"M-am angajat să fac o radiografie a sistemului judiciar pentru a vedea în ce măsură echilibrul puterilor în stat poate fi îmbunătăţit. Aţi vorbit despre procedura de elaborare a Legilor justiţiei. Nu spun dacă a fost bine sau nu, dar vă spun că ministrul Justiţei a prezentat proiectul Comisiei speciale, care şi l-a însuşit", a spus Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat vineri la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în care va fi aleasă noua conducere şi se va discuta raportul de activitate pe anul 2017. Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii candidează judecătoarea Simona Camelia Marcu, membru al CSM din partea instanţei supreme, iar pentru postul de vicepreşedinte şi-au depus candidatiurile procurorii Codruţ Olaru şi Nicolae Solomon.

V.D.

----

Actualizare 11:56 Iohannis: "Am speranţa şi încrederea că judecătorii CCR se vor apleca cu mult profesionalism asupra legilor justiţiei"

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat, astăzi, la CSM, speranţa şi încrederea că judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) se vor apleca cu timp, cu mult profesionalism şi cu multă obiectivitatea asupra aspectelor contestate în legile justiţiei, despre care a spus că au fost adoptate fără transparenţă, printr-o procedură neclară, ad-hoc, cu "pumnul în gura opoziţiei" şi sub presiunea timpului.

Preşedintele a spus că anul 2017 a început cu "o acţiune reprobabilă a Guvernului de atunci", în încercarea de a promova ordonanţe care să schimbe politica statului român fără o dezbatere. Iohannis a amintit de vizita sa inopinată de la Guvern, de amplele proteste şi de faptul că acel Cabinet "s-a dovedit a fi de scurtă folosinţă şi a fost schimbat foarte neuzual de propriul partid".

"Dacă nici după primul an nu ştii ce guvern să pui, îţi ridici întrebarea dacă ştii ce vrei să faci cu ţara", a declarat acesta.

Şeful statului a amintit că au urmat iar discuţii despre modificarea legilor justiţiei, "o procedură netransparentă, s-au făcut modificări şi s-au ignorat, pe faţă, toate avizele sistemului". Iohannis a menţionat că CSM a dat mai multe avize negative acestor modificări, au emis avertismente şi partenerii României din UE, din Consiliul Europei, atrăgând atenţia că este necesară mai multă dezbatere şi transparenţă.

"Cu toate acestea, acea supercomisie specială a mers mai departe printr-o procedură proaspăt inventată, o procedură parlamentară pe care în această formă nu am mai văzut-o niciodată, cu pumnul în gura opoziţiei, cu lucrat noaptea. De ce s-or fi grăbit să îngraşe porcul în ajun, nu înţeleg. Au ieşit trei legi contestate nu doar de opoziţie, ci şi de ICCJ. Eu regret, ca preşedinte, că s-a ajuns în România că legile justiţiei se discută în proceduri neclare, ad-hoc, cu nerespectarea unor cutume în procedura parlamentară şi în final aprobate în mare viteză şi ajunse toate să fie contestate la CCR", a subliniat preşedintele.

Preşedintele Iohannis a menţionat că astăzi nu va spune mai multe despre conţinutul acestor legi, pentru că aşteaptă să se pronunţe Curtea Constituţională, precizând că se va referi la conţinutul acestora, atunci când vor ajunge la el şi când există opţiunile de promulgare, de contestare la CCR sau de retrimitere la Parlament.

"În ansamblu însă am şi acum speranţa că aceste legi vor fi îmbunătăţite. Am speranţa şi încrederea că la CCR judecătorii se vor aplica cu timp, cu mult profesionalism şi cu multă obiectivitate asupra aspectelor contestate, iar dacă anumite chestiuni necesită clarificare, cred că şi Parlamentul va avea puterea să recunoască netransparenţa şi să facă modificările", a mai spus Iohannis.

------------

Actualizare 10:05 Şedinţa plenului CSM a început

Şedinţa plenului CSM a început, la aceasta fiind prezent şi Klaus Iohannis.

--------

Preşedintele Klaus Iohannis va participa astăzi, începând cu ora 10:00, la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în care va fi aleasă noua conducere şi se va discuta raportul de activitate pe anul 2017.

Aceasta va fi prima apariţie publică a şefului statului din acest an, potrivit News.ro.

Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii candidează judecătoarea Simona Camelia Marcu, membru al CSM din partea instanţei supreme, iar pentru postul de vicepreşedinte şi-au depus candidatiurile procurorii Codruţ Olaru şi Nicolae Solomon.

Anunţul privind participarea lui Klaus Iohannis la şedinţa CSM a fost făcut ieri de către Administraţia Prezidenţială. Conform Legii de organizare şi functionare a CSM, şeful statului poate participa la şedinţa de alegeri fără a avea drept de vot. Aceasta va fi prima apariţie publică a şefului statului din acest an.

În şedinţa de astăzi, CSM va alege preşedintele şi vicepreşedintele pentru anul 2018, mandatele acestora fiind de un an, potrivit News.ro.

În 2017, preşedintele CSM a fost judecătoarea Mariana Ghena, iar postul de vicepreşedinte a fost ocupat de procurorul Cristian Ban. Din Consiliu mai fac parte judecătorii Mihai Andrei Balan, Gabriela Baltag, Andrea Annamaria Chiş, Simona Camelia Marcu, Mihai Bogdan Mateescu, Evelina Mirela Oprina, Lia Savonea, Nicoleta Margareta Ţînţ şi procurorii Florin Deac, Codruţ Olaru, Nicolae Andrei Solomon, Tatiana Toader. De asemenea, preşedintele ICCJ, Iulia Tarcea, procurorul general Augustin Lazăr şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader sunt membri de drept ai CSM. Din CSM fac parte şi Victor Alistar şi Romeu Chelariu, ca reprezentanţi ai societăţii civile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cititi si va cruciti! exprimari la nivelul unui ministru al justitiei: 

    ....Citesc o jumătate de frază: respectarea strictă a atribuţiilor constituţionale şi legale a(le) statutului judecătorilor şi procurorilor. Este o sinteză a sintezelor. Să ne cunoaştem atribuţiile, competenţele şi limitele constituţionale indiferent de locul pe care îl ocupă(m), şi să le îndeplinim corect şi la timp. 

    Daca domnul ministru este la acest nivel, faceti comparatia cu gramatica/logica/ competentele si profesionalismul unui magistrat de la o judecatorie din provincie........ 

    Am adaugat in paranteza corectile care, dupa parerea mea, se impun. Daca am gresit, scuze:mea culpa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb