NOUL PACHET DE NORME DIN SĂNĂTATE: Lista medicamentelor compensate şi gratuite, actualizate după 6 ani

A.C.
Companii #Sănătate / 2 iunie 2014

Procedurile privind actualizarea cu molecule noi a listei de medicamente compensate şi gratuite sunt în curs de implementare iar o parte din problemele sistemului de sănătate vor fi ameliorate, potrivit declaraţiilor ministrului Sănătaţii, Nicolae Bănicioiu.

"După şase ani şi jumătate, s-a dat drumul la 17 molecule noi, opt sau nouă sunt pentru oncologie. Pentru că încă mai sunt pacienţi care necesită terapie specială, spre exemplu tumoarea cerebrală, care nu se regăseşte, s-a prevăzut ca spitalele să poată folosi criteriul nevoilor speciale ca să poată folosi medicaţia. Se face evaluare şi sper ca, înainte de luna noiembrie, să avem lista completă", a precizat oficialul, aflat la o conferinţă pe tema Reformei în Sănătate.

Bănicioiu a precizat că problema pacienţilor care aşteaptă la cozi în unităţile sanitare sau problema absenţei medicamentelor din spitale vor fi ameliorate, precizând că această schimbare începe odată cu aplicarea noilor prevederi.

"Le garantez pacienţilor că, de astăzi, aceste lucruri se vor modifica. Nu într-o zi, nu peste noapte. Dar de azi lucrurile se vor schimba în bine. Da, de azi se fac paşi importanţi pentru ca lucrurile să fie normale în spitalele din România", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.

Întrebat de ce au fost introduse liste de aşteptare în policlinici şi în spitale, ministrul a precizat că nu el le-a introdus şi că oricum acestea existau deja, neoficial.

Ministrul Sănătăţii a vorbit despre normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale care intră în vigoare, spunând că, deşi vor simplifica sistemul birocratic şi vor îmbunătăţi uşurinţa de acces la istoricul medical, mai pot fi îmbunătăţite.

"Sunt conştient că nu este perfectă, dar este perfectibilă. Sunt convins că se fac paşi înainte, sunt bine reglate serviciile din ambulator, cele care necesită spitalizare de zi, spitalizare continuă. Se pune foarte mare accent pe partea de prevenţie, şi nu mă refer doar la pacienţi asimptomatici, între 18 şi 39 de ani. Este vorba de vizita la medic o dată la trei ani sau anual dacă medicul de familie identifică o problemă. De asemenea, peste 40 de ani, prezenţa anuală la medicul de familie este obligatorie. Mai vorbim de consultaţii preventive pentru copii, aici foarte multe din aceste manopere decontate sunt pentru tulburări de creştere, dar şi despre consultaţiile făcute şi la ieşirea din maternitate, la o lună, la domiciliul copilului şi apoi la două, la patru, la şase şi nouă luni. E bine să formăm acest obicei din copilărie", a spus ministrul.

El a vorbit şi despre monitorizarea gravidelor, precizând că în pachetul legislativ s-a prevăzut monitorizarea acesteia din prima lună de sarcină.

"Până în luna a şaptea este prevăzută câte o consultaţie decontată lunar, în ultimele două luni sunt câte două consultaţii pe lună", a mai spus ministrul.

Nicolae Bănicioiu a menţionat că mai sunt modificări ce ţin strict de partea de decontare şi de uşurare a accesului la decontare şi a amintit că biletele de trimitere nu vor mai fi valabile o lună, ci 69 de zile.

"Spun că din această lună reuşim să avem un sistem integrat, vom şti ce plătim şi de ce servicii beneficiem. Este un sistem de a gestiona clar resursele şi de a avea un diagnostic amănunţit a tot ce se întâmplă în sistem şi pentru îmbunătăţirea serviciilor pentru pacient", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Acesta a mai spus că Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) trebuia să îi dea în judecată, nominal, pe cei care i-au ţinut fără medicamente şi nu statul român.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a anunţat, săptămâna trecută, că a dat în judecată statul român, în trei dosare diferite, pentru nerespectarea dreptului pacienţilor la Sănătate, garantat prin Constituţie, prin faptul că nu a reactualizat timp de şase ani lista medicamentelor compensate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb