NOUL RIVAL AL INDUSTRIEI ALIMENTARE: Supermarketul, brutar şi măcelar

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 15 august 2008

Supermarketul, brutar şi măcelar

Producătorii şi procesatorii alimentari: "Supermarketurile vând până la 15 tone de carne procesată pe zi. Legea le permite maximum două pe săptămână"

Un nou scandal de proporţii tinde să apară între producătorii şi procesatorii din indus­tria alimentară şi marii operatori de retail. După ce au semnat Codul de bune practici, prezentat ca un "gentelman"s agreement", iar lucrurile tindeau să intre pe un făgaş normal, producătorii şi procesatorii din industria cărnii şi a pâinii şi-au amintit că mai au conturi de reglat cu supermarketurile.

Noua activitate a marilor operatori de retail, de producere şi procesare a unor produse, precum pâinea sau carnea, a stârnit revolta asociaţiilor de profil.

Reprezentanţii industriei cărnii au dat, ieri, termen Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului (ANSVSA) ca, în maximum 30 de zile, să modifice legea care permite supermarketurilor să vândă carne şi produse din carne procesate în unităţile proprii "în cantităţi mai mici de 20% din activitatea întregului obiectiv", adică din cifra de afaceri.

În caz contrar promit "război total", iar supermarketurile vor fi nevoite să reacţioneze cum ştiu mai bine: prin contracte "beton" cu furnizorii.

Demersul lor este sprijinit şi de producătorii şi procesatorii de pâine şi prevede modificarea Ordinului 301/2006 emis de ANSVSA, ne-a precizat Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

Asociaţiile susţin că actuala legislaţie favorizează clar supermarketurile şi îi bagă în faliment.

Reprezentanţi ai procesatorilor care au dorit să-şi păstreze anonimatul ne-au precizat că 75% din carnea şi produsele din carne din supermarketuri sunt procesate "în spatele magazinului", adică tot în centrul comercial. Mai mult, aceştia atrag atenţia că datorită cantităţilor mari de carne comercializate, statului, prin inspectorii ANSVSA, îi este imposibil să monitorizeze comerţul pe bandă din marile magazine.

Ei susţin că s-a ajuns la încălcări flagrante atât ale normelor de igienă cât şi a celor ce ţin de cantitatea de marfă vândută, mai ales în condiţiile în care, potrivit lor, în supermarketuri nu activează niciun medic sanitar-veterinar, întrucât nu are obligaţia prin lege să o facă!

Reprezentanţi ai asociaţilor de profil ne-au precizat că într-o proporţie covârşitoare marii operatori de retail sunt doar înregistraţi la ANSVSA şi nu deţin şi autorizaţiile necesare de procesare, prin intermediul cărora se realizează controale mai severe ale inspectorilor precum şi stabilirea de noi reguli privind comerţul. Potrivit legislaţiei ANSVSA, pentru comerţul cu amănuntul către consumatorul final, prin intermediul altor operatori economici, se pot vinde 2 tone de carne şi produse din carne pe săptămână. Producătorii şi procesatorii susţin însă că pe fondul lipsei controalelor s-a ajuns să se comercializeze între 7 şi 15 tone de carne şi produse derivate din carne pe zi!

"Restul de carne care nu se vinde câteva zile la rând şi se alterează ajunge la procesare şi se fabrică pasta de mici sau carnea tocată", ne-au precizat reprezentanţi ai industriei alimentare.

Aceştia atrag atenţia că siguranţa alimentară a populaţiei este pusă în pericol.

În fapt, asociaţiile din industria alimentară urmăresc, prin modificarea Ordinului ANSVSA ca plafonul "pentru fraieri", după spusele lor, de 2 tone pe săptămână să crească la 3 şi să devină obligatoriu şi pentru supermarketuri, care, dacă vor dori să depăşească acest plafon, vor trebui să obţină autorizaţie.

Totodată, asociaţiile urmăresc să elimine vânzările de carne procesată a supermarketurilor, de 20% din cifra de afaceri, pentru ca "legea să fie una şi aceeaşi pentru toţi", după cum susţine şi Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.

Secretarul de stat Nagy Laszlo Csutak, vicepreşedintele ANSVSA, ne-a declarat că ANSVSA va adopta noua variantă a Ordinului 301 şi a precizat că

supermarketurile ar trebui, în acest sens, să declare pe proprie răspundere că sunt responsabile pentru siguranţa alimentară a cetăţeanului. Csutak ne-a explicat că, în situaţia comercianţilor înregistraţi, precum supermarketurile,

ANSVSA a apreciat că nu se impune prezenţa medicilor sanitari veterinari întrucât carnea provine din abatoare autorizate unde inspectorii ANSVSA desfăşoară controale frecvent.

Situaţia este mult mai gravă în ceea ce priveşte producţia de pâine. Aurel Popescu ne-a declarat că de abia acum, prin modificarea Ordinului 301 se introduce şi în supermarketuri o restricţie privind cantitatea de pâine produsă în unităţile proprii. Popescu ne-a mai precizat că în supermarketuri nu activează inspectori pentru siguranţa alimentului ai ANSVSA şi a subliniat că, în unele cazuri, pâinea care nu se vinde pe zi este vândută ulterior la buticari şi la alte magazine mai mici.

La rândul lor, reprezentanţii ai supermarketurilor ne-au declarat că acele cantităţi mici stipulate de lege (n.n. carne preparată şi produse din carne - până la 2.000 kg/săptămână; lapte şi produse din lapte - până la 1.000 kg/săptămână; peşte şi produse din pescuit - până la 1.000 kg/săptămână;

vânat sălbatic şi produse din vânat - până la 300 kg/lună; carne de pasăre, lagomorfe şi produse provenite de la acestea - până la 300 kg/lună; melci şi moluşte - până la 500 kg/lună; ouă de consum - până la 1.000 ouă/lună)

se referă la cantitaţile livrate către alte unităţi de vânzare cu amănuntul precum restaurante sau magazine alimetare şi nu consumatorului direct.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. foarte tare articolul... de departe cel mai interesant din presa economica de astazi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb