NOURIEL ROUBINI ANTICIPEAZĂ: Beijingul nu va renunţa la politica industrială "Made in China 2025"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 septembrie 2018

Nouriel Roubini: "Statele Unite şi China nu sunt egale în termeni de dinamică comercială, dar China are multe modalităţi prin care poate riposta".

Nouriel Roubini: "Statele Unite şi China nu sunt egale în termeni de dinamică comercială, dar China are multe modalităţi prin care poate riposta".

Statele Unite nu pornesc doar un război comercial cu China, ci o competiţie geopolitică în care administraţia americană are scopul să îngrădeas­că dezvoltarea Chinei, este de părere Nouriel Roubini, fost consilier economic al preşedintelui american Bill Clinton.

Domnia sa a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, în legătură cu evoluţiile războiului comercial dintre SUA şi China: "Statele Unite şi China nu sunt egale în termeni de dinamică comercială, dar China are multe modalităţi prin care poate riposta. Deşi China importă bunuri din America în valoare de numai 130 de miliarde de dolari, iar Statele Unite - bunuri comerciale de peste 500 de miliarde de dolari, să nu ignorăm că anumite companii americane precum Apple, General Motors şi altele au realizat investiţii străine directe în China în valoare de sute de miliarde de dolari.

În trecut, când a avut dispute comerciale cu Japonia sau Coreea de Sud, China a luat măsuri împotriva investiţiilor străine".

În ceea ce priveşte efectul tarifelor vamale pe care administraţia Trump le-a impus pe bunurile comerciale fabricate în China, economistul a spus: "China poate să riposteze lăsându-şi moneda să se deprecieze, yuanul a pierdut deja 8% (n.r. anul acesta) şi există o «opţiune nucleară», renunţarea la obligaţiunile trezoreriei americane, deşi nu consider că este probabilă. Dacă yuanul scade cu 8%, iar Statele Unite impun tarife de 10%, niciuna dintre părţi nu obţine un avantaj, în termeni de competitivitate".

"Într-adevăr, există o corecţie de 25% a pieţei de capital din China, dar efectul este mic deoarece autorităţile reduc îndatorările şi permit mai multă flexibilitate", mai spune sursa citată, menţionând: "Există o încetinire a economiei chineze, dar de fiecare dată când există o astfel de încetinire excesivă, cauzată de o înăsprire a politicilor monetare şi fiscale, are loc o relaxare a aceloraşi politici, deci China nu a rămas fără unelte macroeconomice".

Economistul citat consideră că guvernul chinez îşi permite să fie mai flexibil, dar că preşedintele Xi Jingping nu poate ceda în faţa presiunilor din motive de capital politic.

China urmăreşte conştient perspectiva îndelungată, care presupune o competiţie prelungită cu Statele Unite, consideră Roubini.

Conform acestuia, "China nu va renunţa la politica industrială Made in China 2025, aşadar riscul la această strategie geopolitică de îngrădire a Statelor Unite este ca China să devină, în fapt, mai agresivă şi mai puţin cooperativă, ceea ce va fi contraproductiv".

"Odată, Mao Zedong a fost întrebat ce părere are despre Revoluţia Franceză şi a răspuns: prea devreme să mă pronunţ", a conchis el.

Roubini a devenit celebru în Statele Unite începând cu anul 2006 datorită prezicerilor sale sumbre în legătură cu viitoarea criză de credit şi bula speculativă din sectorul imobiliar american.

Totodată, Jack Ma, fondatorul Alibaba, a declarat miercuri, în cadrul ultimei conferinţe de presă susţinute în funcţia de preşedinte al companiei, că războiul comercial dintre Statele Unite şi China poate dura 20 de ani.

Conform acestuia, China are nevoie să îşi întărească economia pentru a trece peste disputa cu SUA. Totodată, China trebuie să se reorienteze către relaţii cu alte ţări din regiunea Asiei de Sud-Est şi Africii.

Programul Made in China 2025 reprezintă strategia guvernului de la Beijing de a transforma China în cel mai mare producător al industriilor viitorului: robotică, inteligenţă artificială, industria farmaceutică, maşini electrice, IT&C etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb