Proprietarii de terenuri care nu îşi întreţin suprafeţele riscă să fie penalizaţi, începând de anul viitor, cu o amendă de circa 50 de euro la hectar, susţin surse oficiale, pentru ziarul "BURSA".
Oficiali care au dorit să-şi păstreze anonimatul ne-au declarat: "S-a propus ca penalitatea pentru terenurile neîntreţinute să fie undeva între 40 - 50 de euro, aproximativ jumătate din valoarea subvenţiei la hectar din fonduri europene care va fi acordată fermierilor în 2011. Proiectul de lege care introduce această penalitate este la Cabinetul primului-ministru, în analiză la consilierii domniei sale. Momentan, se fac simulări, studii de impact, dar obiectivul este ca proiectul de lege să fie adoptat până la sfârşitul anului şi să devină aplicabil din 2011".
Penalitatea ar urma să fie aplicată atât persoanelor fizice şi juridice cât şi unităţilor din domeniul public şi privat al statului, iar scopul acesteia este reducerea suprafeţelor de terenuri neigienizate pentru care, în unele cazuri, se plătesc subvenţii.
• Statul ar obţine 100 de milioane de euro
După unele estimări, aproximativ 2 milioane de hectare de teren sunt lăsate în paragină, dintr-un total de 14,7 milioane de hectare cât este suprafaţa agricolă a ţării. Aplicarea penalităţii de 50 de euro ar aduce statului venituri de 100 de milioane de euro.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, recent, într-un interviu acordat ziarului "BURSA" că penalitatea este necesară în contextul în care suprafeţele neigienizate pun în pericol inclusiv producţiile terenurilor lucrate.
Valeriu Tabără ne-a explicat: "Nu este un impozit pe terenurile nelucrate, eu nu am vorbit niciodată de aşa ceva. Unul este impozitul, şi alta este o taxă de penalitate pentru terenuri neigienizate - termenul cred că este mai corect aşa. Nimeni nu poate obliga pe cineva să lucreze terenul! Dar poţi obliga ca terenul să fie igienizat, fără buruieni, nu o sursă de boli, dăunători, care să afecteze inclusiv terenurile lucrate. Legea Fondului Funciar prevede o penalitate, însă ea nu a fost pusă în practică. Valoarea acestei penalităţi ar trebui actualizată. S-a discutat ca noua penalitate să aibă o valoare cât subvenţia pe care o primeşte un proprietar de teren, din fonduri europene la hectar. Nu vă pot spune exact cât va fi, legea este la cabinetul primului-ministru, în analiză la consilieri".
• Fermierii avertizează: "Riscăm să pierdem bani europeni"
Daniel Botanoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, consideră însă că introducerea unei penalităţi pentru terenurile agricole nelucrate este "o armă cu două tăişuri", ţara noastră riscând să piardă astfel fonduri europene.
Daniel Botanoiu ne-a explicat: "Penalitatea este o armă cu două tăişuri pentru că astăzi avem vreo 3 milioane de hectare de terenuri nelucrate, dar nu ştim câte dintre acestea sunt întreţinute sau nu. Dacă noi vom penaliza aceste suprafeţe atunci, automat, nu vom mai putea să facem solicitări pentru acordarea subvenţiei la hectar din fonduri europene. Va rezulta astfel că suprafeţele de teren penalizate nu respectă bunele condiţii de agro-mediu, impuse de UE pentru acordarea banilor. Este o decizie grea la care trebuie să reflectăm. Riscăm să intre mai puţini bani europeni în ţară şi să realizăm economii la bugetul agricol european de care vor beneficia vechile state membre".
• Cum se acordă subvenţiile
Subvenţia europeană de 80,36 de euro se acordă fermierilor cu obligativitatea ca aceştia să respecte bunele condiţii de agro-mediu şi să asigure întreţinerea şi igienizarea surafeţelor de teren; fermierii nu sunt obligaţi însă să lucreze terenul.
Subvenţia de 50 de euro de la bugetul de stat se acordă în completarea celei europene doar pentru fermierii care îndeplinesc condiţiile de agro-mediu şi care lucrează terenul.
•
• Băsescu ar vrea impozit de 100 de euro pentru terenurile nelucrate
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, recent, că ar fi necesar un impozit pentru terenurile agricole nelucrate egal ca valoare cu subveţia la hectar.
Şeful statului a declarat, citat de Mediafax: "Anul acesta nu s-au lucrat 2,8 milioane de hectare. Este una din marile probleme. Eu mă îndrept, în discuţiile cu Cabinetul, stimulez ideea unei impozitări pentru pământurile nelucrate cel puţin la nivelul subvenţiei. Nu lucrezi pământul, îţi dau subvenţia, dar ai de plătit un impozit mai mare decât subvenţia. Acum este aproape convenabil să nu lucrezi pământul şi să primeşti 100 de euro pentru fiecare hectar de la Uniunea Europeană. Este aproape convenabil".
1. Altceva mai bun n-au de facut?
(mesaj trimis de C.D. în data de 15.12.2010, 11:49)
Cred ca este o prostie crasa a guvernantilor! Basescu ar trebui sa impoziteze afacerile proprii si ale dlor Mircea Basescu si Adriean Videanu,cu armament vandut Hesbollah! Sau sa -si vada de bolile care-l macina! HCN-l si bolile de inima!
2. doar atat?
(mesaj trimis de dan în data de 15.12.2010, 15:27)
e de rasul curcilor, 50 de euro la hectar!! ar trebui sa fie macar 500 de euro la hectar!!!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2010, 16:34)
Chiar daca ai zis-o la misto, pentru a "misca" puturosii care s-au invatat cu televizorul color si cu facut veacul la crasma satului ( nu ma refer la cei in varsta sau neputinciosi) era absolut necesar sa se gaseasca un ac de cojocul lor.