"Nu vreau să fac doar figuraţie în Consiliul Investitorilor Români"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii / 17 iulie 2013

"Nu vreau să fac doar figuraţie în Consiliul Investitorilor Români"

Interviu cu doamna Luchi Georgescu, membru fondator al CIR

Doamna Luchi Georgescu este printre cele mai experimentate femei de afaceri din România. Domnia sa deţine producătorul de vin Vincon şi compania Meda Prod - unul din primii cinci producători de mezeluri din România.

Vincon Vrancea este cel mai mare producător de vin ca volum şi unul dintre cei mai mari din punctul de vedere al cifrei de afaceri. Doamna Georgescu este şi acţionar unic al Complexului Hotelier Melodia şi Hotel Favorit, ambele situate în staţiunea Venus, gestionate prin compania Venus Holiday. Domnia sa este membru fondator al Consiliului Investitorilor Români (CIR).

Doamna Luchi Georgescu ne-a acordat un scurt interviu despre situaţia afacerilor sale, precum şi despre implicarea domniei sale în CIR.

Reporter: Stimată doamnă, vă număraţi printre membrii fondatori ai CIR, condus de omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul Interagro. Ce v-a determinat să vă implicaţi în această iniţiativă?

Luchi Georgescu: Deşi am fost de la început circumspectă faţă de acest proiect, când am aflat că domnul Ioan Niculae se va ocupa de acesta am început să am speranţe, deoarece domnia sa are o anumită moralitate în mediul de afaceri, pe care eu o respect. Rămân însă, circumspectă. Din câte ştiu, s-a finalizat înregistrarea Consiliului la Registrul Comerţului, dar nu am mai fost convocaţi la o nouă întâlnire. Sper ca acest proiect să nu eşueze.

Reporter: Cum doriţi să vă implicaţi în activităţile CIR? Care sunt problemele pe care doriţi să le aduceţi în atenţie?

Luchi Georgescu: Nu îmi doresc să fiu doar un membru pe hârtie în acest Consiliu şi sunt pregătită să am o atitudine proactivă. Sunt destul de multe lucruri în industrie care au nevoie de atenţia autorităţilor...

Reporter: Cum ar fi?

Luchi Georgescu: Dacă vorbim de industria cărnii şi a preparatelor din carne, atunci eu propun ca TVA-ul pentru carne să fie redus. Înteleg şi sunt de acord cu un TVA mai mare la preparate, dar nu şi la materia primă.

Problemele încep la partea de politică vamală cu privire la schimburile intracomunitare. Pe de o parte, verificările la vamă costă timp pentru producători, din cauza faptului că sunt puţine echipe pentru un control atât de amănunţit precum cel al cărnii. Pe de altă parte, evaziunea fiscală este extrem de mare la recuperarea TVA, pentru că această taxă nu se plăteşte în vamă. Cum nimeni nu verifică traseul pe care vine carnea, unii producători mari nu prezintă aceste rute, pentru a plăti un TVA mai mic. În acest fel, ei încearcă să îşi menţină afacerea cât mai viabilă, pentru că nu putem vorbi de profit pe piaţa cărnii în acest moment.

Pe partea de producţie de vin, pot spune că am fost foarte dezamăgită de ultima hotărâre de guvern cu privire la băuturile fermentate liniştit. Aceste băuturi de tip vin fals ar trebui să conţină 50% vin şi 50% apă, îndulcitori, alcool şi coloranţi, dar sunt ambalate şi etichetate ca vinuri şi induc consumatorii în eroare. În plus, sunt vândute la jumătate de preţ comparativ cu vinurile originale. Din această cauză, Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) a muncit trei ani pentru ca băuturile de tip vin fals să fie accizate, lucru care s-a şi întâmplat acum doi ani. De atunci însă mulţi producători de băuturi fermentate liniştit (de fapt, cidru) s-au asociat şi au luptat împotriva eliminării accizelor. Rezultatul acestor interese l-am văzut săptămâna trecută când guvernul, în loc să pună la aceste băuturi o aciză de 100 euro/hectolitru cum era prevăzut iniţial, a aprobat o acciză de doar 10 euro/ hectolitru.

Reporter: Sunteţi cunoscută mai ales ca producător de vinuri şi mezeluri şi mai puţin pentru business-urile în domeniul hotelier. Care dintre aceste afaceri va genera cel mai mult profit în acest an?

Luchi Georgescu: Cel mai important segment rămâne pentru mine cel de producţie. Atât Vincon, cât şi Meda au cam acelaşi grad de profitabilitate. În trecut, Vincon a fost afacerea care genera cel mai mare profit, însă raportul între afacerea cu vinuri şi cea cu mezeluri a fost echilibrat după ce am investit anul acesta în capacitatea de producţie de la Meda.

Reporter: Cu ce dificultăţi v-aţi confruntat ca hotelier în sudul litoralului unde deţineţi Complexul Melodia şi Hotelul Favorit?

Luchi Georgescu: Cred că în orice afacere este necesară puţină etică. Deşi toţi oamenii de afaceri vor să obţină profit, cred că avem în egală măsură şi responsabilităţi. Din păcate, acest lucru pare a fi uitat pe litoral, unde interesele locale primează, iar situaţia este cu atât mai dificilă în sud, zonă care este de câţiva ani într-un con de umbră.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. desi doamna nu este politician, este poate prima persoana care pune problema spatiului Schengen intr-o maniera pragmatica " Problemele încep la partea de politică vamală cu privire la schimburile intracomunitare. Pe de o parte, verificările la vamă costă timp pentru producător". Nu am nici o grija ca doamna se va multumi sa fie doar muza Consiliului Investitorilor Romani. Ba chiar mai mult de atat, mi-as dori sa reprezinte patronatul roman in relatia cu sistemul bancar, in speta cu domnul Treichl. Prezentarea de pe YouTube a domniei sale dezvaluie o personalitate plina de energie si dezinvoltura coroborata cu o pasiune pentru cifre. Iar acest lucru este extrem de apreciat la bursa :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb