Nuclearelectrica va investi circa 60 milioane euro pentru construirea unei instalaţii de detritiere care va fi funcţională peste cinci ani şi care va duce la reducerea de patru ori a emisiilor de tritiu în mediu, a declarat, ieri, directorul general adjunct al Nuclearelectrica, Ionel Bucur. Potrivit acestuia, instalaţia va duce la reducerea de patru ori a conţinutului de tritiu din apa grea de la Centrala Nuclearelectrică, proporţie care se va regăsi şi în emisiile de tritiu din mediu.
Oficialii Nuclearelectrica au afirmat că, astăzi, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Râmnicu Vâlcea, unde există o instalaţie pilot va prezenta o propunere pentru documentaţia tehnică. "Urmează să elaborăm caietele de sarcini şi să organizăm licitaţii publice pentru achiziţia echipementelor şi execuţia propriu-zisă a lucrărilor, astfel încât această instalaţie să funcţioneze peste cinci ani", a adăugat directorul general adjunct Nuclearelectrica.
De asemenea, acesta a subliniat faptul că această instalaţie nu este una absolut necesară, având în vedere nivelul redus al emisiilor de tritiu din zonă.