Numărul de IMM-uri înfiinţate în anul 2007 l-a depăşit pe cel al firmelor care au dat faliment în aceeaşi perioadă, fapt ce a determinat o creştere a numărului firmelor mici şi mijlocii cu peste 5%, faţă de 2006, a declarat, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR, citat de NewsIn.
"Intrarea României în spaţiul comunitar a avut ca efect creşterea numărului de IMM-uri care au dat faliment, însă volumul firmelor care au intrat pe piaţă în acelaşi an a fost mai mare. Astfel că, în 2007, numărul total al firmelor mici şi mijlocii a înregistrat o creştere de cinci procente faţă de 2006. Toate acestea, în ciuda vehiculărilor, de acum doi ani, conform cărora integrarea României în Uniunea Europeană ar falimenta jumătate din IMM-uri", a precizat reprezentantul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).
Potrivit acestuia, integrarea României în UE a favorizat mediul de afaceri autohton, amplificarea investiţiilor şi a pieţei interne determinând "naşterea de noi firme". În momentul de faţă, cele mai prolifice domenii sunt industria IT, construcţiile, serviciile, precum şi industria mijloacelor de transport, a spus Nicolescu. La polul opus, printre sectoarele care au înregistrat un regres semnificativ se numără industria textilă.
În ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă IMM-urile, "principalii factori perturbatori indicaţi de firme sunt fiscalitatea, corupţia şi lipsa resursei umane", a menţionat Ovidiu Nicolescu. De asemenea, "neoperaţionalitatea fondurilor structurale a fost un factor care a împiedicat dezvoltarea mediului de afaceri, în parametrii optimi. Dacă se intervenea promt pe aceste fonduri, acum PIB-ul României ar fi fost cu 1 - 1,5% mai mare", a adăugat preşedintele CNIPMMR.