O alimentaţie bogată în cereale integrale poate contribui la menţinerea unei greutăţi optime. Studiile clinice arată că persoanele care consumă zilnic alimente ce conţin cereale integrale, ca parte a unei alimentaţii echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, au o probabilitate mai mică de a înregistra în timp creşteri în greutate1, iar incidenţa obezităţii în rândul celor care consumă trei sau mai multe porţii de cereale integrale pe zi este mai scăzută.
"Obezitatea constituie astăzi o problemă importantă de sănătate publică. Datorită conţinutului de fibre, cerealele integrale ajută la prevenirea obezităţii, întrucât înlocuiesc alimente cu densitate calorică mare şi scad aportul energetic, producând astfel o scădere în greutate. De asemenea, datorită capacităţii crescute de absorbţie a apei, prin creşterea volumului alimentelor ingerate, se produce o senzaţie de saţietate precoce. Femeile care consumă mai multe cereale integrale au o greutate corporală mai apropiată de cea optimă" - explică Conf. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
Ce sunt cerealele integrale?
Când boabele de cereale sunt măcinate sau rafinate, coaja şi germenul sunt înlăturate, rămânând doar membrana interioară. Astfel, o mare parte a valorii nutritive a bobului dispare. În prepararea cerealelor integrale se foloseşte întregul bob, păstrându-se intacte elementele esenţiale pe care le conţin cele trei părţi ale sale.
Cerealele integrale şi obezitatea
Aportul caloric crescut este una dintre cele mai frecvente cauze ale obezităţii. Acesta se realizează sub forma unui consum de alimente cu densitate calorică mare, care produc saţietate numai după ce au fost consumate într-o cantitate exagerată sau prin aportul de alimente cu un conţinut mare în grăsimi, care constituie importante surse de energie. De asemenea, mesele rare (1-2 pe zi), dar bogate în calorii, reprezintă un real factor de risc.
De cele mai multe ori, persoanele care suferă de obezitate sar peste mesele din timpul zilei, deşi ziua este încărcată de eforturi şi stres, iar seara, odată ajunse acasă, au o ingestie alimentară necontrolată, cu un consum crescut de alimente în timp scurt. În plus, abaterile de la alimentaţia sănătoasă şi consumul exagerat de alcool se fac de multe ori la sfârşitul săptămânii, când obligaţiile mondene sau relaxarea greşit înţeleasă devin factori obezogeni.
"Un plus caloric de 100-200 kcal pe zi produce, în 5-10 ani, un câştig ponderal de 12-18 kilograme. Dacă la acesta se mai adaugă şi sedentarismul, riscul apariţiei obezităţii este şi mai mare. Studiile epidemiologice susţin recomandarea cerealelor integrale, datorită valorii lor nutritive, pentru profilaxia obezităţii" - precizează Conf. Dr. Gabriela Radulian.
Ca şi fructele şi legumele, cerealele integrale au un conţinut important de substanţe nutritive esenţiale (fibre, vitamine şi minerale,) care conferă numeroase beneficii pentru sănătate. În plus, carbohidraţii complecşi din cerealele integrale asigură eliberarea lenta de energie în organism.
Există numeroşi factori care pot explica influenţa cerealelor integrale asupra mentinerii greutăţii corporale, contribuind la senzaţia de saţietate: volumul mare şi densitatea energetică redusă a alimentelor care conţin cereale integrale, conţinutul scăzut de grăsimi, bogăţia fibrelor.
În general, beneficiul unui consum mai mare de cereale integrale este observat în mod tipic la persoanele care au un aport mediu de circa trei porţii pe zi şi se manifestă mai ales la persoanele cu o greutate mai mare. Spre exemplu, studiul Iowa Woman"s Health Study2, care a implicat 41.876 de femei, a arătat următoarele:
Un I.M.C. (indice de masă corporală = G (kg)/I(m2) mai mic a fost asociat cu un consum mai mare de cereale integrale;
Raportul talie/şold s-a redus odată cu creşterea aportului de cereale integrale;
Stilul de viaţă sănătos presupune creşterea aportului de cereale integrale zilnic în cadrul unei diete echilibrate din punct de vedere nutriţional şi mai multă activitate fizică.
"Cerealele integrale au însă mult mai multe beneficii pentru sănătate. Consumul a cel puţin trei porţii de cereale integrale pe zi contribuie la reducerea riscului de diabet zaharat, obezitate, boli coronariene şi anumite tipuri de cancer, asigurând şi un mai bun control al greutăţii corporale", completează Conf. Dr. Gabriela Radulian.
Cerealele pentru mic dejun pe bază de cereale integrale reprezintă o alegere benefică pentru o alimentaţie echilibrată şi pot fi consumate la oricare masă sau gustare a zilei. De regulă, obiceiul de a le consuma la micul dejun este asociat cu creşterea randamentului fizic şi intelectual în prima parte a zilei.
Permanent preocupată de îmbunătăţirea stării de sănătate a consumatorilor, compania Nestlé a îmbunătăţit, încă de la începutul anului 2006, profilul nutriţional al cerealelor pentru mic dejun cu cereale integrale. Aceste produse le oferă consumatorilor opţiuni nutriţionale mai sănătoase şi sporesc importanţa acordată primei mese a zilei.