Nu există nici o posibilitate pentru guvern de a-şi susţine propria Hotărîre, care aprobă preţul de referinţă al grîului din această recoltă. Preţul orientativ de 5.500 lei/kg, stabilit acum două luni între fermieri şi procesatori, este, potrivit semnatarilor, punctul de plecare în negocierile de achiziţie a grîului.
Nimeni însă nu poate garanta fermierior acest preţ, nici măcar statul, care nu are pîrghiile de intervenţie pe piaţă, iar morarii caută să cumpere la cel mai mic preţ posibil, nu să respecte un preţ "orientativ". Siliţi de datorii să vîndă repede grîul, fermierii nu primesc decît în mod excepţional 5.500 lei/kg (depus la silozul morii).
Preţul de achiziţie a grîului variază acum între 4.500 şi 5.000 lei/kg, pentru cantităţile mari şi livrate la silozul morii. Micii fermieri primesc de la comercianţi chiar mai puţin, pînă la 3.500 lei/kg.
În această situaţie, guvernul este neputincios, pentru că autorităţile nu au reuşit nici pînă acum să înfiinţeze o Agenţie de intervenţie (acest rol fiind preluat conjunctural de către Rezerva de Stat- instituţie care are cu totul alte atribuţii). Fără această Agenţie nu există posibilitatea garantării unui preţ minim, care să-i ajute pe fermieri să aleagă între grîu şi orz, de exemplu, în funcţie de veniturile estimate. Şi mai ales, nu avem o bursă a cerealelor, în lipsa căreia expresia "preţul pieţei" este subiectivă.
Toate aceste instituţii şi agenţii necesită însă mult mai mult efort din partea Guvernului decît emiterea unei Hotărîri pentru aprobarea preţului de referinţă al grîului...