O NOUĂ CRIZĂ POLITICĂ: Iohannis rămâne cu integritatea, Dragnea cu votul

Ziarul BURSA #Politică / 14 decembrie 2016

Iohannis rămâne cu integritatea, Dragnea cu votul

Actualizare 19:34 Iohannis: "Premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care mă convinge că are majoritate"

Viitorul premier trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care va avea majoritate în Parlament, iar acest lucru va fi negociat după formarea Parlamentului, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a adăugat că posibilitatea unui Guvern de dreapta există, însă doar "aritmetic", şi nu se ştie dacă se poate şi politic.

"Am convenit cu toate formaţiune care s-au prezentat că ne vom revedea la o nouă rundă, pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcţiune", a anunţat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a comentat şi varianta ca Dacian Cioloş să continue mandatul la Palatul Victoria, spunând că în acest moment nu poate oferi "un răspuns public".

"Înainte de a avea consultări cu toate partidele, nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune. După ce vom avea un Parlament, vom avea o rundă de consultări, voi aştepta să vină toată lumea şi să spună dacă chiar vor premier, voi fi în situaţia să judec lucrurile şi să iau o decizie", a explicat Iohannis.

El a adăugat că în consultările de astăzi niciun partid nu a venit cu o propunere de premier.

Iohannis a mai spus că, deşi Constituţia îi dă "dreptul" să numească o persoană diferită de cea propusă de partide, el vrea să facă o nominalizarae bazată pe negociere.

"Eu o să rămân în zona negocierii şi voi desemna o persoană care este discutată, negociată cu o coaliţie care va putea să aibă o majoritate în Parlament", a conchis Iohannis.

(M.I.)

-------

Actualizare 19:15 Klaus Iohannis: "PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu preşedintele României este nesănătoasă"

Preşedintele României a declarat că "atitudinea necooperantă" cu şeful statului "este nesănătoasă".

"O notă discordantă în această rundă de consultări au făcut PSD şi ALDE care nu au binevoit să vină la aceste consultări. PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu preşedintele României este nesănătoasă", a declarat Iohannis.

"Toţi reprezentanţii partidelor mi-au prezentat opiinile lor (...), în opinia lor, alegerile au fost bine organizate şi s-au desfăşurat eficient", a mai precizat preşedintele.

(J.F.)

-------

Actualizare 18:46 Varujan Pambuccian: "Rezultatul alegerilor e clar, e o glumă ca PSD să rămână în opoziţie"

Rezultatul alegerilor parlamentare este clar, astfel încât mecanismele prevăzute de legislaţie pentru desemnarea prim-ministrului pot să se aplice "aproape pe pilot automat", a declarat liderul grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Suntem în faţa unor alegeri care au fost extrem de clare din punctul de vedere al votului. Să se aplice mecanismele din legislaţie aproape pe pilot automat. Noi sperăm să urmeze un Guvern care să continue politicile de dezvoltare a etnicităţii, a diversităţii şi care să nu aibă sincope în aplicarea acestor politici. Este o chestiune minimală pe care şi grupul vechi şi cel care va urma o are ca dorinţă", a declarat Pambuccian la finalul consultărilor.

Întrebat dacă crede că PSD ar putea rămâne în opoziţie, Pambuccian a calificat întrebarea drept "o glumă".

"Este o glumă. Ar însemna să existe un Guvern minoritar şi ar fi foarte greu de guvernat în condiţiile astea", a apreciat Varujan Pambuccian.

(M.I.)

-------

Actualizare 18:11 Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a intrat la consultări

Delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale a intrat la consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis.

Din delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale fac parte: Varujan Pambuccian, Aurel Vainer, Gheorghe Firczak, Dragoş Gabriel Zisopol, Ovidiu Ganţ.

(M.I.)

-------

Actualizare 17:52 Băsescu: "L-am informat pe preşedinte că vom face parte din orice soluţie politică anti-PSD"

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că l-a informat pe şeful statului, Klaus Iohannis, că PMP va face parte din orice soluţie politică anti-PSD.

"L-am informat pe domnul preşedinte că suntem, facem parte şi vom face parte din orice soluţie politică anti-PSD. Ori la guvernare, ori în opoziţie, noi suntem în opoziţie cu PSD", a afirmat Băsescu.

(M.I.)

-------

Actualizare 17:07 Delegaţia PMP a intrat la consultări

Delegaţia Partidului Mişcarea Populară (PMP) a intrat la consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis.

Din delegaţia PMP, condusă de Traian Băsescu, mai fac parte: Valeriu Steriu, Robert Turcescu, Eugen Tomac şi Cristian Diaconescu.

(M.I.)

-------

Actualizare 17:04 Kelemen Hunor: "Nu căutăm fotolii ministeriale şi funcţii; căutăm parteneri pentru aplicarea dezideratelor noastre"

UDMR nu caută fotolii ministeriale şi funcţii, ci parteneri în noul legislativ pentru a pune în aplicare cele mai importante elemente din programul politic, a afirmat astăzi liderul partidului, Kelemen Hunor, la palatul Cotroceni, după consultările cu preşedintele Iohannis.

Kelemen Hunor a afirmat: "Am făcut o analiză scurtă despre rezultatele alegerilor în ceea ce ne priveşte (...) şi noi considerăm că rezultatul nostru este un rezultat corect şi un rezultat la care după foarte mulţi ani am aşteptat. Am spus că în continuare pentru noi este important să găsim parteneri în Parlament, în noua configuraţie a Parlamentului, parteneri în dorinţa de a pune în aplicare cele mai importante elemente din programul nostru polici".

El a sublinat că membrii Uniunii nu caută fotolii ministeriale şi funcţii.

"Pentru noi este important să găsim parteneri în Parlamentul României, în noua configuraţie, parteneri în dorinţa de a pune în aplicare cele mai importante elemente din programul politic. Nu căutăm fotolii ministeriale, nu căutăm funcţii", a mai declarat Kelemen Hunor.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:05 Delegaţia UDMR a intrat la consultări

Delegaţia Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) a intrat la consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis.

Din delegaţia UDMR fac parte: liderul Uniunii, Kelemen Hunor, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Rozalia Biro, şi preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

(J.F.)

-----------

Actualizare 13:34 Nicuşor Dan: "USR nu va vota un guvern format în jurul PSD"

Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, a afirmat astăzi, după consultările cu şeful statului, că partidul pe care îl conduce nu va vota un guvern alcătuit în jurul PSD.

Nicuşor Dan a declarat: "Noi dorim pentru România o guvernare onestă, transparentă, pentru binele comun, şi nu pentru binele personal. Dacă acest tip de guvernare nu este posibil, mergem să facem Opoziţie pentru binele românilor. Am transmis foarte ferm că USR nu va vota un guvern format în jurul PSD, nu va vota un guvern format în jurul lui Liviu Dragnea".

Liderul USR a subliniat că nu este admisibil pentru ţara noastră ca executivul să fie condus de un "prim-ministru condamnat penal".

Întrebat dacă Dacian Cioloş rămâne propunerea USR pentru funcţia de premier, Nicuşor Dan a confirmat, dar a punctat faptul că rezultatul alegerilor de duminică nu este favorabil pentru un asemenea proiect.

"Este evident că am spus preşedintelui că am susţinut şi continuăm să susţinem această variantă, numai că rezultatele din numărul de mandate din Parlament fac din această variantă o variantă prea puţin posibilă", a precizat liderul USR.

El a mai spus că preşedintele a felicitat USR pentru faptul că a reuşit să intre în Parlament.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:21 Delegaţia USR a intrat la consultări

Delegaţia Uniunii Salvaţi România (USR) a intrat la consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Iohannis.

Din delegaţia USR fac parte preşedintele Nicuşor Dan, precum şi Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu şi Levente Elek.

(M.K.)

-----------

Actualizare 12:13 Raluca Turcan: "Nu avem acum o propunere de premier"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, astăzi, la Cotroceni, după consultările cu şeful statului, că liberalii nu se află în măsura de a propune un premier, dar, dacă se va ajunge în această situaţie, Dacian Cioloş rămâne "prima opţiune".

Turcan a afirmat: "Nu suntem în măsura de a face o propunere de premier, aşteptăm rezultate consultărilor. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă, dacă partidele îşi exprimă public interesul de a servi cetăţeanul, deci în momentul de faţă nu avem o propunere de premier, dar dacă ar fi să ajungem în situaţia de a face propunerea de premier, cu siguranţă va fi un om integru, implicat, pentru care să vorbească faptele".

Raluca Turcan a precizat că Dacian Cioloş este, în continuare, prima variantă a partidului pentru funcţia de premier.

"Dacă vom ajunge în situaţia de a propune premier, bineînţeles că Cioloş va fi prima opţiune, dar suntem oameni realişti şi am ajunge să propunem premierul dacă s-ar face o coaliţie de dreapta, deci trebuie să fie o persoană care să poată strânge partidele de dreapta", a mai declarat preşedintele interimar al PNL.

Turcan a subliniat că un premier condamnat penal ar fi un semnal "extrem de negativ", atât în exterior, cât şi în interior.

Aceasta a declarat: "PNL consideră că am anula toate eforturile instituţionale făcute până acum dacă în fruntea Guvernului României ar fi propusă o persoană condamnată penal. Ar fi un semnal extrem de negativ atât pentru cetăţenii acestei ţări, cât şi pentru partenerii noştri internaţionali".

Potrivit liderului PNL, la masa negocierilor trebuie să stea persoane care nu sunt vulnerabile, care nu au slăbiciuni şi pot să decidă pentru interesul cetăţenilor acestei ţări.

(S.A.)

------------

Actualizare 11:07 PNL, primul partid intrat la consultările cu şeful statului

Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partidele politice care au trecut pragul electoral au început astăzi, la Palatul Cotroceni, la ora 11.00. PNL este primul partid intrat la negocieri.

Delegaţia liberalilor este formată din Raluca Turcan (preşedintele interimar al formaţiunii), Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Cristian Buşoi şi Marian Petrache (secretar general interimar).

(S.A.)

------------

Actualizare 07:35 Iohannis, despre refuzul PSD şi ALDE de a merge la consultări: "O atitudine nepoliticoasă"

Preşedintele Klaus Iohannis a catalogat aseară refuzul PSD şi ALDE de a merge la consultările de la Palatul Cotroceni ca fiind "o atitudine nepoliticoasă".

"A fost interpretat corect (articolul din Constituţie, n.r.). Este o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină. Cred că greşesc", a spus preşedintele.

(S.A.)

-----------

Actualizare 07:31 După PSD, şi ALDE a refuzat invitaţia lui Iohannis la consultări

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) a anunţat ieri că nu va participa la consultările de mâine de la Palatul Cotroceni anunţate de preşedintele Iohannis, considerând că invitaţia şefului statului este "prematură" şi nu respectă textul Constituţiei.

Într-un comunicat de presă, partidul a transmis: "ALDE a luat act de invitaţia domnului preşedinte Klaus Iohannis de a participa mâine, 14 decembrie, la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază iniţiativă preşedintelui, dar o socoteşte prematură. ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei".

ALDE a atras atenţia că noul Parlament va fi validat la începutul săptămânii viitoare.

Comunicatul precizează: "Odată cu validarea noului Parlament la începutul săptămânii viitoare, va reieşi clar dacă un partid politic va deţine majoritatea absolută a mandatelor sau dacă o alianţă de partide va constitui în mod evident o asemenea majoritate. În ambele cazuri, respectivul partid ori respectiva coaliţie vor avea misiunea constituţională, precizată de Decizia 80/2014 a Curţii Constituţionale, de a indica preşedintelui numele candidatului pentru funcţia de prim-ministru («Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare»)".

Formaţiunea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu a mai anunţat că va participa la consultări cu preşedintele Iohannis după convocarea noului Parlament.

"Cum respectul faţă de proceduri este o condiţie obligatorie a calităţii regimului democratic, reprezentanţii ALDE vor răspunde cu maximă solicitudine invitaţiei preşedintelui României de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi constituirea unei majorităţi absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianţă de partide", se mai arată în comunicat.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, ieri, că social-democraţii nu vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni convocate de către preşedintele Klaus Iohannis, deoarece vor să respecte Constituţia, iar la acest moment este în funcţiune actualul Parlament.

(S.A.)

------------

Preşedintele Klaus Iohannis va avea astăzi prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament, fiind posibil ca săptămâna viitoare să convoace noul legislativ. Despre desemnarea viitorului premier, şeful statului a subliniat că a anunţat criteriile de integritate încă înainte de alegeri, neputând fi condiţionate de o lege.

Iohannis a precizat că la consultările cu partidele va vedea "ce îşi imaginează fiecare partid şi cum doreşte să propună agenda".

"Criteriile de integritate le-am enunţat înainte de campania electorală ca să fie cunoscute şi să nu avem discuţii după", a afirmat preşedintele referindu-se la desemnarea premierului.

Klaus Iohannis a subliniat că, atunci când a formulat criteriile, nu le-a condiţionat de nicio lege. "Nu discutăm acum despre această lege, e o chestiune secundară", a mai spus şeful statului, răspunzând unei întrebări referitoare la legea care interzice ca o persoană condamnată penal să ocupe funcţia de premier.

Iohannis a adăugat că eventuale modificări are legii depind de viitorul Parlament şi de Curtea Constituţională, indicând că o astfel de schimbare ar putea fi contestată.

Întrebat dacă ia în considerare inclusiv dizolvarea Parlamentului în cazul în care PSD va insista ca Liviu Dragnea să fie premier, preşedintele a spus că "toată lumea se va calma" şi va dori să vadă un Guvern instalat.

"Eu nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme. Eu cred că până la urmă toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ şi va proceda la formarea unui Guvern", a spus şeful statului.

Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare a sa din funcţie în cazul în care va refuza desemnarea lui Liviu Dragnea premier, Klaus Iohannis a răspuns: "Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim".

Preşedintele a mai precizat că va avea multe discuţii cu persoana care va fi desemnată pentru funcţia de prim-ministru, ca să aibă o bună imagine despre ceea ce acesta va propune.

Constituţia prevede că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Liviu Dragnea: "Nu putem merge la consultările de la Cotroceni"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu va merge la consultările de astăzi de la Palatul Cotroceni pentru că invitaţia venită din partea şefului statului este fundamentată greşit pe un articol din Constituţie. Liderul PSD a spus: "M-am uitat cu atenţie pe invitaţie şi aici se spune că suntem invitaţi la consultări în baza art. 85, alineatul 1, din Constituţie care prevede: «preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament». Acest articol din Constituţie nu poate fi urmat decât de o emitere a unui decret. Consultările se pot face doar în baza art. 103 şi acolo spune foarte clar că în funcţie de majorităţile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar. De asemenea, nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care mâine, când ar fi consultările, nu sunt parlamentare şi mă refer la USR şi la PMP. Mâine este în funcţiune actualul Parlament. Deci, am discutat în partid această invitaţie, cred că preşedintele ar trebui să aibă o discuţie serioasă cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitaţiei pe baza art. 85 din Constituţie. Nu putem merge la aceste consultări pentru că, aşa cum am spus în campanie şi în seara alegerilor, noi vrem să respectăm cu stricteţe prevederile constituţionale. Nu mergem la consultări pentru a face exerciţii de imaginaţie".

El a adăugat că nu există în Constituţie scris că se pot face consultări pentru a se vedea ce îşi imaginează partidele, precizând că, după ce fiecare parlamentar este validat şi depune jurământul, iar Parlamentul este constituit, se pot face consultări, iar PSD va merge la acestea cu toată deschiderea.

"Noi nu puteam da curs la această invitaţie fundamentată pe un articol greşit din Constituţia României. Dacă vă uitaţi pe articolul 85 o să vedeţi că acolo sunt două teze şi anume: desemnarea candidatului de prim-ministru, ceea ce înseamnă emiterea unui decret, iar a doua teză - numirea Guvernului după votul de învestitură din Parlament. Cum putem vorbi noi de a doua teză când nu avem la ora asta nici oficializarea datelor de la alegeri", a menţionat Dragnea.

Întrebat dacă l-a sunat pe preşedintele Iohannis pentru a-i explica de ce nu merge la consultări, Liviu Dragnea a spus că nu îşi permite să facă asta.

Dragnea a afirmat că nu îşi dă seama pe ce este bazată graba preşedintelui de a face aceste consultări. "Mi-au zis unii colegi că ar fi bazată pe zvonurile sau afirmaţiile unei foste preşedinte de la PNL că am vrea să tragem de timp pentru a modifica legea 90. Aşa cum am spus în campanie, o spun şi acum, noi nu avem de gând să iniţiem în Parlament modificarea legii 90. Eu nu am spus în campanie ceva de care să nu mă ţin după alegeri", a adăugat Dragnea.

Dragnea: Va fi o singură propunere pentru premier

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că zilele acestea are o discuţie cu reprezentanţii ALDE despre alianţa de guvernare, subliniind că va fi doar o singură propunere pentru funcţia de premier.

"Urmează, sper să reuşim, să avem o discuţie cu colegii de la ALDE, astăzi sau mâine (marţi sau miercuri - n.r.) şi, aşa cum am spus, după această discuţie, vom stabili şi calea de urmat", a spus Dragnea, la sediul PSD, adăugând că încă nu a avut o discuţie nici cu cei de la UDMR.

Liviu Dragnea a precizat că nu există "o listă scurtă" a candidaţilor pentru funcţia de premier, iar PSD şi ALDE vor avea o singură propunere pentru această demnitate.

Radu Magdin: Iohannis rămâne fidel criteriilor sale de integritate, iar PSD nu va ceda

Analistul Radu Magdin este de părere că preşedintele Klaus Iohannis "va rămâne fidel criteriilor sale de integritate" în desemnarea viitorului premier, în timp ce PSD nu va ceda la dreptul său de a-l propune pentru această funcţie pe Liviu Dragnea, astfel că situaţia ar putea fi tranşată doar de către Curtea Constituţională.

Domnia sa a spus: "Preşedintele Iohannis rămâne fidel criteriilor sale de integritate. Politic, acesta este un lucru bun teoretic pentru că preşedintele pare fidel ideilor lansate pe piaţă. Practic, asta înseamnă tot politic, un preşedinte care preferă conflictul politic în perioada imediat următoare unei variante de coabitare sau de colaborare cu noua majoritate parlamentară. Părerea mea este că până la finalul anului vom ajunge la CCR din mai multe motive. PSD nu va ceda, cel puţin nu îşi poate permite să cedeze fără o tranşare la cel mai înalt nivel din punct de vedere judiciar, având în vedere cât de mare este majoritatea PSD+ALDE, plus, eventual, şi UDMR. Preşedintele cred că aşteaptă să vadă o tranşare judiciară, nu cred că se aşteaptă ca PSD, cu un asemenea rezultat, să cedeze pur şi simplu şi să vină cu un nou candidat. Spun asta fiindcă Liviu Dragnea ar înregistra o înfrângere politică naţională în momentul în care el devine propunere de prim-ministru şi ulterior se retrage doar pentru că preşedintele a făcut opoziţie, în lipsa unei soluţii judiciare".

Analistul a subliniat faptul că situaţia trebuie soluţionată cât mai repede, întrucât Cabinetul Cioloş nu are legitimitatea de a stabili bugetul României pentru anul 2017.

"Din perspectiva mea, lucrurile trebuie tranşate relativ rapid. Actualul Guvern, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş, nu are legitimitate în stabilirea bugetului pentru anul următor. Poporul a vorbit, a dat o majoritate clară în jurul PSD-ALDE şi, din acest punct de vedere, nu este normal ca dezbaterile şi deciziile finale să se ia sub actualul Guvern. Sunt consecinţe bugetare", a explicat analistul.

Radu Magdin a asemănat situaţia politică din România cu un "război al nervilor politici, în care va conta foarte mult cine clipeşte primul": "Din punctul meu de vedere, PSD nu va clipi, având în vedere majoritatea atât de puternică din jurul său. Şi, de dragul de a arăta faptul că preşedintele în această ţară încă contează, nu va clipi nici Klaus Iohannis. În consecinţă, aceste lucruri nu pot fi tranşate decât la Curtea Constituţională şi cât se poate de repede".

Programul consultărilor cu partidele

La ora 10.00 sunt programaţi la Cotroceni la consultări liderii PSD, apoi, de la ora 11.00, PNL, iar USR, de la ora 12.00 şi ALDE, de la ora 13.00.

După aceste întâlniri va fi o pauză de două ore, urmând ca UDMR să meargă la consultări la ora 16.00, PMP la ora 17.00 şi grupul minorităţilor naţionale la ora 18.00.

PSD şi ALDE au anunţat că nu vor participa.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Titlul spune totul. Adica o tara intreaga voteaza un condamnat penal (niici macar nu ar fi primul!), sau, vorba aia, un hot, iar un prapadit de sef de stat se da tantos. Halal conducator.

    1. In situatia de fata prapadit este poporul votant ( doar nestiutorii). 

      Multi dar votanti. 

    Cred că președintele nu înțelege democrația sau are ceva la cap este mai optuz decât Base.Eu am votat întotdeauna PNL dar acum nu am fost la vot și cauza a fost ca în fruntea acestui partid au ajuns niste scursuri ale societății.Oare nu știm ce era Gorghiu ,o fetiță de companie si de prost gust.Daca acest partid nu găsește lider la nivelul bratienilor DISPARE si nu crede in valorile liberale.Daca o tine cu justiția si penalii chiar moare de tot.Cred ca multi membrii ai acestui partid habar nu au ce este doctrina LIBERALA.

    Nu e nici o criza politica , e doar o harjoneala politica. Daca Dragnea nu ar fi avut al doilea dosar penal , in care probabil ca prima sentinta se va da prin aprile -mai , poate ca nu ar fi cedat. Dar asa nu are de ales .

    Totusi , daca stai sa te gandesti , cum ar fi ca dupa ce ca suntem considerati cea mai corupta tara din UE sa mai avem si premier care are o condamnare si inca un dosar penal greu in instanta ? Parca e un pic prea mult chiar si pentru Romanica.  

    1. Asa cum isi permite ALDE sa raspunda fara pic de respect si diplomatie Presedintelui, inseamna ca PSD si alde astia isi inchipuie ca dupa redistribuire, avand majoritate pot sa propuna=bage pe gatul presedintelui si al nostrum orice hot penal (ghici care ar fi pe locul 1?), iar prostimea, prewa ocupata cu sarmale, carnati mosi craciuni nu va baga de seama, trecce mai usor pana in primavera cand se uita cu totu..

      Sa nu se joace penalii cu noi ca putem iesi in strada in orice moment si suntem > de 56%, daca intelege dragnea! 

      Mai precis PSD+ALDE =3.5 milioane votanti.( 22 % din total votanti)

      Daca scadem din ...sa zicem doar din 16 mil alegatori raman 12,5 mil.

      Procentual 12,5/16 .100 =78 % 

      Fi concis: 12,5 milioane nu au votat cu PSD+DLDE; curat democratie, minoritatea ne-a impus alesii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb