Premierul Viorica Vasilica Dăncilă a demis-o pe Ecaterina Andronescu. Demiterea s-a făcut printr-o postare pe Facebook, pe pagina oficială a lui Dăncilă. Demiterea nu a intervenit pentru nenumăratele dovezi de incompetenţă ale Ecaterinei Andronescu în gestionarea Educaţiei Naţionale, ci pentru că ministrul de resort nu a arătat empatie faţă de victimele din cazul Caracal.
Viorica Dăncilă a fost deranjată de faptul că ministrul Educaţiei Naţionale a afirmat în cadrul unei emisiuni de televiziune că Alexandra Măceşanu nu ar fi trebuit să se urce într-o maşină de ocazie, susţinând că pe "vremea ei" fetiţele erau educate de către părinţi să nu se urce cu străinii în maşină şi că atunci când purtau cheia la gât, copiii erau învăţaţi în cadrul familiei şi al şcolii să fie mult mai responsabili.
"Totuşi, eu am învăţat de acasă să nu mă urc cu un străin în maşină", a declarat Ecaterina Andronescu.
În urma acestei declaraţii, Dăncilă a postat pe Facebook că a decis să o demită pe Ecaterina Andronescu din cauza unor "afirmaţii care arată lipsă de înţelegere", din cauza atitudinii "lipsită de responsabilitate, care nu reflectă poziţia Guvernului".
Premierul susţine că orice astfel de derapaj din partea membrilor Guvernului va fi, de acum înainte, sancţionat în acelaşi mod.
Interimatul privind conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale va fi asigurat de Daniel Breaz, actualul ministru al Culturii, adică ministrul care nu este în stare să utilizeze corect cuvintele "care" şi "pe care".
O altă variantă, neoficială, privind demiterea Ecaterinei Andronescu este faptul că ministrul Educaţiei nu a fost de acord imediat cu propunerea premierului privind prelungirea vacanţei de vară cu încă o săptămână şi începerea anului şcolar 2019/2020 la 16 septembrie. Deşi i-a solicitat lui Andronescu acest lucru în şedinţa de guvern de miercurea trecută, ministrul Educaţiei Naţionale urma să stabilească dacă va prelungi vacanţa mare într-o şedinţă a unui comitet din cadrul ministerului abia astăzi, înainte de şedinţa de guvern ce ar urma să aibă loc la Palatul Victoria.
Amintim că, în ultima vreme, pentru gafe de comunicare, premierul a dispus şi demiterea altor membri ai Executivului sau ai instituţi publice. Cel mai recent caz este, conform unor surse din interiorul PSD, modul în care a demisionat Nicolae Moga din funcţia de ministru de interne, la doar şase zile după numire. În contextul evenimentelor de la Caracal şi al comunicării deficiente a lui Moga în seara în care l-a demis în direct pe şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, ministrul de interne a fost obligat de premier să îşi prezinte demisia.
Tot în cazul Caracal, au mai plecat din funcţii prefectul judeţului Olt, şeful Inspectorului de Poliţie al Judeţului Olt, şeful Poliţiei Caracal, şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
La mijlocul lunii iulie, în contextul scandalului privind nefuncţionarea sistemului privind cardul de sănătate, a fost demis pentru comunicare deficientă Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a afirmat că oamenii mor cu sau fără acest sistem.
Pentru lipsa comunicării şi a luării de măsuri în acelaşi caz, Dăncilă l-a demis şi pe preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.
Tot pentru nişte vorbe, dar spuse într-un cadru mai restrâns, Viorica Dăncilă a eliberat-o din funcţia de consilier de stat pe Anca Alexandrescu. Deoarece aceasta din urmă le-ar fi spus altor membri ai PSD că Dăncilă este proastă, ea a fost înlocuită şi din funcţia deţinută în cadrul Departamentului de Comunicare al PSD.
Cu toate acestea, premierul Viorica Dăncilă nu pare a fi deranjată de ieşirile în decor, verbale, ale ministrului Agriculturii, Petre Daea, şi tolerează declaraţiile belicoase ale unor colegi de partid cum ar fi Alexandru Rădulescu.