O nouă eră?

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 23 ianuarie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Inaugurarea mandatului lui Donald Trump a trecut şi, pentru mulţi, a părut "un coşmar gotic" (aşa cum scria Alexandra Peri în articolul său din Washington Post "Donald Trump's inauguration was a Gothic nightmare"). Prima sa alocuţiune ca preşedinte al SUA a fost "cel mai îngrozitor discurs de inaugurare" ("A most dreadful inaugural address", dupa cum şi-a numit editorialul în acelaşi cotidian american George F. Will) din câte au fost rostite de un preşedinte la intrarea în funcţie. A doua zi, pe 21 ianuarie, peste 500.000 de persoane au participat la "marşul femeilor" la Washington şi peste 2 milioane au manifestat pe teritoriul american împotriva ideilor pe care noul preşedinte le încarnează. Şi aceasta pentru că Donald Trump pare a fi personificarea iliberalismului în varianta sa americană. Fareed Zakaria, cel care lansa acum două decenii termenul "democraţie iliberală", avertiza, într-un editorial apărut la sfârşitul anului trecut, că se teme că în actualul context american "am putea vedea creşterea democraţiei iliberale în Statele Unite ale Americii - ceva care ar trebui să privească pe toată lumea, atât republicani cât şi democraţi, atât susţinători cât şi critici ai lui Donald Trump". Şi nu numai americanii ar trebui să se îngrijoreze, căci "democraţia iliberală" este în ofensivă peste tot. În aceste condiţii, cum poate fi explicată prezenţa la festivităţile de inaugurare a unei astfel de preşedinţii a lui Liviu Dragnea sau Sorin Grindeanu? Poate pentru a-şi arăta deschiderea către iliberalism? Formal, cei doi social-democraţi nu pot adera la viziunea iliberală a noului preşedinte american. Şi totuşi de ce au mers acolo cu atât mai mult cu cât a fost o vizită privată?

Speranţa multora, în România sau aiurea, este ca odată cu noua eră Trump interesul pentru consolidarea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea drepturilor omului să se diminueze. Şi, dacă punem aceste aşteptări în contextul ofensivei blitzkrieg lansată de guvern şi noua majoritate parlamentară pentru modificarea Codului Penal şi impunerea unor legi ale amnistiei şi graţierii, şi toate acestea prin ordonanţe de urgenţă, putem vedea cum iliberalismul nu mai este o problemă abstractă, ci a devenit o realitate a peisajului politic românesc. Din această perspectivă, prezenţa anemică în programul de guvernare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti nu mai pare un simplu accident de redactare, ci o viziune de principiu. Determinarea actualei majorităţi parlamentare de a folosi toate mecanismele constituţionale pentru a schimba cadrul legislativ existent nu este doar o încercare de a salva o parte a clasei politice şi a clientelei sale economice de pedepse penale existente sau posibile, ci de a schimba regulile jocului. Cu ce scop? Totul ar putea părea o simplă reglare de conturi între grupurile de la putere dacă nu tot aşa s-ar fi întâmplat în Ungaria după 2010, în Polonia după 2015 şi dacă nu aceasta ar fi fost direcţia indicată de politicile antidemocratice (căci aceasta este, în fond, aşa zisa "democraţie iliberală") inaugurate de Moscova putinistă şi Turcia erdoganistă. Oare noua guvernare intenţionează să introducă şi în România această "nouă eră"?

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Articolul 7 al Tratatului UE prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat membru, în cazul unei încălcări grave a valorilor UE. Pasul 2 ar putea fi supendarea accesului la fondurile europene.

    Modificarile la codul penal, asa cum le vede PSD ( se da liber la abuzul in serviciu) ,constituie o incalcare grava a valorilor UE.

    In viziunea PSD , daca un primar cumpara creioane colorate cu 35.000 de euro cutia nu costituie abuz in serviciu pt ca suntem sub pragul de 200.000 lei stabilit de noua lege penala.  

    1. O așteptăm pe Monica Macovei să facă apel la aplicarea articolului 7, la suspendarea fondurilor europene și la ocuparea Bucureștiului cu tancurile UE. Poporul ar fi trebuit deportat în UE abia după adoptarea ordonanței. Din păcate el a fost deportat cu zeci de ani înainte.

    Oare ce politician sau primar cu scaun la cap (scaun, scaun, nu din celalalt) si-ar putea inchipui ca i-am votat si platim impozite/taxe, pentru ca ei, odata ajunsi la pupitru, abuzand de putere (si de gaselnita PSD-ista a dezinccriminarii abuzului in serviciu) se pot comporta ca si pe propria feuda? In ce tara traim, chiar asa de prost a ajuns poporul roman? 

    Cosmarul gotic si cosmarul mioritic? 

    Daca-l socotim si pe cel de la Chisinau, obtinem cosmarul la cub. Nu-i asa, domnule Bestea?. 

    Gratierea poate fi un lucru bun daca se face cu masura. Nu prin OUG pregatite pe ascuns la miez de noapte.

    Si nu inteleg de ce trebuie amestecata gratierea cu modificarile la codul penal? Si de ce se face gratiere pt fapte de coruptie la care nu s-a recuperat prejudiciul ? 

    O majoritate legitima asa cum este majoritatea PSD-ALDE nu are dreptul sa faca lucruri ilegitime ! Democratia nu inseamna tirania majoritatii ! Democratia insemna dialog si comunicare.

    PSD nu a castigat alegerile promitand sa dea liber la abuzul in serviciu.  

    1. Democratia inseamna tirania majoritati.

      Iohannis se poate zbate s-o recastige sa fie tiran in continuare. Dar daca o pierde, s-a terminat cu dialogul si comunicare, va fi demis si incarcerat pentru escrocherii cu case din meditatii. 

      Eu ma-m pensionat mai demult dar vreau si pensie si daca este si gratiere poate sa fie ca ce imi pasa.

      Stai linistit, la militieni nu se scade pensia. 

      Totusi trebuie sa fim siguri. Sa se scada dar nu la pensionarii de la Militie pentru ca eu sunt un pensionar de la Militie. Trebuie pentru medicamente si ca sa am bani.

      Mesajele 4.2 și 4.4 nu aparțin cititorului Cristi C.

      Mesajul 4.5 nu apartine cititorului anonim ci altui cititor anonim.

      Concluzie: daca nu apartin cititorului Cristi C. inseamna ca apartin postacului Cristi C. 

      Ai dreptate; nu aparine cititorului anonim ci postacului anonim; prostacule. 

      N-aveti nicio sansa sa il contraziceti cu argumente pe Cristi C.

      Nici Cristi C nu apartine lui Cristi C.

    Să ne apărăm singuri! România

    are nevoie să se trezească urgent la realitate şi să îşi dea seama că trebuie să se apere singură, prin consolidarea unității statului român, crearea de capabilități militare de apărare proprii, 

    operaționalizar ea Gărzilor Naționale dar mai ales printr-o politică externă agresivă prin care să intre în noua ERĂ: FIECARE PENTRU EL. Să cumpere armament de la americani, să negocieze economic și politic cu Germania și chiar să accelereze negocierile 

    privind tezaurul din cadrul Comisiei mixte cu Rusia. Astăzi suntem ÎNCĂ o țară mare și cu resurse uriașe, ce pot fi negociate pentru obținerea unui statut 

    puternic regional, dacă România va avea forța să se 

    solidifice și să se întărească și să nu lase Ungariei șansa de a profita de o ruptură politică internă în interiorul țării noastre, făcând astfel încă un pas pentru anularea Trianonului.(Uită, sau nu cunoaşte avertismentele lansate de George Friedman şi Robert D. Kaplan, sau ambasadorii Hans Klem şi James Pettit ? – nota EFG.) 

    Pe lângă o armată puternică și o decizie politică clară

    trasată acesteia, astăzi, mai mult decât oricând serviciile de informații sunt vitale într-un război în care țările sunt ocupate fără a exista neapărat o intervenție militară. În tot acest context, Serviciul de Informații Externe și Serviciul Român de Informații joacă un rol esențial în susținerea obiectivelor stabilite politic în avantajul României și stoparea la timp a infiltrării oricăror scenarii de destabilizare a țarii, precum în 1990, la Tîrgu Mureș sau altele. Luptele interne conduc, din păcate, nu către consolidarea rezistenței față de aceste scenarii ci slăbirea tot mai accentuată, prin acțiune externă și internă a capabilității serviciilor de informații. Exploatarea unor greșeli sau exagerări ale acestora și personalizarea războaielor interne servesc pe tavă serviciilor maghiare, rusești, și tuturor “neprietenilor” momentul prielnic de influențare și penetrare a deciziei la nivelul statului român, serviciile fiind ținute ocupate cu atacuri interne. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb