OBSESII ALIMENTARE Cine se teme de microunde?

ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Ziarul BURSA #Companii / 20 iunie 2018

Cuptorul cu microunde a devenit unul dintre cele mai folosite aparate electrocasnice din bucătărie, însă nu puţini sunt cei care au o oarecare reţinere în a-l folosi, din cauza ideii unei eventuale nocivităţi asupra alimentelor preparate astfel. De fapt, există riscuri reale în acest sens? Publicaţia virtuală passionsante.be, specializată în sănătate, răspunde la cinci întrebări referitoare la subiectul respectiv.

1. Microundele sunt radiaţii electromagnetice sau, altfel spus, unde de energie electrică şi magnetică ce se deplasează în spaţiu. Au energie scăzută şi prezintă trei caracteristici care permit prepararea la temperaturi înalte a mâncării: - sunt reflectate de metal; - penetrează sticla, hârtia şi materialul plastic; - pătrund în alimentele supuse preparării până la adâncimea de 2-3 centimetri.

Principiul de funcţionare este uşor de înţeles: microundele provoacă o vibraţie a moleculelor de apă din produsul respectiv şi energia electromagnetică se transformă în energie termică, astfel preparându-se mâncarea. Totuşi, o expunere îndelungată la doze mari de microunde poate provoca probleme de sănătate, cum ar fi cataracta. Pentru a nu se ajunge la asemenea situaţii şi în ideea respectării legislaţiei în domeniu, fabricanţii acestor aparate le-au realizat astfel încât microundele să nu poată ieşi în afara cuptorului, nici chiar prin geamul uşii de acces. În plus, dacă aceasta nu este închisă bine, aparatul se opreşte în mod automat. Poate fi cu adevărat periculos un aparat întreţinut necorespunzător sau cu defecţiuni (de pildă, cu geamul fisurat). Prin urmare, trebuie curăţat în mod regulat şi evitată situaţia în care uşa cuptorului nu se închide ermetic din cauza murdăriei depuse.

2. Valoarea nutritivă a alimentelor nu este diminuată prin gătitul cu microunde, în comparaţie cu gătitul tradiţional; dimpotrivă, specialiştii susţin că există o îmbunătăţire a calităţii mâncării. De exemplu, în cazul proteinelor vegetale valoarea nutritivă se îmbunătăţeşte. De altfel, vitaminele (cu precădere vitamina C) şi mineralele sunt mai bine conservate, datorită faptului că timpul de gătit este mai rapid, temperatura scade relativ şi nu e nevoie decât de foarte puţină apă (sau deloc). De asemenea, la microunde legumele pierd mai puţine fibre decât dacă sunt gătite la abur. Dacă alimentele se degradează la microunde, cauza este că au fost ţinute prea mult sau la o temperatură prea ridicată.

3. Transformările chimice produse în cursul gătitului la microunde pot fi nocive, în general, iar în particular, dacă alimentul este expus unor temperaturi ridicate. Trebuie cunoscut faptul că temperatura directă nu trece peste 100EC, ceea ce înseamnă că produsele vor conţine mai puţine substanţe nocive. Şi un amănunt în plus, foarte valoros: hrana preparată la microunde nu este contaminată prin radioactivitate; pur şi simplu pentru că microundele nu au nimic de-a face cu ra­dioactivitatea.

4. Referitor la ambalajele alimentelor, trebuie ştiut că nu toate sunt adaptate pentru microunde. De pildă, anumite elemente chimice din pungile de plastic pot pătrunde în mâncare în timpul procesului respectiv. Dacă se precizează pe ambalaj că acesta poate fi pus în cuptor, nu există niciun pericol, însă dacă nu există nicio menţiune, cel mai prudent este să se folosească un recipient corespunzător.

Recipientele de sticlă sau de plastic dur se pot utiliza în siguranţă. Metalul nu e recomandat, deoarece poate acţiona ca un scut, retrimiţând undele către pereţii cuptorului şi riscând astfel ca aparatul să se strice. În afara cazului în care fabricantul autorizează aceasta, e de preferat ca alimentele ambalate în aluminiu să fie puse în alt recipient. De asemenea, dacă se pune la microunde un aliment ambalat ermetic, există riscul de explozie, din cauza vaporilor. De aceea, ambalajul trebuie găurit sau găsită o altă modalitate ca vaporii să fie evacuaţi.

5. La microunde, hrana se prepară la o temperatură medie relativ scăzută în raport cu alte moduri de preparare, ştiindu-se că energia este repartizată în mod inegal. În funcţie de repartiţia undelor în cuptor, de tipul mâncării şi de mărimea porţiilor, produsele alimentare nu se gătesc uniform. De asemenea, depinzând de aşezarea mâncării, fluctuaţiile de temperatură pot afecta calitatea microbiologică a acesteia, lucru ce se poate evita parţial punând recipientul pe o placă turnantă şi ames­tecând în mod regulat.

Dacă mâncarea este contaminată cu bacterii, microundele nu le distrug decât, cel mult, în parte. Pentru a reduce asemenea riscuri, alimentele trebuie să fie bine conservate. Totodată, pentru evitarea unor intoxicaţii alimentare, preparatele deja gătite trebuie foarte bine încălzite înainte de a fi consumate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7452
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2915
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0219
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb