Olguţa Vasilescu: "Noua lege a pensiilor arată foarte bine"

T.B.
Politică / 24 octombrie 2023

Olguţa Vasilescu: "Noua lege a pensiilor arată foarte bine"

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, a declarat, marţi, că noua lege a pensiilor "arată foarte bine", este apropiată de Legea 127 şi va contribui la corectarea inechităţilor din sistem, informează agerpres.

"Arată foarte bine (n.red.: noua lege a pensiilor) şi vă spun că am ţinut legătura tot timpul cu echipa de la Ministerul Muncii. Au fost trei variante care s-au lucrat pe legea pensiilor. Una dintre ele este cea mai apropiată de Legea 127 (privind sistemul public de pensii - n.red), pe care o vor de fapt toţi specialiştii din România, aceea care n-a apucat niciodată să producă efecte. Sunt unele mici modificări, dar se pare că aceea este şi varianta pe care o acceptă Comisia Europeană. Deci cine este îngrijorat că acea lege nu s-a aplicat poate să stea liniştit, se corectează inechităţile şi s-au făcut paşi foarte importanţi şi în ceea ce priveşte procedura de reevaluare a pensiilor", a spus Olguţa Vasilescu, potrivit sursei menţionate.

Potrivit acesteia, procedura de reevaluare a pensiilor este aproape de 90% şi în momentul în care se va finaliza se va putea face imediat tranziţia potrivit noii legi, menţionează sursa precizată.

"Lucrurile arată bine şi vă dau eu garanţia, care ştiu bine acest lucru. Termenul a fost depăşit, dar vă spun de ce: am ţinut legătura inclusiv cu doamna directoare de la Casa de Pensii Dolj, care mi-a spus că acum s-au reevaluat toate dosarele care erau ale celor din ultimii ani ieşiţi la pensie şi au rămas cele foarte vechi, unde este greu de reevaluat din cauza faptului că au dispărut foarte multe documente şi normal că acestea se reevaluează cel mai greu. Dar eu vă spun că legea poate fi aplicată şi fără neapărat să fie această reevaluare făcută, să zicem de 10%, pentru că ulterior, după recalculare, pe măsură ce vor fi reevaluate dosarele, se va putea plăti suma care este necesară", a explicat Lia Olguţa Vasilescu, informează agerpres.

Fostul ministru al Muncii a susţinut că recalcularea celor 5 milioane de dosare se poate face într-o zi, în momentul în care va fi făcută evaluarea dosarelor, conform sursei indicate.

"Înseamnă că toate dosarele sunt băgate în calculator şi în momentul în care se schimbă formula de calcul, din calculator, printr-o operaţie foarte simplă, se stabileşte pensia fiecărui cetăţean. (...) În momentul în care se va decide că legea intră în vigoare, e nevoie cred de câteva zile ca să se poată recalcula toate pensiile, având în vedere că sunt pe calculator şi vor putea să primească imediat, chiar în luna următoare. Se ţine cont într-adevăr şi de ceea ce spunea domnul prim-ministru de fiecare dată, şi anume, că va fi o creştere mai mare la pensiile mici. E foarte adevărat că în momentul în care se trece pe noua lege se elimină inechităţile şi automat cei care au ieşi mai demult la pensie şi aveau pensiile mai mici vor primi o sumă mai mare, astfel încât să fie echilibrat sistemul. Deci, din punctul acesta de vedere, chiar respectă toate criteriile. Da, asta nu înseamnă că nu se merge în continuare pe contributivitate. Atenţie, deci se merge pe punctajul pe care îl au calculat toţi pensionarii", a subliniat Olguţa Vasilescu, potrivit agerpres.ro.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Sant foarte nerabdator sa vad aceste inechitati rezolvate,spun acesta pentru ca este strigator la cer pentru foarte multi pensionari care au platit contributii la C.P. cca 50 ani, poate si mai mult si primeste o pensie in jurul a 2000 lei cand ar fi fost indreptatit legal cu mult mai mult daca beneficiau si ei de I,C.nu mai comentez ca punctajele lor sant calculate fara sa tina seama ca in carnetele de munca erau salarr nete,cu parte de contrbutii suportate de angajator sau toate contrbutiile incuse in salalarr pentr a demonstra UE ca au crescut salarrle cu 25 de procente. Asteptam sa vedem si aceasta minune ca doar peste 5-6luni vin primele alegeri si pana la 5 mai este timp.

    imi place ca e facuta bobulet! .... noua lege.... arata bine .... bobulet!

    s c c r e t  

    Olguta votcuta incearca sa ii intre in gratii lui Ciolacu. Altfel, ce stie ea?

    1. Sau Ciolacu incearca sa-i intre in gratii 0lgutei ca sa aiba cine sa o demoleze pe Firea in caz ca nu e ascultatoare, ca doara nu e politic corect sa o demoleze un barbat. (asta daca s-ar mai gasi barbati adevarati)

      Vom vedea daca Ciolacu ,neaplicand legea pensiilor de la 1 ianuarie 2023, ci majorând pensiile cu 13,5 la sută,nu păcălește tot pe amărâții de pensionari,pentru că dacă noua lege a pensiilor se va aplica sa zicem de la 1 martie 2023,atunci VPR-ul trebuie sa fie 81 și nu 71 cat ar fi pana la indexarea cu 13,5 la sută.Daca va fi VPR-ul 81 înseamnă că este aproape bine și nu s-ar pierde de către pensionari decât câteva sute de lei timp de 3-4 luni până când va începe să se aplice noua lege a pensiilor. Daca se ia VPR-ul 71 in noua lege,deși s-a făcut indexarea,înseamnă că toți pensionarii au fost păcăliți!.

      Rectific- 1 martie 2024 !.

      VPR egal VPP/25 ,deci VPR egal 2025(cat va fi punctul de pensie după indexarea de 13,5 la sută), iar acest 2025 se împarte la 25 și trebuie să de 81 și nu cato rsa vrea mușchii lui Ciolacu !.

    O Vasilescu , a fost cel mai bun ministru al muncii ,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb