Oligarhia electivă

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 30 iunie 2009

V-aţi propus vreodată să ajungeţi la Roma şi să fiţi ales Papă? Vă întreb serios. Nu? Bănuiam eu. Haideţi să explicăm.

În viaţă ne propunem să facem diferite lucruri. Pe unele dintre acestea le urmărim sistematic. Când ieşim din casă ne propunem să obţinem o slujbă, o carte de colorat sau o pizza vegetariană. Dar sunt lucruri pe care nici nu ne trece prin cap să le dorim. De ce? Pentru că ştim că şansele de a le obţine sunt practic inexistente. Dacă eşti femeie, şansele de a ajunge Papă sunt riguros egale cu zero (ca şi acelea de a vizita muntele Athos). Chiar dacă eşti bărbat şi catolic, matematica ne arată că nu prea are rost să mizăm pe această posibilitate. Care nu are, totuşi, valoarea zero absolut. Dovadă că, în ultimele decenii, un polonez şi un bavarez au reuşit. Dintr-un miliard de catolici.

Introducerea fiind făcută, să ajungem pe pajiştile unde pasc oile noastre. Democraţia presupune "dreptul de a alege şi de a fi ales". E un sistem care, în teorie, dă oricui o şansă de a ne reprezenta interesele, de a acţiona în virtutea binelui public. La o examinare mai atentă însă, vedem că lucrurile stau altfel. Şansele ca un cetăţean să ajungă într-o poziţie de autoritate sunt minuscule.

Veţi spune că toţi ştiam asta. Judecând însă după reacţiile interlocutorilor din diferite discuţii informale, eu mă îndoiesc. Foarte puţini oameni au o idee cu privire la cât de şocant de mici sunt aceste şanse.

Iată: în România ai mai multe şanse să fii omorât sau mâncat de urs decât să ajungi ministru în Guvern. Numărul celor care sunt secretari de stat e mai mic decât numărul românilor din Capetown (Africa de Sud). De la începutul anului şi până azi, mai mulţi concetăţeni s-au contaminat cu gripă porcină decât au fost numiţi ambasadori. Ai mai multe şanse să te îmbolnăveşti de SIDA decât să ajungi primar într-un oraş, oricât de mic. A fi re-ales ca Preşedinte e un eveniment care s-a dovedit la fel de probabil ca zborul în Cosmos.

Să traducem: probabilitatea ca un cetăţean să ajungă într-o poziţie de autoritate tinde, practic, spre zero. Niciun om raţional nu şi-ar putea construi un plan de viaţă pe asemenea probabilităţi microscopice. Ce-aţi spune dacă un prieten v-ar mărturisi că se bazează pe banii pe care speră să-i câştige la Loto pentru a-şi plăti ratele scadente la creditul pentru apartamentul în care locuieşte?

De aici decurg o serie de implicaţii tulburătoare. Prima e predictibilă: politicienii nu sunt, în medie, persoane raţionale. Ei seamănă cu amicul din exemplul de mai sus. Sunt gata să mizeze acolo unde marea majoritate dintre noi ar spune că e nebunie curată. De ce o fac? Pentru că nu mizează cu banii lor, ci, de regulă, cu ai noştri.

O altă implicaţie, la fel de probabilă: jocul nu e corect. Altfel spus, unii au mai multe şanse ca alţii. Zarurile politicii sunt măsluite. În România, dacă ai fost securist sau activist CC al PCR, şansele de a ajunge parlamentar sau multi-milionar cresc foarte mult. Dacă ai locuit înainte de 1989 pe o rază de 500 de metri calculată de la colţul străzii Moliére, aceste şanse cresc astronomic (explicaţia sociologică a acestui interesant fenomen ne-o va furniza domnul Ion Iliescu). Şi invers: dacă locuieşti la sat sau dacă ţi-ai văzut de treabă fără să "dai cu subsemnatul" la Securitate ai toate şansele ca, din comedia democraţiei timpurilor noastre, să te alegi doar cu o invitaţie o dată la patru ani, la partea cu votul, afişele şi mititeii.

Aceste probabilităţi aritmetice ne mai spun ceva: cât de îndepărtat de cetăţeni este omul politic. La originile democraţiei reprezentative erau câteva sute de oameni care alegeau un reprezentant, pe care, aproape de fiecare dată, îl cunoşteau bine şi personal. La originile Statelor Unite, districtul electoral avea 30.000 de persoane (uimitor de mare pentru acele vremuri). Acum, un senator din România este ales la fiecare 150.000 de cetăţeni. Adesea, el nu ştie nici măcar numele tuturor localităţilor din colegiul său.

Se spune despre democraţia modernă că este un sistem "participativ". Că cetăţenii "participă" la exercitarea puterii. Să facem un calcul. În fiecare zi sunt mai puţini aleşi care conduc treburile statului decât turişti care merg cu telefericul de la Buşteni. Cât de "reprezentativă" şi de "participativă" este, prin urmare, "democraţia" noastră?

Instituţiile participării democratice au fost, cele mai multe, inventate cu secole în urmă. Pe atunci, oraşele şi statele erau mult mai mici. Una e Genova secolului al XII-lea, alta e România secolului XXI. E nevoie, aşadar, de o modernizare a procedurilor şi instituţiilor, una care să permită o adevărată participare cetăţenească. Ce presupune acest lucru? Referendumuri, sisteme de vot mai complexe, limite ale mandatelor celor aleşi sau numiţi, transferarea puterii la nivel local (sau chiar către piaţa liberă, prin privatizarea serviciilor publice), judecata cu juriu. Până atunci să nu ne amăgim: sub masca democraţiei noastre se ascunde oligarhia electivă.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Catalin Avramescu este consilier prezidential. Daca inainte de asta ar fi fost cetatean obisnuit, ar fi avut mai mari sanse sa contracteze virusul gripei porcine sau HIV decat sa ajunga ce'a ajuns... deci deducem de aici ca dl Catalin Avramescu, dupa cum singur postuleaza, E FOARTE PROBABIL FOST SECURIST SAU FOST LOCUITOR PE RAZA DE 500 m a strazii Moliere...

    ai zis "a fi re/ales ca presedinte (mai ales pt stapanul dumitale) e un eveniment la fel de probabil ca zborul in cosmos"...sper ca te citeste nea Traian...ce dreacu, doar nu te'a luat degeaba conseilor...

    Ca sederea langa badaranul de Basescu nu poate sa produca decat badaranie nu ma mai mir de mult. Dar cand badarania se combina cu pseudocultura si pretentiile de atoate stiinta rezulta un montru mai grotesc decat Basescu> Homo pseudointelectualis supervulgaris... asta e pentru grosolania cu care l'ai murdarit pe Ionescu... si care o sa tzi'o torn de fiecare data precum saliva catzelului pavlovian...

    1. Mult Stimat Oligarh,grabeste-te.Mana intinsa a actorului basarabean este Mana Lui Hristos care te cheama la ... binefacere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb