OMV emite obligaţiuni de 550 milioane de euro ca să cumpere "Petrom"

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Companii / 2 decembrie 2004

Agenţia austriacă de privatizare "OelAG", şi "International Petroleum Investment Company" (IPIC) din Abu Dhabi, principalii acţionari ai OMV, nu vor participa la majorarea de capital destinată finanţării achiziţiei "Petrom" şi pentru consolidarea bazei de capital a OMV în vederea creşterii viitoare, transmite Reuters. "OeIAG" şi IPIC controlează circa 35%, respectiv 20% din titlurile OMV.

Grupul petrolier austriac a pre-conizat, ieri, că va obţine fonduri de un miliard de euro în urma unei emisiuni de obliga-ţiuni convertibile şi a unei majorări de capital.

OMV va emite pînă la trei milioane de acţiuni noi, repre-zen-tînd o creştere de 11%, faţă de cele 27 de milioane de titluri existente. La un preţ de 206 euro pe acţiune, emisiunea ar aduce companiei 618 milioane de euro. Grupul austriac va emite, de asemenea obligaţiuni convertibile în valoare de 550 milioane de euro. Preţul titlurilor va fi stabilit pe 16 decembrie, cînd se va încheia perioada de subscriere pentru emisiune, iar actualii acţionari ai OMV vor avea drept de preempţiune. Ac-ţionarii vor avea dreptul la o acţiune nou emisă pentru fiecare nouă titluri existente, în cazul obligaţiunilor raportul fiind de două bonduri pentru 27 de acţiuni.

David Davies, directorul financiar al OMV, a declarat: "Acest demers combinat, de majorare a capitalului propriu şi de emitere de obligaţiuni convertibile, ne va permite să avem acces la capital, titluri convertibile şi finanţarea datoriilor, să ne diversificăm sursele de finanţare şi să ne menţinem flexibilitatea financiară".

Franz Hochstrasser, membru al Consiliului de Administraţie al "Erste Bank", una dintre băncile care va intermedia operaţiunile, a afirmat că pachetul de acţiuni OMV listat la bursă va creşte la peste 50% în urma majorării de capital. Pe lîngă "Erste Bank", din consorţiu mai fac parte "Deutsche Bank" şi "Merrill Lynch".

OMV a semnat în iulie cu autorităţile române un acord privind preluarea unei participaţii de 51% la cea mai mare companie petrolieră românească, pentru o sumă de pînă la 1,529 miliarde euro. Tranzacţia urmează să fie definitivată pînă la sfîrşitul acestui an sau la începutul anului viitor. Firma austriacă va plăti statului român, la momentul finalizării, 669 milioane euro pentru un pachet de 33,34% din acţiunile Petrom, şi îşi va creşte participaţia la 51% printr-o majorare de capital în cadrul căreia OMV va plăti alte 830 de milioane de euro. Astfel, acţionarii Petrom vor fi OMV, cu 51% din titluri, Ministerul Economiei şi Comerţului - 40,74%, BERD - 2,03%, iar un pachet de 6,23% din acţiuni vor fi tranzacţionate la BVB. ïn urma finalizării achiziţiei, OMV va consolida "Petrom" în situaţiile sale financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb