OPERATORII DIN TURISM CONCHID: DUPĂ SCĂDEREA DIN ACEST AN, Afacerile din turism vor creşte în 2007

Ana Bâtcă
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 13 decembrie 2006

Afacerile din turism vor creşte în 2007

Tarifele pentru serviciile turistice nu vor fi majorate, în 2007

Agenţiile de turism aşteaptă revenirea pe piaţa noastră a unor mari tour­operatori francezi cu un concept de club de vacanţă. Ca urmare, oficialii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism estimează o creştere de aproximativ 5% - 8% a numărului de turişti străini care vor opta anul viitor pentru litoralul românesc. Anul acesta au venit cu aproape 30% mai pu­ţini străini pe litoral decât în 2005, iar durata medie a sejurului s-a redus de la 5,1 la 3,7 zile.

Optimişti, operatorii din turism se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti în Delta Dunării cu 20%-30% comparativ cu acest an, pe fondul revenirii după epidemia de gripă aviară.

Dacă turismul intern se va menţine la nivelul acestui an, turismul extern va creşte, per total, cu 20%, potrivit estimărilor Patronatului ANAT.

Costurile de cazare nu vor creşte, în 2007, estimează Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism. Domnia sa argumentează că stabilizarea preţurilor este posibilă datorită menţinerii preţurilor la utilităţi, dar şi din cauza faptului că o scumpire a ofertei turistice autoh­tone va genera o recesiune a afacerilor în domeniu.

Dezvoltarea turismului româ­nesc a stagnat în acest an. Daniel Vasilescu, preşedintele FPTR, pune această stagnare în mare măsură pe seama calamităţilor care au avut loc în acest an în ţara noastră. Domnia sa a declarat, ieri, la o întrunire a principalelor organizaţii din domeniul turismului, că "având în vedere inundaţiile şi gripa aviară din acest an, sectorul turistic a reuşit să recupereze aceste handica­puri, astfel încât rezultatele să nu fie catastrofale".

O piedică în dezvoltarea turis­mului autohton o constituie infrastructura de multe ori proastă la nivel naţional şi local (străzi, aducţiuni apă, canalizare), personalul prost pre­gătit angajat în turism, con­sideră domnul Mihai Râjniţă, secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

Domnia sa a afirmat, în acelaşi context, că datele statistice referitoare la numărul de înnoptări ale turiştilor străini în unităţile de cazare din ţara noastră, comparativ cu alte state, indică faptul că "ne aflăm la piciorul broaştei" comparativ cu ţările vecine. Soluţia propusă de reprezentantul hotelierilor este ca Guvernul să asigure "cadrul normal pentru dezvoltarea turismului românesc".

În ceea ce priveşte momentul apropiat de aderare a ţării noastre la UE, Mihai Râjniţă susţine că "industria hotelieră românească nu este pregătită să-şi creeze mecanisme proprii de autoreglare" şi că anumite hoteluri se vor închide, deoarece "sunt nerentabile şi sunt ţinute în cârcă de alte afaceri".

O altă mare problemă în dezvoltarea turismul autohton prin atragerea turiştilor străini, semnalată de Daniel Vasilescu, este faptul că majoritatea unităţilor de cazare din ţara noastră sunt de una sau două stele, în timp ce turiştii străini le preferă pe cele de patru-cinci stele.

150 milioane de euro, investiţi în acest an în dezvoltarea turismului balnear

Turismul balnear autohton se pregăteşte de integrarea europeană în special prin dezvoltarea şi modernizarea staţiunilor balneare existente. Astfel, în 2006, o sumă 150 milioane de euro a fost investită în staţiunile balneare Felix, Băile Herculane, Ocna Sibiului, Vatra Dornei, Sovata, Govora, Saturn, urmând să se mai investească în special în pregătirea personalului, a declarat doamna Rodica Georgeta Pencea, directorul executiv al Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).

Astfel, pentru anul viitor, Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) estimează o creştere de 15-20% a acestui segment comparativ cu acest an, creştere care depinde însă de implementarea conceptului tichetelor de vacanţă sau a altor măsuri de protecţie sindicală.

Lipsa unui preşedinte la ANT afectează planurile de viitor ale operatorilor în turism

Reprezentanţii companiilor din domeniul turismului critică vehement tărăgănarea numirii unui preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), instituţie care a rămas fără preşedinte după demisia lui Ovidiu Marian, de la 1 august 2006. Pe de altă parte, patronatele din turismul autohton salută trecerea ANT din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în subordinea directă a primului-ministru.

De asemenea, reprezentanţii patronatelor din turism doresc la conducerea ANT o persoană independentă politic, care să elaboreze o strategie a turismului românesc pe termen lung, susţine Lucia Morariu, vicepreşedinte al Patronatului ANAT. În cazul în care această instituţie nu va fi capabilă să-şi îndeplinească rolul pentru care a fost creată, este de preferat desfiinţarea acesteia, a precizat Lucia Morariu. Domnia sa a mai spus că nu este interesată de postul de preşedinte al autorităţii, aşa cum s-a vehiculat anterior.

Numărul turiştilor străini originari din Uniunea Europeană care au ales destinaţia România pe parcursul acestui an a scăzut, în timp ce românii au preferat într-o măsură mai mare decât anul trecut să plece în străinătate, după cum arată datele preliminare privind evoluţia turismului românesc în 2006, furnizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Astfel, numărul turiştilor din UE care şi-au petrecut vacanţa anul acesta în ţara noastră a scăzut cu -4%, iar numărul plecărilor în străinătate ale românilor a crescut cu 23%, faţă de anul trecut. În general, însă, în acest an, intrările de vizitatori străini la frontieră s-au majorat cu 1% faţă de anul precedent, iar numărul de turişti cazaţi în structurile hoteliere a crescut cu 6% (în creştere cu 10% a turiştilor români şi în scădere cu -6% a străinilor). La înnoptări se înregistrează o creştere uşoară de 2% (creştere de 4% la români şi reducere de -10% a străinilor).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb