OPINIE BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: "Inflaţia ridicată ameninţă economia României"

Macroeconomie / 11 noiembrie 2021

Bogdan Maioreanu

Bogdan Maioreanu

Inflaţia a crescut în octombrie cu mult peste aşteptări în România, ajungând la 7,94% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Principalele creşteri de preţuri au fost înregistrate la gazele naturale (46%), la electricitate (24,65%) şi la carburanţi (23,51%). La alimente, cel mai mult s-au scumpit uleiul comestibil, cu 26,29% şi cartofii, cu 18,04%. În condiţiile în care inflaţia este deja galopantă, pieţele aşteaptă noi măsuri din partea Băncii Naţionale a României, care a majorat deja dobânda cu 0,25% luna aceasta, după creşterea cu 0,5% de luna trecută.

Potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat, inflaţia este cea mai mare îngrijorare pentru investitorii români. Întrebaţi care este cea mai mare ameninţare externă pentru investiţiile lor, 51% din investitorii incluşi în sondaj au indicat inflaţia. Investitorii cu vârsta de peste 45 de ani sunt mai îngrijoraţi de creşterea inflaţiei decât cei de sub 45 de ani, ceea ce reprezintă o îngrijorare firească pentru persoanele mai aproape de pensie care îşi văd depreciată valoarea economiilor şi a investiţiilor de creşterile abrupte ale preţurilor.

Întrebaţi dacă şi-au repoziţionat portofoliul pentru a atenua riscurile externe, 59% dintre investitori au răspuns afirmativ. Interesant este că, deşi mai puţin îngrijoraţi de inflaţie, cel mai mare număr de investitori care şi-au repoziţionat portofoliile se află în grupul de vârstă sub 45 de ani.

În ciuda tuturor îngrijorărilor la nivel macro, la întrebarea despre cum se aşteaptă să evolueze veniturile şi nivelul lor de trai în următoarele 12 luni, 58% dintre investitorii români s-au arătat optimişti că situaţia lor se va îmbunătăţi. Însă aceasta reprezintă o scădere faţă de 67% în urmă cu trei luni.

Inflaţia galopantă - o problemă la nivel global

Investitorii români nu sunt singurii îngrijoraţi de creşterea masivă a preţurilor din ultima vreme. Potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat, aproape jumatate (47%) din investitorii americani chestionaţi erau şi ei îngrijoraţi de inflaţie. Un alt sondaj, realizat de CNBC în rândul investitorilor americani bogaţi, cu portofolii de peste 1 milion de dolari, a arătat că 65% sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor. Din punct de vedere al vârstei, situaţia este diferită faţă de cea din rândul investitorilor români, investitorii americani mai tineri fiind mai îngrijoraţi de inflaţie decât cei mai în vârstă. Astfel, peste jumatate (52%) dintre milenialii milionari au declarat că sunt "foarte îngrijoraţi" de inflaţie, comparativ cu 40% din generaţia X (40-60 de ani) şi 31% din generaţia baby-boom (peste 60 de ani).

Din nefericire, ultimele ştiri le dau motive de îngrijorare - în octombrie, indicele preţurilor de consum din SUA a urcat la 6,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani. Acest indice al inflaţiei este considerat ca fiind cel care reflectă cel mai bine experienţa gospodăriilor. Motoarele acestei creşteri a inflaţiei din SUA sunt, ca şi în România, preţurile la energie, care au crescut cu 30% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cea mai mare creştere din ultimii 25 de ani. Alimentele au crescut cu 5,3% şi am putut observa, de asemenea, o creştere spectaculoasă de 26,5% a preţurilor maşinilor second-hand, din cauza penuriei de maşini noi datorate crizei de microcipuri. Preţurile maşinilor noi au crescut, de asemenea, cu o medie de aproape 10% din cauza lipsei de discount-uri şi a producţiei insuficiente pentru a satisface cererea.

În ciuda inflaţiei, investitorii continuă să vadă oportunităţi atractive pe pieţe. Aproape jumatate (46%) din investitorii români chestionaţi în cadrul sondajului Retail Investor Beat consideră că următoarele trei luni vor aduce oportunităţi în sectorul Tech, cifra fiind însă în scădere cu 7% faţă de trimestrul trecut. Acesta este urmat în topul preferinţelor de sectorul energiei cu 39%, o creştere de 2%. Însă cele mai mari creşteri în ceea ce priveşte interesul investitorilor se inregistreaza în sănătate, unde 32% din investitori văd acum oportunităţi atractive, în creştere cu 6% şi imobiliarele (31%), în creştere cu 8% faţă de trimestrul trecut.

Sondajul eToro Retail Investor Beat a întrebat 6.000 de investitori de retail, din 12 ţări, inclusiv România, despre obiceiurile lor privind investiţiile şi sentimentul faţă de pieţe. Investitorii individuali au fost definiţi ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere şi care deţin cel puţin un produs de investiţii. Nu a fost necesar ca aceştia să fie utilizatori eToro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. eu zic ca inflatia incepe sa ameninte bula uraniului si a creditului!!!

    semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb