OPINII Acţionarii SIF aşteaptă dividende mari

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 20 noiembrie 2012

Au fost comunicate rezultatele celor cinci SIF-uri la 31 octombrie 2012 (Vezi pagina 13). Desigur, ne interesează cum au evoluat SIF-urile în ultima lună. Referitor la valoarea activelor şi respectiv a activului net pe acţiune, se poate afirma că majoritatea au crescut, respectiv SIF1 Banat Crişana, cu 3,80%, SIF2 Moldova, cu 3,43%, SIF3 Transilvania, cu 1,70%, SIF4 Muntenia, cu 1,09%. Valoarea unitară a activului net SIF5 Oltenia a scăzut cu 0,45%, în octombrie faţă de septembrie.

Mai relevantă pentru acţionari este evoluţia profitului, căci din aces­ ta se naşte posibilitatea şi speranţa acţionarilor pentru dividende. Profitul SIF1 a crescut nesemnificativ, cu 0,27%, la 98,195 milioane lei, res­ pectiv 0,1789 lei pe acţiune. SIF2 a crescut cu 6,02%, la 139,1 milioane lei, sau 0,2579 lei pe acţiune. SIF3 a crescut cu 12,83%, la 221,02 milioane lei, după ce luna trecută crescuse cu 20%. Ajungând la 0,2024 lei pe acţiune. SIF4 are cea mai mare creştere procentuală, de 36,3%, de asemenea după o creştere mare, de peste 26% în luna precedentă, ajungând la 92,35 milioane lei, dar cu un profit net pe acţiune modest, de 0,1143 lei. SIF5 a crescut cu 15,89 %, după ce luna precedentă a fost singurul care a scăzut cu 0,46%, având 61,72 milioane lei profit, res­ pectiv 0,1064 lei, profit net pe acţiune. Asta, însă, deoarece SIF5 Oltenia refuză cu încăpăţânare să-şi valorifice acţiunile BCR. Dacă ar vinde chiar şi parţial din aceste acţiuni, uzând de protocolul încheiat între SIF-uri şi Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, ar depăşi cu siguranţă toate SIF-urile. Nu trebuie să trecem cu vederea când analizăm performanţele SIF-urilor că SIF1 Banat-Crişana şi SIF4 Muntenia au vândut în prima parte a anului restul de acţiuni BCR rămase din tranzacţia încheiată în 2011. Fără acel profit rezultat din tranzacţia cu acţiunile BCR, profitul lor ar fi fost desigur mult mai mic.

Pentru că anul 2013 este an electoral, cred cu tărie că SIF5 Oltenia va realiza până la finele anului un profit care să permită mulţumirea acţionarilor. Ar mai fi de remarcat şi evoluţia preţului acţiunilor, faţă de sfârşitul trimestrului trei, în luna octombrie şi care este randamentul acţiunilor, raportat la preţ. Preţul la zi, la ora la care scriu acest articol (n.r. ieri) este de 1,11 lei la SIF1, iar profitul net pe acţiune reprezintă 16,11% din preţ. La SIF2, preţul pe bursă este de 1,315 lei , iar randamentul profitului este de 20,37%. La SIF3, preţul de piaţă se menţine surprinzător de scăzut la 0,603 lei pe acţiune, dar randamentul este cel mai mare, respectiv de 32,78%. La SIF4 Muntenia, preţul este de asemenea destul de scăzut, probabil şi din cauza tensiunilor foarte mari între administratorul SAI Muntenia şi unii acţionari nemulţumiţi, randamentul fiind de 16,67%. În mod paradoxal, societatea cu cel mai valoros portofoliu, SIF5 Oltenia, stagnează la preţ ajungând din nou sub cel al SIF2, la numai 1,31 lei / acţiune, tocmai datorită faptului că nu vrea să realizeze un profit, cât de cât acceptabil, faţă de posibilităţi şi astfel randamentul brut al investitorului în acţiuni este de numai 8,12 %, dacă tot profitul ar merge în dividende.

Desigur că, până la sfârşitul anului, se pot întâmpla multe şi cu siguranţă chiar se vor întâmpla.

Nu pot să trec cu vederea faptul că SIF3 Transilvania stă de departe cel mai bine la toate capitolele şi are după părerea mea cele mai bune perspective de creştere a preţului. Într-un fel, acest fapt ar trebui să constituie şi un punct de atracţie pentru speculatorii pe termen scurt şi foarte scurt. Totuşi, trebuie să remarc faptul că de foarte multe ori piaţa nu reacţionează raţional la informaţiile obiective şi se comportă de multe ori surprinzător. Mie îmi place totuşi să mă bazez mai mult pe logică decât pe impulsuri.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb