OPINII Blocaţi vânzarea fostului RomTelecom!

Dr. Nicolae Oacă
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 22 iunie 2021

Blocaţi vânzarea fostului RomTelecom!

Se pare că preluarea fostului operator RomTelecom de către Orange România intră în linie dreaptă, greşeala guvernului anterior liberal nefiind încă reparată de actualul guvern tripartit, astfel că tranzacţia a fost notificată în 8 iunie 2021 Comisiei Europene care a dat un termen provizoriu de soluţionare în 13 iulie 2021.

Care ar fi impactul preluării RomTelecom de către Orange România?

Impactul preluării RomTelecom de căte Orange l-am analizat şi în trecut ( https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2020-11-20T19:19:00%2B02:00&max-results=7&start=4&by-date=false ) putând fi sumarizat astfel:

- concentrare puternică şi ireversibilă a pieţei - trei operatori;

- consolidarea unei poziţii dominante Orange Romania;

- dispariţia fostului operator naţional RomTelecom.

Efectul imediat ar fi dispariţia fostului operator RomTelecom şi, totodată, slăbirea fostului operator Cosmote România (număr clienţi, cotă de piaţă, valoare de piaţă) prin preluarea de către fostul RomTelecom a circa 0,9 milioane abonaţi de telefonie mobilă.

Va urma apoi, în ciuda asigurărilor liniştitoare ale unor oficiali Deutsche Telekom, vânzarea fostului operator Cosmote (slăbit prin preluarea celor circa 0,9 milioane abonaţi şi fără fostul RomTelecom îi va fi mult mai greu să reziste pe piaţă) probabil de către RCS&RDS şi dispariţia unui mare operator, Telekom Romania, pe piaţă rămânând doar Orange, Vodafone şi RCS&RDS.

Nu a contat că prin această achiziţie se va consolida o poziţie dominantă, Orange România, şi că pe piaţă ar rămâne doar trei operatori - decidenţii (fostul prim ministru şi fostul ministru al transporturilor şi comunicaţiilor) au aprobat preluarea, deşi am avertizat în mai multe rânduri asupra riscurilor acestei tranzacţii.

Blocaţi vânzarea fostului RomTelecom!

Soluţia

O soluţie la preluarea Romtelecom de către Orange ar fi preluarea Telekom România de căte statul român, pe termen limitat, în scopul prezervării competiţiei, costul preluării, 500 milioane euro fiind mai mic decât costurile şi impactul preluării RomTelecom de către Orange - tarife mărite, competiţie scăzută, calitate ....

O soluţie mai simplă şi mai ieftină ar fi preluarea de către statul român doar a pachetului încă nedeţinut în RomTelecom de 54,01%, costul fiind de 268 milioane euro, valoarea negociată de grupul Orange cu Deutsche Telekom. În felul acesta Deutsche Telekom ar trebui să păstreze fostul operator Cosmote Romania, după cum a promis.

Însă nu este obligatorie preluarea RomTelecom sau Telekom Romania pentru a bloca preluarea RomTelecom de către Orange Romania: simpla opoziţie până în 25 iunie 2021 a actulului guvern la tranzacţie o va bloca.

Compromiterea competiţiei în telecomunicaţii

Competiţia pe piaţa furnizării de echipament de telecomunicaţii este compromisă prin promulgarea legii 5G (Legea 163/2021), cu efect de interzicere a fabricanţilor chinezi. Pe termen mediu am putea avea doar doi furnizori importanţi - Ericsson şi Nokia - şi "avantajele" duopolului - întârzieri, preţuri mai mari, tarifele serviciilor mai mari, adopţie întârziată a noilor servicii, creşterea decalajului digital.

Prin achiziţia RomTelecom de către Orange se compromite şi competiţia pe piaţa furnizării de servicii şi reţele de telecomunicaţii: reducerea numărului competitorilor la trei (Orange, Vodafone, RCS&RDS) va duce la scăderea competiţiei, creşterea tarifelor serviciilor, adopţie scăzută şi întârziată a serviciilor, decalaj digital.

România este o piaţă sensibilă la preţ şi aceste măriri de tarife (prin compromiterea competiţiei pe cele două pieţe) se va resimţi prin scăderea serviciilor cumpărate, creşterea decalajului digital. Şi aceasta în contextul în care utilizarea serviciilor digitale în România este scăzută - DESI2020.

Dacă compromiterea competiţiei pe piaţa furnizării de echipamente de telecomunicaţii a fost realizată din considerente geopolitice, depinzând nu numai de noi (guvernul ţării), compromiterea competiţiei pe piaţa furnizării de servici şi reţele de telecomunicaţii este numai din cauza noastră. Nepricepere? Cu intenţie? Fără intenţie? ... Şi, deci, depinde doar de noi să o evităm.

Cele două împreună anunţă un viitor sumbru pentru telecomnunicaţiile româneşti, pentru economia românească.

Blocaţi vânzarea fostului RomTelecom!

Domnule ministru Ciprian Teleman, blocaţi vânzarea RomTelecom!

A mai rămas doar această săptămână în care se mai poate interveni pentru a repara greşeala guvernului anterior, (culmea, liberal!), notificând opoziţia actualului guvern faţă de tranzacţie.

Domnul ministru, NU giraţi marea greşeala a guvernului anterior care a aprobat vânzarea RomTelecom către Orange.

Nu va faceţi părtaş la această greşeală, pentru a nu fi considerat groparul telecomunicaţiilor româneşti alături de fostul ministru al transporturilor şi comunicaţiilor şi de fostul prim ministru!

Blocaţi tranzacţia, pentru a nu periclita viitorul telecomunicaţiilor noastre, greu încercate în ultimii ani (amânări repetate ale licitaţiei 5G, desfiinţarea ministerului telecomunicaţiilor, legea 5G, etc.), prin reducerea la trei a numărului competitorilor.

Articol preluat de pe https://nicolaeoaca.blogspot.com/

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. domnul ciprian are si un nume predestinat problemei :teleman/telecom!!!???

    alo cutu, mai este ceva de vandut/distrus/calcat in picioare??? 

    nu te jurai pe mata ca nu esti adeptul acestei tranzactii ????? 

    si ca sa va fie clar,stiti cum se comporta vodafone de la achizitionarea upc??? 

    isi bate joc de ORICE CLIENT ! 

    ASTA PREGATESTE SI ORANGE!! 

    DE FAPT ORANGE VA INTRA PE PIATA IMOBILIARA PENTRU CATE SPATII PREIA DE LA TELECOM! 

    ASA DIGITSLIZAM ROMANIA!!~!

    BRAVOIS CUTULE, IOHANISE & CO 

    1. Cand a declarat dl Cîtu ca se opune achizitiei RomTelecom? Aveti cumva un link?

      Multumesc. 

    D-le dr Oaca, musiu Catu este ultimul in lungul sir de prim-ministri bagati in cedarea Romtelecom. Articolul este putin tendentios. Romtelecomul a fost cedat inca din guvernarea c.d.r. de catre ministrul Pantis.

    Ceea ce nu stiu cititorii acestui articol este ca romtelecomul a inceput sa vanda de cativa ani buni cladirile din patrimoniu. Adica daca esti actionar cu peste 50% plus o actiune, recte 54 % cat detine acum telekom, faci ce doresti tu. Vinzi din active, iei frumos banii, te faci ca imbunatatesti procezul tehnologic( SANCHI) si statului roman nu-i dai nimic fiindca ai bagat astfel banii inapoi in telekom. Cu acte si prin diverse inginerii financiare strainii fac ce vor la noi.  

    D-le Oaca ar trebui sa scrieti un articol despre One Trade Properties fiindca sunteti bine intentionat, va vad un om cu penel ascutit...

    Penelul, nu altceva... 

    1. Da dl. Cîțu este ultimul, cel care va ”ingropa” RomTelecom si mai mult de atât …. Putea sa evite, dar inca nu a facut-o. Poate in ceasul al 12lea …

      Nici eu nu stiam ca s-au vandut multe cladiri - se vede ca sunteți bine informat, ca sunteti din sistem …  

      Statul roman detinand 46% din actiuni a avut reprezentanti in CA care au girat politica paguboasa de care vorbiti. Se pare ca acesti reprzentanti nu si-au facut treaba …(activisti de partid fara pregatire, sau oameni din sistem fara ... )  

      Daca intelegeati ce era scris in analiza va dadeati seama ca nu era vorba de cum au mers lucurrile in RT ci despre consolidarea ireversibila a pietei cu efecte cunoscute ale scaderii competitiei – cresteri de tarife, calitate , …. A se vedea exemplul Franței din 2004, al Australiei din iunie 2021. Mai citi analiza inca odata – poate o sa intelegeti … 

      Nu stiu ce este One trade asa ca va las pe dvstra care va pricepeti sa scrieti articolul cca poate aveti ceva ascutit …

      Aveti curajul si spunti-va numele pentru a sti cu cine dialoghez

    Domnul Oacă trebuie să înțeleagă că blocarea unui asemenea demers,nu va schimba cu nimic "competitivitatea" Romtelecom.

    In ce măsură mai este viabilă o infrastructură fixa de telecom in contextul în care aspiratiile generale duc spre 5g si tot felul de conexiuni"fara fir",in timp ce Romtelecom nu inoveaza cu nimic nu vad care ar fi problema

    1. crapa romtelecom? nu merita nici macar un ”sa le fie tarana usoara”. acum 20 de ani ani te rugai de ei sa-ti puna un fir , te flituiau superiori din stratosfera unde erau singuri.

      Daca citeati analiza intelegeati ca nu este vorba de competitivitatea Romtelecom ci de competitivitatea pietei de furnizare servicii și retele telecomunicatii.

      Apoi, daca o ” infrastructură fixa de telecom ” nu mai este viabil atunci de ce vrea sa o cumpere Orange ? Cat despre 5G – mai asteptam un pic. 

      Daca citeati analiza intelegeati ca problema ar fi disparitia unui operator prin achizitia Cosmote si de aici – competie scazuta, tarife crescute, … a se vedea cazul Frantei din 2004 sau al Australiei din iunie 2021 .. 

      Aveti curajul si spunti-va numele

      Da, Romtelecom nu a avut o strategie de piata adecvata , mostenirea monpolulului. Dar disparitia ei nu ar trebui privita ca o razbunare pentru acele vremuri. O sa vedeti ca va fi mai rău fara rău (Romtelecom)

      Nu este vorba ca ”crapă” Romtelecom, ci ca vor ”căpa” telecomunicatiile românesti – cititi cu atentie si veti intelege. Vedeti ce s-a intimplat la altii – Franta (2004), Australia (iunie 2021). Este mai bie sa inveti din greselile altora decat din …

      Aveti curajul si spunti-va numele pentru a sti cu cine dialoghez 

    Phone Users Paying More Since Australian TPG Merger

    By CPI - June 21, 2021 

    The major Australian telecoms are not keen to fight it out for a greater share of the mobile market as they lift prices in lock-step, says the nation’s competition watchdog, which blames the merger of TPG Telecom and Vodafone Hutchinson Australia. 

    The AU$15 billion (US$11.3 billion) union was strongly opposed by the Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) since 2019, and got over the line last year only after a prolonged court action resulted in the regulator’s block being overturned. 

    ACCC chairman Rod Sims said the public was now suffering the effects. “The score is on the board and consumers are paying more,” he said. 

    Mr Sims was referring to new analysis fr om the watchdog that showed Telstra, Optus, and TPG held about 90% of the pre-paid and post-paid mobile market and lifted prices by similar margins over the past year. 

    On average, post-paid customers of the big three are paying 5% to 15% more than they were this time last year on each flagship plan, the analysis shows. 

    Pre-paid users are forking over the same as they were before. They get more data, but face shorter expiry times, so have to rech arge three times more a year. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb