Deşi anul 2009 a fost an de criză, societăţile de investiţii financiare au obţinut cele mai mari profituri din întreaga lor existenţă. Aceasta pentru că, în 2008, deşi se întrevedeau colţii crizei, băncilor din România le-a mers foarte bine. Au inregistrat profituri record, au dat dividende pe măsură şi SIF-urile au fost principalii beneficiari. Dividendele încasate de la BRD, BCR, Banca Transilvania nu prea au fost cheltuite ( între altele fie spus, nici nu prea aveau pe ce să fie ), iar criza a crescut semnificativ nivelul dobânzilor la depozite, aducând astfel SIF-urilor şi mai mulţi bani. Ca să fie tacâmul complet, au obţinut bani frumoşi şi din vânzarea participaţiilor la Bancpost, care de ani buni nu mai aduceau nimic. Până aici, toate bune şi frumoase. Probabil că se vor repartiza dividende ceva mai mari decât în 2008, nu cu cine ştie ce, dar mai mari cu un ban - doi, pentru a nu fi supuşi unui vot punitiv din partea acţionarilor care au învăţat o lecţie din exemplul de anul trecut al SIF5.
Problema este ce se va îmtâmpla în 2001? În acest an, dividendele încasabile de la bănci vor fi mult mai mici. BCR deja a negociat cu SIF-urile să nu mai dea dividende în acest an, profitul, oricum mai mic decât cel din 2008, urmând a fi folosit pentru o majorare de capital, ceea ce nu este un lucru rău, ba din contră. BRD va da un dividend mai mic decât anul trecut iar Banca Transilvania nu se ştie dacă va da dividende în acest an. Anul 2009 a fost, pentru toate băncile, un an de reglare a conturilor cum se spune, multe credite devenind neperformante, fapt care a dus la necesitatea creării de provizioane foarte mari. Cum nici Bancpost nu mai este de vânzare, evident că profiturile anului 2010 vor fi mult diminuate la cele cinci SIF-uri. De aceea se pune întrebarea cum se pot da dividende decente în 2011? Soluţia este una singură şi a fost deja întrevăzută, anul trecut, de către SIF2 Moldova. Anume, lăsarea unei părţi importante din profitul anului 2009, nerepartizată. Aceasta se poate face în anul 2011 pentru dividende, indiferent de rezultatul anului financiar 2010. Problema resurselor pentru plata dividendelor nu se pune, căci toate cele cinci SIF-uri dispun de lichidităţi pentru a asigura plata dividendelor pe câţiva ani înainte. Dacă actualele consilii de administraţie nu vor face această propunere, acţionarii au învăţat lecţia şi o pot face singuri împotriva voinţei administratorilor. Nu cred că va fi, însă, cazul. Dacă în 2009, SIF2 a lăsat nerepartizată o sumă din profit mai mare decât cea afectată dividendelor, precis că va adopta o poziţie similară în 2010, iar celelalte nu au decât să urmeze exemplul. Cum semnele depăşirii crizei deja se întrevăd, este de presupus că în anii care urmează, băncile să reintre pe un trend ascendent al profitului şi atunci problema resurselor pentru SIF-uri va fi rezolvată. Căci distribuirea de dividende la SIF-uri este esenţială pentru acţionari.
NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.