Poate aţi auzit de Catawiki, o casă de licitaţii online destul de populară pe afară. Tablouri, mobilă, sculpturi, monede, etc. Accesibilă şi românilor. Te înregistrezi, deschizi un cont şi poţi apoi cumpăra şi vinde. La obiectele de valoare mai mare există o estimare a experţilor Catawiki ca punct de reper, cei care sunt interesaţi licitează şi apoi câştigătorul licitaţiei trimite banii aferenţi tranzacţiei, care rămân blocaţi în cont până când vânzătorul face dovada expedierii coletului.
Important de precizat este că la sumele rezultate din licitaţii se aplică un comision de 9% suportat de ambele părţi, câte 9% fiecare, şi taxele de transport, de exemplu 20-40-60 de euro spre România sau chiar mai mult, dacă produsul e foarte greu sau vine de mai departe.
Primul impuls pentru cineva care vede site-ul de licitaţii este că, în acest fel, ar putea avea acces la nişte obiecte de valoare la preţuri care pot reprezenta o mare afacere, uneori. Dacă prinzi ziua în care clienţii potenţiali nu sunt pe fază? E drept, nu e chiar simplu asta de vreme ce un obiect rămâne zile bune pe site până se încheie licitaţia (o săptămână sau peste), dar de ce să nu fim optimişti? Totul e să existe o evaluare onestă din start. Numai că aici pare să fie călcâiul lui Achile.
Pentru a înţelege mai bine la ce mă refer iată un exemplu de "evaluare". Obiectul este o monedă de argint pur de 10 uncii, Arca lui Noe din Armenia, emisă în 2021 (e bătută la o monetărie din Germania, nu în Armenia). Expertul Catawiki, Danny Neuzerling, o evaluează între între 330 şi 370 euro. Pentru cine nu ştie, argintul costă cam 20 euro/uncia, iar monedele de investiţie au o mică primă, ajungând mai scumpe cu câţiva euro/uncie. În acest caz, oferta actuală era luni dimineaţă la 300 euro, în condiţiile în care licitaţia se termina peste câteva ore bune. Oferta iniţială fusese de 200 euro, următoarea de 280 euro şi ultima ofertă era, momentan, la 300 euro.
Mi-a sărit în ochi preţul cam mare pentru un astfel de obiect şi am căutat oferte de vâzare din partea unor magazine de monede. Cea mai bună ofertă găsită de mine era pe site-ul auragentum.de. Este un magazin online nemţesc pentru investitorii în metale preţioase. Acolo moneda de 10 uncii de pe Catawiki costa luni 250 euro. Pe metalmarket.eu, un magazin polonez, moneda de 10 uncii costa 270 euro, de asemenea, sub preţul licitat pe Catawiki în acel moment.
Cu alte cuvinte, pentru cine vrea să cumpere de la un magazin online cunoscut, moneda costă acum 250 sau 270 euro şi este pe stoc. În schimb, pentru o monedă care nu mai este la prima mână, evaluarea expertului Catawiki este la 330-370 euro, iar nivelul la care se ajunsese cu licitaţia luni la ora 10, la 10 ore distanţă de închiderea licitaţiei, era de 300 de euro (câştigătorul final e posibil să mai urce însă un pic ştacheta, venind şi mai aproape de estimarea expertului). Ţineţi cont că la nemţii de la Aur Agentum sau la polonezii de la Metal Market nu se mai plătesc comisioane precum la Catawiki, doar taxe de transport care există şi pentru site-ul de licitaţii.
Din păcate, nu am reuşit să obţin în trei zile un răspuns de la expertul Catawiki Danny Neuzerling, pe care l-am contactat prin mesageria Facebook, vineri. Eram curios să aflu prin ce metodologie se poate obţine un preţ de evaluare iniţială a unui obiect aflat pe stoc la mai mulţi comercianţi, evaluare cu 20-30% peste respectivele preţuri.
Altfel, morala întregii poveşti este că, fără să cunoşti foarte bine piaţa de pe care faci achiziţii, rişti să cumperi semnificativ mai scump decât ar fi cazul şi asta chiar sub umbrela unor evaluări aşa-zis profesioniste. Reţineţi că în cazul de mai sus şansa a făcut să pot compara un obiect licitat cu unul identic aflat încă la vânzare în magazinele online de specialitate. În cazul operelor de artă, a altor obiecte de valoare, acest flitru în cele mai multe cazuri dispare şi rămân doar evaluările mai mult sau mai puţin profesioniste şi propriile cunoştiiinţe pentru a determina preţul corect.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 20:13)
In general , "pretul corect " este o notiune relativa , in cazul obiectelor de arta devine -uneori -chiar subiectiva . De unde si vorba cu gusturile care nu se discuta !