OPINII Drumul spre infernul pieţei

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 22 august 2005

Mihai Iordache

XMBS - un segment de piaţă total nefuncţional

Mergînd la Regisco pentru a lua un extras de cont cu acţiuni BCC, am cerut şi am primit extrasul cu toate acţiunile aflate în evidenţa acestui registru. Printre altele am constatat că deţin 70 acţiuni "Electro Total" (simbol ELTO) primite odată cu divizarea societăţii "Electrocontact Botoşani" în anul 2002. Vrînd să văd ce pot face cu ele, am fost informat că aceste acţiuni, ca şi altele care se tranzacţionează mai rar, sînt listate pe o piaţă - XMBS, care funcţionează numai o zi sau două pe săptămînă. Asta nu ar fi nimic dacă acest segment de piaţă nu ar avea nişte reglementări aberante. În primul rînd, nu primeşte ordine OPEN, ci numai ordine DAY. Asta înseamnă că automat toa-te cotaţiile afişate în cursul zilei de tranzacţionare sînt anulate la sfîrşitul zilei. În al doilea rînd, toate cotaţiile sînt indicative, dispărînd astfel noţiunea de ofertă fermă şi market maker. Drept urmare nici cumpărătorii, nici vîn-zătorii nu trebuie să ţină cont obligatoriu de ofertele din piaţă şi tranzacţiile, atunci şi atîtea cîte se fac, nu ţin cont de cotaţiile afişate, respectînd numai limitele impuse de tunelul de tranzacţionare de +/ - 25 %. Astfel, dacă preţul de referinţă a fost de 10.000 lei vechi sau 1 RON, chiar dacă se afişează un preţ informativ de cumpărare la 12.000 lei sau 1,2 RON, un broker poate efectua o tranzacţie cross la preţul de 7.500 lei vechi pe acţiune, care este admisă de sistem, fiind în limita tunelului. La fel, dacă există o ofertă de vînzare afişată de 8.000 lei vechi, i se pot băga pe gît unui investitor acţiuni la preţul maxim posibil de 12.500 lei vechi. Este eludată astfel posibilitatea unui client să beneficieze de cea mai bună execuţie, respectiv să poată cumpăra la cel mai mic preţ cerut de către un vînzător, respectiv de a vinde la cel mai mare preţ cerut de către un cumpărător.

Această aberaţie a pieţei permite o manipulare totală a pieţei în favoarea unui inves-titor, fie cumpărător fie vîn-zător. Dacă cineva vrea să cumpere, se asigură de cîteva acţiuni şi apoi coboară la fiecare şedinţă preţul cu 25% pînă obţine un preţ de referinţă convenabil, după care piaţa este complet blocată, nimeni neavînd posibilitatea să vîndă peste preţul fixat. Dacă un investitor deţine acţiuni şi este principalul vînzător, ridică preţul de referinţă în cîteva şedinţe consecutive, după care tranzacţiile nu se pot face decît la un preţ mare.

Vineri 19 august fiind zi de piaţă pentru XMBS, m-am convins de acest fenomen. În primul rînd majoritatea titlurilor nu aveau cotaţii, deoarece nimeni nu vrea să piardă timpul să tot bage ordine pentru nişte acţiuni la care şansele de a cumpăra sau vinde sînt mici. Pentru cele cîteva acţiuni la care erau înregis-trate tranzacţii, preţul efectiv era aproape fără excepţie, fie + 25% fie - 25%.

O altă aberaţie a sistemului este consemnată la acţiunile de valoare mică, cele cu valoare nominală de 1.000 lei sau 0,1 RON. Pînă la 1.000 lei vechi, pasul de cotare este de 100 lei. Dacă prin tranzacţii succesive în cross se ajunge la 300 lei, tunelul este de 225 - 375 lei. Cum pasul de cotare ar fi 200 lei la cumpărare sau 400 lei la vînzare, nici cumpărătorii nici vînzătorii nu pot afişa alt preţ decît 300 lei vechi. În acest fel piaţa este îngheţată. Cei care au stabilit aceste reguli, probabil au avut în vedere protejarea capacităţii de memorare şi operare a serverului, dar nu au avut în vedere consecinţele, sau cei care au decis habar nu au despre piaţa de capital.

Dacă acest semnal este citit de către cineva de la CNVM sau de la BVB, dacă segmentul de piaţă XMBS este tranzacţionat prin sistemul acestei instituţii, trebuie să ia imediat măsuri reparatorii. Nu este nevoie ca aceste acţiuni cu mişcare lentă să fie tranzacţionate zilnic, dar tranzacţionarea lor trebuie să se supună aceloraşi reguli cu cele ale tuturor acţiunilor de pe piaţa Rasdaq, fie că sînt tranzacţionate prin sistemul ARENA sau prin sistemul vechi al Rasdaq. Altfel, în loc de bune intenţii, avem de a face cu drumul spre infernul pieţei.

Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice suges-tie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb