OPINII "Erste" ademeneşte trădători în lupta pentru BCR

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 15 septembrie 2011

Recent a mai avut loc o întâlnire de lucru între "Erste Bank", acţionarul majoritar al BCR, şi SIF-uri, care deţin împreună 30,117%. Actualul statut al BCR, care protejează întrucâtva micii acţionari şi SIF-urile, nu poate fi schimbat decât cu 75% din voturi. Spun întrucâtva, deoarece prevederile statutului au fost parţial încălcate în ultimii doi ani. În primul rând prin neacordarea dividendelor în cuantumul stabilit de statut, de 40% din profitul net conform normelor IFRS, norme solicitate de către "Erste". Dividendele s-au acordat conform RAS, până în 2009, iar în 2010 şi 2011 nu s-au mai acordat deloc.

În plus, şi obligativitatea listării în 2009 a fost pasată printr-un acord cu SIF-urile, care însă nu au fost suficient de prevăzătoare la ce semnează şi se văd acum puse la zid. Deşi termenul până la care a fost amânată lis-tarea bate la uşă, Erste nu are de gând să facă asta şi le duce cu vorba pe SIF-uri, fluturându-le propuneri absolut inacceptabile, după opinia mea. Anume, fie amânarea sine die a listării, ori chiar anularea acestei prevederi, fie un schimb cu acţiuni Erste, aşa cum s-a procedat cu salariaţii, în urmă cu patru ani, numai că nu în aceleaşi condiţii. Atunci, s-a făcut schimbul unei acţiuni Erste contra 6 (şase) acţiuni BCR. Acum, dacă ne orientăm după evaluarea co-naţionalilor de la "Raiffeisen", făcută publică de către cei interesaţi, schimbul s-ar face cam 1 acţiune Erste contra 10-12 acţiuni BCR, absolut ruşinos consider eu, dacă avem în vedere că evaluarea făcută de Nomura, la cererea SIF-urilor, este dublă faţă de cea a Raiffeisen.

La cea mai recentă întâlnire, SIF-urile s-au prezentat dezbinate. Trei dintre ele, SIF 2, 4 şi 5 (n.r. Moldova, Muntenia şi Oltenia) au pledat pentru listare, iar SIF 1 şi 3 (n.r. Banat Crişana şi Transilvania) pentru conversie.

Domnul Ioan Cuzman îşi justifică opţiunea pentru conversie prin aceea că piaţa este scăzută acum. Şi într-adevăr este nu scăzută, ci foarte scăzută, aş spune, nemeritat de scăzută.

Dar, oricât de scăzută ar fi piaţa de acţiuni în momentul de faţă, sau oricât ar mai scădea, valoarea acţiunilor BCR va fi de câteva ori mai mare decât valoarea lor contabilă cu care sunt înregistrate acum SIF-urile în calculul VUAN (n.r. valoarea unitară a activului net). Ca atare, odată cu listarea BCR se va înregistra un salt spectaculos al valorii activului net pe acţiune al SIF-urilor, care nu va trece desigur neobservat de acţionari şi nici nu va rămâne fără urmări asupra preţului acţiunilor SIF. În plus, listarea acţiunilor BCR este o oportunitate de vânzare, nicidecum o obligaţie.

Un vot trădător al celor două SIF-uri ar putea duce la modificarea statutului BCR în care ceilalţi ar fi puşi la zid. Conversia cu acţiuni Erste mai are încă un mare dezavantaj - o scădere dramatică a cotaţiei acţiunilor acestei bănci pe toate pieţele, dacă avem în vedere că banca se află pe locul 4 - 5 în rândul celor mai expuse bănci europene pe obligaţiuni de stat care sunt în mare dificultate.

În schimb, BCR şi chiar celelalte bănci importante din România sunt absolut în siguranţă din acest punct de vedere. Aşa că mare atenţie la SIF-uri în ce se bagă. După părerea mea, numai acţionarii sunt în măsură să decidă orice schimbare a poziţiei SIF-urilor, în afara celei a listării obligatorii a BCR la bursă, care nu are nevoie de nicio altă aprobare. Erste trebuie neapărat să convingă SIF-urile să convertească cel puţin 7% din acţiunile BCR pentru a putea să dispună de peste 75% din voturi în vederea modificării statutului.

Există pericolul revoltei acţionarilor SIF, care pot trage la răspundere administratorii. Şi oricât de tari şi bogaţi ar fi administratorii SIF-urilor care îşi vor trăda acţionarii, nu au at-â-ţia bani ca să plătească. Aştept Parlamentul să ridice pragul la 5%. Poate atunci se mai schimbă ceva. Măcar şi în conştiinţa administratorilor!

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. La zid s-au pus singure cand au semnat acel incredibil acord de amanare care prin clauzele sale va reduce valoarea ce o pot obtine cu 10% - 20%.

    1. Ai dreptate. In momentul cand s-a pus in discutie amanarea listarii, interesul cel mai mare pentru nelistare fiind al austriecilor, SIF-urile -daca ar fi avut adevarati administratori ar fi trebuit sa fie cele care impun conditiile amanarii. In fapt s-a intamplat tocmai invers!.

      Dar poate ca nu ingustimea mintilor sefilor de la SIF-uri ci largimea buzunarelor (iarasi baietii destepti !) a dus la "neantelegerea" dintre SIF-uri; cat poate sa-l doara capul pentru amaratul de actionar pe un sef de SIF cu buzunarele burdusite . Puteti accepta si un asemenea scenariu ??. 

    Trebuie sa fii fraier (sau cointeresat) sa ai de luat ceva si sa o mai lungesti . Pisica tot se va rupe candva . Cu cat mai repede cu atat mai bine. Adevaratul management incepe din acel moment incolo .

    1. Asa ceva numai un fraier - ca sa nu zic tampit, poate afirma. Un destept o lungeste pana isi ia ce merita.... 

      Se pare ca pentru fraier, este bine oricum si oricat.

      Sau poate ca fraierul este doar o cartita. 

      Se pare ca s-a trezit(dumirit); ! sau cine stie ! tampitii sunt imprevizibili... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb