OPINII Gogoaşa garantată

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iunie 2014

Am fost la firma de brokeraj cu care lucrez pentru a semna ordinele de cumpărare pentru oferta publică "Electrica". Ştiam că micii investitori au garantată cumpărarea a cel puţin 1000 de acţiuni, dar şi că, dacă subscriu cel mult 20.000 acţiuni, au în primele câteva zile un discount de 5% la preţul final care va rezulta după finalizarea ofertei. Surpriza a fost destul de mare, ca să nu spun totală. Micul investitor, care nu are bani să subscrie mai mult de 20.000 acţiuni, nu are nicio acţiune garantată dacă optează pentru discontul de 5%, ci numai repartiţia pro rata cu discountul anunţat. Dacă, de exemplu, subscrie 20.000 acţiuni şi suprasubscrierea este de 10 la 1, i se vor aloca 2.000 acţiuni cu discount de 5%. Dacă subscrierea va fi de 23/1, cum s-a mai întâmplat la o ofertă anterioară, va primi pro rata 860 acţiuni, după rotunjire. Dacă vrea garantate cel puţin 1000 acţiuni, trebuie să subscrie la garantate 1000 bucăţi, care vor fi decontate la preţ întreg, fără discount. Are, însă, posibilitatea de a completa un al doilea ordin de cumpărare de maxim 19.000 de acţiuni pentru alocare pro rata cu discontul de 5%. Dacă are noroc să fie o suprasubscriere de 10/1, va mai primi încă 1900 acţiuni cu discount de 5%. În total, va putea cumpăra 1000+1900= 2900 acţiuni. Preţul mediu va fi în acest caz, 1000x100% + 1900 x 95% = 96,72%, adică un discount mediu de 3,28%. Aşa zişii investitori individuali mai pot face oferte de cumpărare, pe tranşa a doua, dar repartiţia este pro rata.

Pentru investitorii instituţionali, s-ar putea să funcţioneze schema folosită anterior de garanţie bancară şi plata după alocare. Să tot fii mic investitor în România şi să participi la oferte publice. Dacă ai făcut greşeala să te împrumuţi de banii necesari subscrierii, ai încurcat-o rău de tot. Pe lângă dobânda la credit, care nu poate fi acordat pe mai puţin de o lună, s-ar putea să mai pierzi şi ceva la preţ, dacă eşti forţat să vinzi repede pentru a rambursa creditul. Cum va fi o mare presiune la vânzare în primele zile, sunt toate şansele ca preţul din piaţă să ajungă sub preţul de achiziţie. În această situaţie, nu pot să dau decât un sfat. Nu faceţi prostia să subscrieţi pe datorie. Micii investitori, acei 7-8.000 care mai există, ar putea fi tentaţi să vândă acţiuni din portofoliul pe care îl deţin, pentru a disponibiliza bani pentru oferta publică. Este şi asta cu dus-întors. Dacă vor dori mulţi să vândă, preţul va scădea şi cei cu bani pot să profite pentru a cumpăra mai ieftin. După ce trece perioada de subscriere, nu mai există presiune la vânzare pentru nicio acţiune valabilă (de calitate) şi va exista chiar o presiune la cumpărare din partea celor care au vândut anterior. Asta va duce la o creştere sigură a preţurilor în piaţă pe principalele cele mai bune acţiuni din BET şi BET-FI. S-ar putea ca cei mai câştigaţi să fie nu cei care au subscris la Electrica, ci cei care au speculat celelalte acţiuni în perioada de subscriere şi imediat după. Dar fiecare are un cap, este propriul lui patron şi sfetnic şi trebuie să acţioneze cum crede că este mai bine.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Stimate d-le Iordache, ma bucur din nou ca faceti asemenea analize. Insa nu mai plecati de la premize care nu sunt sanatoase. In primul rand, o investitie de acest fel se face eventual ca alternativa la un depozit bancar. Adica, cine are ceva bani in economii, in depozite bancare, poate sa-si ia de acolo 10-15% din ele si sa cumpare actiuni la diverse societati cotate pe BVB, in ideea de a participa direct la eventualele profituri ale societatii(lor) respective (prin incasare de dividend sau crestere de pret daca cumva profitul se capitalizeaza). Deci, investitia in actiuni pe piata de capital este o alternativa la dobanda bancara si atat. Chestia cu imprumuturile pentru investitii in actiuni nu sunt sanatoase, ba chiar as spune ca sunt sensibile si specifice eventual profesionistilor. Imprumuturile sunt un fel de punti intre deschiderea de pozitii si inchiderea lor, sau intre cumparare si vanzare, adica un fel de linie de credit pentru lichiditati intre operatiuni. Nu cred ca e o idee buna imprumutul de bani pentru cumparare de actiuni, doar daca nu cumva imprumuturile sunt garantate cu alte active, lichidabile rapid, dar astea sunt variatiuni pe alta tema. Zic si eu ca prostu', sa nu inteleaga lumea gresit ca uite-asa patesc necazuri si pe urma dau cu pietre in piata de capital.

    1. Nu esti Necredinciosu ci Nepriceputu'; dl Iordache tocmai asta explica: nu va avantati cu bani din imprumut. 

      Va rog sa ma scuzati, m-a luat valul tot citind complexitatea analizei. Poate, putin mai succinta, ar fi mai eficienta si cred ca ar fi citita chiar in intregime, nu cum am facut eu. Pardonnez-moi svp.

    nu stiu de ce viseaza unii cai pe pereti cu ipo urile astea. toate sunt teapa

    1. Nimic nu-i bun, totul e de rahat, tara de hoti, autoritati de doi lei... Eu propun sa plecam din tara sau sa ne taiem venele. Dar nu neaparat in aceasta ordine... Si tin sa contrazic, apropo.. Da, se fac bani din IPO-uri! Da, exista si cretini care vor sa se imbogatesca dintr-o tranzactie si ce sa vezi, tocmai astia sunt apoi cei ma vocali ! Vezi doamne, mi-am pierdut banii.. E vina oricui altcuiva, numai a mea nu.. Eu nu sunt de vina nici o data! Pentru nimic!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb