Ca un român get beget, urmaş al geţilor şi al romanilor, conştientizând faptul că violenta campanie pentru închiderea "Protan" (fabrica ce prelucrează deşeurile şi cadavrele de animale, amplasată la Glina, lângă Bucureşti) nu se face în dorul lelii, mi-am pus întrebarea strămoşească: Qui prodest?
Răspunsul care mi-a venit logic la îndemână a fost: proprietarilor de terenuri din zonă.
Campania din ce în ce mai violentă şi persistentă a adus precizări în chestiune. Principalii beneficiari ar deveni fraţii Negoiţă, marii multimilionari. Nu am nimic cu aceştia şi nici nu ştiam cum arată până când, de curând, unul dintre ei a apărut pe sticlă în calitate de candidat PSD la viitorul parlament. Bravo lor că au fost orientaţi să cumpere terenuri în sud, profitând evident de existenţa în zonă a "Protan"-ului! Mirosurile neplăcute au speriat pe mulţi investitori, dar la cei care au cumpărat, a contat preţul. Fraţii Negoiţă au construit acolo cel mai mare hotel din Europa de est, conform declaraţiilor unor specialişti, dar deocamdată gradul de ocupare este mult sub al celorlalte hoteluri de lux şi se cere mărit. Cum? Prin închiderea "Protan"-ului. În ziarul propriu şi gratuit au băgat în serial chestiunea "Protan" cu dedicaţie "Închideţi fabrica".
Se pune întrebarea din titlu; ce fel de interese sunt la mijloc? Aici e aici. Căci avem un interes pentru funcţionarea fabricii care, după părerea mea, este unul naţional. Prin obiectul de activitate şi mai ales prin cel particular de distrugere a deşeurilor provenite de la animalele bolnave, "Protan", prin secţia sa din Bucureşti, este unic. Mai are vreo 6 - 7 secţii răspândite prin ţară, aşa cum este normal, dar acelea nu au dotarea de la Glina. Închiderea intempestivă, aşa cum vor cei interesaţi, este o crimă ecologică, pe care nicio ţară civilizată nu o admite. Aşa ceva este posibil sau dorit numai prin unele ţări africane, unde bananele din pom nu mai permit hrănirea întregii populaţii şi reducerea ei drastică, prin molime, este poate benefică. Nu în Europa şi nu în România. Ce este de făcut ? Din fericire sau din păcate nu sunt decât două soluţii, ambele cerând timp. Relocarea sau retehnologizarea.
După cum cred, Protan este într-adevăr o societate privată, în plus asociată şi cu o societate străină, dar statul nu poate privi superficial chestiunea funcţionării sau nefuncţionării ei, prin prisma specificităţii şi unicităţii obiectului de activitate şi importanţa majoră pentru sănătatea populaţiei din întreaga ţară. De aceea statul are sarcina să intervină, nu pentru a proteja un interes local sau particular al proprietarilor de terenuri, oricare ar fi aceştia, ci de a apăra interesul naţional. Soluţia raţională nu este de a închide fabrica , ci de a crea condiţiile ca aceasta să funcţioneze în conformitate cu normele de acum europene.
Această sarcină este convergentă cu interesul local de eliminare a disconfortului dat de miros şi cu interesul particular al proprietarilor de teren, care astfel şi-ar potenţa proprietăţile datorită creşterii accelerate a preţului acestor terenuri, mai ales în interesul celor care deja au cumpărat la preţuri foarte mici. Campania pentru închidere s-a dus cu mijloace murdare şi mai ales ilegale. Astfel, proprietarii terenului pe care trecea canalizarea fabricii a fost blocată intenţionat şi a pus în pericol sănătatea oamenilor din zonă şi a produs închiderea fabricii pe o perioadă destul de lungă, conducând astfel la pagube. Organele statului nu au luat, însă, nicio măsură, deşi autorul putea fi acţionat în judecată cu pedeapsă de puşcărie grea şi cu amendă foarte mare. Şi aceste măsuri nu trebuiau aplicate lui nea Ion sau nea Gheorghe care au dat cu lopata, ci împotriva proprietarului de teren. Măsura încă se mai poate lua, căci faptele nu sunt prescrise.
De când am intrat în UE, avem şi fonduri, avem şi sarcini de ecologizare. După ştiinţa mea, (poate mă înşel) PROTAN nu a primit niciun ban din aceste fonduri pentru a construi staţia de epurare care se cere, şi a fost lăsat la mâna sorţii sau a băncilor şi la decizia unui director care nu a avut suficiente resurse să facă ce trebuie şi nu a ştiut să ceară, sau nu i s-au dat banii necesari.
Dacă ar fi să analizăm numai faptul că societatea a avut un termen în care să realizeze şi să pună în funcţiune staţia de epurare, bag mâna în foc că cea mai mare parte din întârziere se datorează intârzierii cu care organele statului au dat avizele necesare şi au eliberat autorizaţia de construire. Acum nu trebuie închisă fabrica cu consecinţele de rigoare, ci luate măsurile necesare pentru ca lucrările să se termine. Am văzut că acum este pusă la zid o biată femeie, directoare a direcţiei de mediu a municipiului Bucureşti sau a judeţului Ilfov, căreia i se cere să dispună închiderea fabricii, ca şi cum aceasta ar fi vinovată de situaţie. Dacă chestiunea este cumva în curtea ei, eu, ca cetăţean, îi cer să amendeze drastic pe cei care, prin blocarea canalizării, au împiedicat temporar funcţionarea fabricii, accentuând mirosurile pestilenţiale din zonă. Desigur este de luat în seamă şi relocarea fabricii. Dar aceasta necesită şi bani şi timp mai lung faţă de măsurile care trebuiesc luate de către stat pentru aducerea funcţionării la parametrii acceptaţi pe actuala locaţie.
Dacă proprietarii de teren din zonă doresc musai să plece fabrica de pe actualul amplasament ( care ar fi soluţia ideală pentru toată lumea ) ar trebui să-şi impună acordarea unui ajutor în bani pentru Protan echivalent cu câteva zeci de euro pentru fiecare mp de teren pe care îl deţin. Sumele cheltuite astfel s-ar regăsi înzecite după ce fabrica se va construi pe alt amplasament.Deşi pare o utopie, cei care dau acum să spunem 50 euro pe mp, ar obţine o creştere a valorii terenului cu cel puţin 500 euro. Ca să nu se spună că s-au dat banii degeaba, cei care contribuie ar putea să primească în loc, cotă parte din terenul pe care se află fabrica. Să nu se uite că în zona de nord practic nu mai sunt terenuri disponibile, iar dacă există, preţul se apropie sau depăşeşte 1000 euro / mp. Un teren în zona Protan are cam toate utilităţile la dispoziţie, apă, gaze, canalizare, electricitate etc. Cam asta este adevărata chestiune PROTAN !