OPINII Investitorii râmă

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 8 octombrie 2009

Cele două intervenţii ale S&P

La depărtare de un an, agenţia americană de evaluare Standard &Poor"s (S&P) îşi repetă intervenţia defavorabilă ţării noastre.

Ambele intervenţii, atunci ca şi acum, au avut loc în timpul unor atacuri ale băncilor străine asupra leului.

Anul trecut, presa a evidenţiat legăturile dintre agenţie şi speculatori.

Indiferent că argumentele agenţiei ar fi valide, faptul că este animată de interese conexe în subiectul pe care îl evaluează, reduce, în primul rând, ratingul de încredere în evaluările agenţiei.

Poate, dacă şi-ar acorda şi ei un "D"(cel mai de jos nivel al ratingului), atunci S&P şi-ar redobândi credibilitatea.

5 octombrie 2009: Agenţia Standard & Poor"s a atribuit României calificativul "3" pentru ratingul de recuperare la default (încetare de plăţi), ceea ce reflectă o recuperare a creanţelor de către creditori în proporţie de 50%-70% în cazul intrării ţării în incapacitate de plată (default), potrivit .

28 octombrie 2008 :Agenţia Standard & Poor"s a retrogradat România din grupa ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii, coborând ratingul suveran de la "BBB-" la "BB+", penalizând angajamentele politice de creştere a cheltuielilor bugetare şi readucând ratingul de ţară la nivelul din 2005.

Un experiment: au fost sudate două ţevi, rezultând un "T"; la braţul din stânga "T"-ului, a fost montată o rezistenţă electrică; la braţul din dreapta, a fost pusă mâncărică pentru râme; prin braţul central, au fost introduse râme, care, la intersecţie, au luat-o juma-juma, la dreapta şi la stânga; unele s-au curentat (n-au murit, curentul era slab, doar s-au încovrigat), celelalte s-au înfruptat; au fost reintrodu-se prin braţul central de cincizeci de ori; proporţia de juma-juma, la dreapta şi la stânga a rămas neschimbată până la sfârşit, în ciuda experienţei acumulate; de unde rezultă că râmele nu învaţă.

În 2002, când şi-a depus licenţa pentru că a fost găsită complice la frauda de la Enron, "Arthur Andersen" era una dintre cele "Cinci mari" firme de audit ale lumii.

Până atunci, când una din astea cinci (PricewaterhouseCoopers, Deloitte Touche Tohmatsu, Ernst & Young,KPMG şi Arthur Andersen) spunea că la Potigrafu ar fi o vacă cu două ugere, luai cu tine două găleţi şi te duceai să o mulgi.

Scandalul Enron a demonstrat lumii că auditorii pot fi, oricând, escroci (un lucru care nu-mi imaginez de ce a trebuit demonstrat; profesia nu garantează caracterul, oricât s-ar da cu fundul de pământ profesionistul).

La rândul lor, agenţiile de rating au fost prinse cu mâţa-n sac, în repetate rânduri.

Însăşi Standard&Poor"s (S&P) a uimit lumea, la jumătatea anului aces-tuia, schimbându-şi radical ratingul pentru titlurile CMBS; într-un interval de doar o săptămână, le-a coborât şi le-a suit, fără să se fi întâmplat nimic cu ele, în realitate.

De ce ne-ar mai deranja ratingul S&P, de vreme ce şi-a pierdut credibilitatea?

Păi, tocmai de aia!

În realitate, investitorii continuă să stea cu ochii aţintiţi pe ratinguri, deşi s-au fript ca râmele în ţeavă.

Au pierdut averi.

Agenţiile nu i-au avertizat asupra crizei.

Nici FMI nu i-a avertizat.

Nu contează.

Nu contează nici că S&P este plătită de companiile cărora le evaluează ratingul.

Iar ei continuă să se împartă juma-juma, la dreapta şi la stânga.

Cică, aşa-i sistemul.

Reputaţia Standard&Poor"s

"La sfârşitul lunii mai, S&P a anunţat că este posibil să reducă ratingul pentru titluri CMBS în valoa­re de zeci de miliarde de dolari, titluri emise inclusiv de Goldman Sachs, Credit Suisse, JP Morgan şi Morgan Stanley.

Comunicatul S&P arăta că agenţia este foarte îngrijorată mai ales de performanţa titlurilor CMBS emise în 2007, a căror rată a pierderilor poate ajunge la 20% pentru anumite clase cu rating AAA, în cazul deteriorării grave a economiei. Incertitudinea creată pe piaţă de anunţul S&P i-a determinat pe potenţialii clienţi să nu se prezinte, în iunie, la prima ofertă de credite TALF cu garanţii CMBS. (...) După doar o săptămână, Standard & Poor"s a revenit asupra deciziei sale, în ceea ce Wall Street Journal a numit o "inversare uluitoare". Într-o ştire Reuters se arată că "Standard & Poor"s a inversat o serie de reduceri controversate ale ratingului pentru titluri CMBS, într-un răspuns foarte neobişnuit la furia investitorilor" (!!!).

Care au fost, oare, acei "investitori", încă aflaţi în stadiul de negare a realităţii, dacă S&P a răspuns aşa de prompt "furiei" lor? Şi de unde mai poate veni credibilitatea agenţiei?"

(Fragment din articolul "Maeştrii absurdului financiar", de Călin Rechea, publicat în BURSA din 27 iulie 2009)

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb