OPINII Modificări semnificative ale profiturilor şi ale valorilor activelor SIF-urilor, la 11 luni

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 decembrie 2015

SIF-urile au înregistrat modificări semnificative şi, în acelaşi timp, surprinzătoare ale profiturilor la 30 noiembrie faţă de luna precedentă.

Valoarea profiturilor înregistrate este, în ordine, de 89.979.348 lei, faţă de 76.526.406 lei, în luna precedentă, la SIF1 Banat - Crişana, în creştere cu peste 23,4 milioane lei; de 117.592.128 lei, faţă de 111.789.738 lei, la SIF2 Moldova, în creştere de 5,8 milioane lei; de 83.016.337 lei, faţă de 84.714.695 lei, la SIF3 Transilvania, în scădere cu 1,7 milioane lei; surprinzător, de numai 74.972.155 lei, faţă de 94.589.724 lei, la SIF 4 Muntenia, cu o scădere aproape inexplicabilă de circa 20 milioane lei; de 142.149.466 lei, faţă de 142.129.248 lei, practic neschimbat, la SIF5 Oltenia.

Rata de eficienţă financiară este de 5,03% la SIF1, care are cea mai mare valoare a activului net total, de aproape 1,789 miliarde lei şi 3,2589 lei pe acţiune, în scădere faţă de luna precedentă. SIF2 are activ net de 1,472 miliarde şi 1,4295 lei pe acţiune şi o rată a eficienţei de 7,99%. SIF 3 are 1,142 miliarde lei activ net total şi 0,5230 lei pe acţiune,cu o rată a eficienţei de 7,27%. SIF4 are cel mai mic activ net total, de numai 1,079 miliarde lei şi 1,3372 lei pe acţiune, cu rata eficienţei de 6,95%, iar SIF5 are un activ net de 1,614 miliarde lei şi un activ net pe acţiune de 2,7821 lei, fiind singurul SIF la care activul net a crescut faţă de luna precedentă, şi o rată a eficienţei financiare de 8,81%, cea mai mare dintre toate.

Diferenţa este şi mai semnificativă, dacă ţinem seama de faptul că peste 500 milioane dintre cele 1.614 milioane lei activ net, la SIF5, sunt reprezentate de participarea la BCR, societate care de ani buni nu a adus niciun dividend, adică nu a reprezentat un activ cu aport la profitul realizat. Fără să greşim, putem afirma că profitul de peste 142 milioane lei este rezultatul exploatării unui activ, dacă putem folosi această expresie, de numai 1.114 milione lei.

Scăderea activelor celor cinci SIF-uri trebuie pusă şi pe seama scăderilor drastice a preţurilor pe bursă, în special a celor din domeniul energiei - SNP Petrom, Romgaz (SNG), Electrica (EL), Nuclearelectrica (SNN), dar şi al băncilor, mai ales Banca Transilvania (TLV) şi, mai puţin, BRD.

Se observă că SIF5 are cel mai mic număr de societăţi comerciale în portofoliu, de numai 57, dintre care 18 societăţi tranzacţionate la bursă şi 15 pe sistemul alternativ de tranzacţionare, faţă de totalul de 173 societăţi la SIF4, de 168 la SIF3, de 164 la SIF1 şi de 89 societăţi la SIF2.

Din păcate, pentru SIF-urile care au un număr foarte mare de societăţi în portofoliu rămase din moştenirea fostelor FPP-uri, majoritatea sunt absolut neprofitabile şi nu aduc nimic bun, în schimb sunt înregistrate cu o valoare mare de activ, echivalentul valorii lor contabile, în timp ce societăţile tranzacţionate se înregistrează la valoarea de piaţă. Faptul că societăţile din domeniul energiei au înregistrat căderi la bursă a scăzut valoarea activului net în ultima lună, mai ales la SIF5, dar asta nu micşorează şansele acestuia de a realiza profit mare şi în anul următor. În plus, după mulţi ani de pierderi, acoperite din rezerve şi prin valorificarea creditelor neperformante, BCR a înregistrat cel mai mare profit dintre băncile din România, de peste 905 milioane lei. Este posibil ca, urmare acestui fapt, să dea şi dividende, după mulţi ani de secetă, dar va creşte şi valoarea de activ a SIF5, prin creşterea valorii contabile a acţiunilor, iar în cazul unei valorificări prin vânzare se va realiza un profit substanţial.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Pe lumea asta nu stiu sa existe fabrici de dividende, asa cum doresc unii. Sa dai 20 de ani la rand dividende e destul de greu. Mai ales in Romania. Da, probabil ca se vor repezi unii sa spuna ca se sifoneaza, se fura, etc. Din pacate...mai ales in ultimii ani, cand in sif uri au aparut actionari mari, si acestia au vrut dividend cu orice chip, fara sa vina si cu idei, altele decat cele ale celor din sif uri.

    MIHAI IORDACHE, autorul articolului, as avea o intrebare, daca tot se comparacompari SIF-urile si faci ”reclama” la SIF5 : SIF 2 Moldova cu 40 % Banca Transilvania in portofoliu, ce a facut cu 16 % actiuni gratuite la acelasi pret TLV cu cel de dinaintea distribuiriilor, ba chiar mai mare

    1. Vrei sa stii ce a facut SIF2 cu actiunile TLV gratuite...simplu si-a umflat activul, iar cu banii primiti de la FP, TGN si alte cele a cumparat hotelul SPORTUL din Cluj, face Verande impreuna cu Pogonaru, si scurge bani prin vehicolele Capital Opportunity. Real Asset Management etc.Iar dupa parerea mea TLV este umflat cu pompa, in mod artificial. ia gandeste-te putin!!!!...invartitata aia de la TLV actiuni rascumparate date angajatilor si vandute de angajati tot bancii sau SIF-urilor nu are putin iz de manipulare a pretului? Apropo P/BV de la TLV a ajuns 2...TARE

      SIF 2 cred in continuare ca este cea mai deschisa societate din toate cele 5 SIF-uri, si cred in continuare ca afacerea cu VERANDA este o afacere foarte buna ; comparatiile lui Iordache sunt pentru SIF 5, societate care l-a ajutat constant si-l ajuta in continuare pe Iordache. Nu cred ca ramanerea SIF 5 in actionariatul BCR a fost o idee buna , iar investitiile facute de SIF 2 in TLV consider ca ajuta atat societatea cat si capitalul autohton.

      La TLV au plecat cipriotii, pleaca IFC si BERD, pleaca Ciorcial pleaca angajatii si ramane capitalul autohton, adica SIF-urile si fondurile de pensii...buna treaba...si aswtia autohtonii cumpatra actiunile la un pret dublu fata de BRD, ERSTE, Deutsche Bank si alte cele bancar...este afacere???..ESTE si SA TRAIASCA si SA INFLOREASCA in ritmul de crestere specifi cpoliticii economice unice a marelui premier Victor Viorel Ponta.

    Ca de obicei,excelenta analiza.Va dorim mai des.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb