OPINII Proiectul nostru de ţară, la 100 de ani de la Unire, este să ne "dizolvăm" în lumea euroatlantică

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Politică / 5 decembrie 2022

Proiectul nostru de ţară, la 100 de ani de la Unire, este să ne "dizolvăm" în lumea euroatlantică

Discursul Preşedintelui cu ocazia recepţiei prilejuită de ziua naţională a fost interesant din perspectiva ideilor subliniate acolo. Puţine, dar spuse apăsat.

În ordine, s-au bifat următoarele puncte.

1. Evocarea celor care au înfăptuit Unirea, a valorilor în care au crezut şi a luptelor purtate pentru a-şi atinge obiectivele, în momentele dificile românii arătând că pot acţiona la unison.

2. Sărbătoarea din acest an ne găseşte într-un context tensionat odată cu războiul purtat de Rusia în Ucraina, care se apară eroic dând un exemplu tuturor. Războiul de la graniţele noastre a declanşat o criză de securitate, una energetică şi a dus la ascensiunea extremismelor şi a discursului urii.

3. Trebuie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice şi să nu cădem în izolationismul clamat de falsul naţionalism arhaic.

4. România este un pilon de securitate şi o ţară stabilă care a făcut progrese în ultimii ani şi reforme în justiţie, vezi ridicarea MCV (nimic despre intrarea în Schengen).

5. Trebuie să facem însă mai multe, să continuăm modernizarea, să creştem nivelul de trai, iar asta e foarte posibil având în vedere că avem banii din PNRR.

6. România a demonstrat în acest an că este un partener de nădejde al UE şi NATO, prin demersurile întreprinse pentru sprijinirea Ucrainei, pentru consolidarea NATO, pentru prevenirea unei crize alimentare globale (am transportat produsele agricole din Ucraina).

7. Prezenţa trupelor NATO în România reprezintă cea mai înaltă garanţie de securitate posibilă, fiind bunul cel mai de preţ câştigat în ultimii 30 de ani. Mulţumim trupelor străine din România pentru curaj şi devotament!

8. Rănile din pandemie nu s-au vindecat, avem un război la graniţă, schimbări climatice în derulare şi perspectiva unei recesiuni globale, dar şi înaintaşii noştri au trecut prin clipe grele pe care au reuşit să le depăşească prin solidaritate şi determinare.

Pe scurt, în două puncte din opt e vorba despre Ucraina, despre eroism, ajutor din partea aliaţilor etc.

Avem apoi alte patru puncte în care ni se vorbeşte despre valorile euroatlantice şi riscurile ieşirii din frontul globalist, se laudă conformarea la regulile impuse (ridicarea MCV), se subliniază recompensele obţinute pentru conformare (fondurile prin PNRR) şi se mulţumeşte pentru prezenţa forţelor armate străine în ţară (cea mai mare realizare în ultimii 30 de ani).

În fine, primul şi ultimul punct fac parte din retorica festivistă cu care ne-au obişnuit toate guvernările din ultimii ani, evocarea celor care au înfăptuit Unirea, a solidarităţii din vremurile grele şi a pericolelor din viitor, pe care le vom depăşi însă negreşit urmând exemplul înaintaşilor.

Rezumând, 25% din idei sunt despre Ucraina şi interesele sale, 50% despre euroatlantism (conformare, promovare şi recompensare pentru bună purtare) şi 25% despre trecut şi viitor în cheia "nu sună chiar bine, dar vom fi solidari ca strămoşii şi va fi bine".

Este o recunoaştere implicită că obiectivul României pe termen lung este să dispară prin înglobare politică şi economică în UE şi militară în NATO. De altfel, forţa noastră de muncă tinde să fie înglobată în economiile mai bogate din Vest, aşa cum producţia lor a fost înglobată în piaţa locală eliminând-o pe cea autohtonă, iar forţa noastră militară, atât cât mai există, e transformată în instrument de promovare a intereselor NATO (implicit ale SUA).

Mergând spre consecinţa ultimă a acestor idei, sărbătorirea zilei naţionale mai mult încurcă, de vreme ce obiectivul nostru de ţară, la peste 100 de ani de la Unire, a devenit cum să ne facem pierduţi mai repede în familia euroatlantică.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dap, este clar de multisor ca dizolvare de facto a tarii se va intampla. Aici va fi un teritoriu UE cu ceva magement local dar nu si o natiune. Ce e de spus... genetic macar, supravietium.

    Eu zic ca e un lucru bun pt noi, sa fim cumva inglobati de cei pe care ii admiram pana la urma(UE si NATO): nivel de trai mai bun, media de viata mai ridicata si din cauza sistemului sanitar, mai mult respect la institutiile publice pt cei ce vor sa faca un bussiness, mai multa curatenie si respect pentru legi(care nu sunt absurde, si nici nu se schimba zilnic),mult mai putina coruptie. Dar suntem departe inca. Ce nu mi-a placut in vest totusi e ca de exemplu, la noi inca poti sa mergi cu cortul oriunde, sa faci foc, etc. In Italia, Franta Germania, etc nu se mai poate asa ceva. Mergi pe carare si atat.

    1. n-am ras deloc la asazisele tale ironii . in primul rand n-ai fost in vest , ca altfel ai fi vazut ca daca spui ceva la tiganii care-si fac tabere unde vor , risti cam mult . in Elvetia a fost chiar un referendum local in favoarea tiganilor care-si facuse tabara linga o localitate . probabil visezi sa mergi la Amsterdam unde ai fi in largul tau lgtbist , si regreti ca la noi nu poti sa-ti etalezi fustele mini si pantofi cui .

    cateva intrebari pt cel care ocupa adm prezidentiala de ani de zile si e suparat foc pe lege ca nu ii da voie la5 mandate:

    1 - de ce nu am apa calda? 

    2 - unde e romania educata? 

    3 - de ce imi trebuie viza pt US daca tot suntem asa 'buni parteneri' 

    4 - de ce gireaza coruptia sistemului? 

    5 - de ce a dat-o jos pe Kovesi fara ca ea sa aiba dreptul sa conteste undeva? apropo a castigat procesu si noi romanii ii platim daune

    apreciez ms 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb